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Opinion No. 3

SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS; County high schools, establish-
ment of branch in another town,

Held: 1. That the board of trustees of a county high school does not
have the authority to establish a branch of the county high
school in another town or city in the county.

March 29, 1961

Mr. Harold ]. Pinsoneault
County Attorney
Missoula County
Missoula, Montana

Dear Mr. Pinsoneault:

You have requested my opinion as to whether a county high school
may establish and construct a branch high school at a site within the
county, but separate and at a distance from the present county high
school.

The question you present was answered by this office in Opinion
No. 6, Volume 21, Report and Official Opinions of Attorney Generdl,
where it was held:

“The board of trustees of a county high school has not the
authority or power to establish a branch of the high school in
another town in the county, other than the town selected at the
election creating the county high school.”

In the above opinion of this office, it was stated that at the time a
county high school was established, the election specified the location
of the county high school. An examination of the several statutes au-
thorizing the establishment of a county high school reveals that in each
instance a distinction was made between the location of a county high
school in a particular city or town and the site of the school building
within that city or town.

The first act of our Legislature, Substitute House Bill No. 69, Laws
of 1899, quthorized the establishment of county high schools. Section
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2 of this act provided for an election, submiiting the question whether
a county high school shall be established. This statute provides in
part as follows:

"The notices shall distinctly specify the city, town or district
wherein it is proposed to establish said high school.”

The actual selection of a site for such a high school was left to the
board of trustees as Section 13 of the act provides in part as follows:

"The said board of trustees shall proceed as soon as prac-
ticable after the appointment aforesaid, to select at the place deter-
mined by the vote of the county, the best site that can be obtained
and the title thereof shall be vested in the said county;"

A subsequent enactment of the Legislature, Chapter 29, Laws of
1907, which appears in the Political Code of 1907 as Sections 918-94
clarifies the manner of holding an election for the establishment of a
county high school. Section 920 provided in part as follows:

"The qualified electors shall vote, by ballot, for or against
the establishment of a county free high school, and any elector who
shall vote for the establishment of the county free high school, may
vote for not more than one of the places named upon said ballot
as a candidate for the location of said school.”

That there is a distinction between the location of the high school
and the site is apparent when Section 930 of the Political Code of 1907
is considered, as this section provides:

“The said Board of Trustees shall proceed, as soon as prac-
ticable after their appointment and qualification, to select, at the
place designated as the location for the county free high school,
the best site that can be obtained, and the title thereto, upon secur-
ing said site by purchase or otherwise, shall vest in the county;”

The school laws were codified in Chapter 76, Laws of 1913, and the
above cited sections of the 1907 Codes were repealed. This 1913 statute
authorized the establishment of a county high school and Section 2102
of Chapter 76, Laws of 1913, required two ballots at the election relating
to the establishment of a county high school. Ballot No. 1 submitted the
question as to whether a county high school should be established and
Ballot No. 2 submitted the question of a location of a county high school
with the following statement:

"An elector desiring to vote for the location of a county high
school at a certain place shall do so by placing an “X" before the
name of the place desired for the location of such school.”

That there was a difference between the location and the site is ob-
vious when Subsection 7 (b) of Section 2104 of Chapter 76, Laws of 1813,
is considered. There it was made the duty of the trustees "To proceed
as soon as practicable after their appointment and qualification, to se-
lect at the place designated as the location for the county high school,
the best site that can be obtained, . . .”
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At the present time there is no method for the creation of a county
high school as Chapter 148, Laws of 1931 repealed all of the provisions
of Chapter 76, Laws of 1913, which granted such power to the people.

My reason for calling your attention to the above siatutory dis-
tinctions between location and site is that in your letter you cited Sec-
tions 75-1632 and 75-4231, R.C.M., 1947, as amended, emd conclude that
these statutes, authorize a change of location. These statutes apply to
the selection of a site within the town or city in which the county high
school is located but do not authorize the selection of a new location
of the county high school.

As was pointed out in the opinion of this office cited above there
is no express statutory authorization for the establishment of a branch
of the county high school. Our Supreme Court in the case of Schmiede-
skamp v. School District 24, 128 Mont. 493, 278 Pac. (2d) 584, cited with
approval the holding in McNair v. School District, 87 Mont. 423, 288
Pac. 188, 60 A.L.R. 866, and quoted the following:

“The board of trustees constitutes one board of directors and
managing officers of the corporation, and may exercise only those
powers expressly conferred upon them by statute and such as are
necessarily implied in the exercises of those expressly conferred.
The statute granting power must be regarded both as a grant eand
a limitation upon the powers of the board.”

A similar conclusion was reached in the case of Abshire v. School
District, 124 Mont. 244, 220 Pac. (2d) 1058, where the court stated:

"School trustees may lawfully exercise only such powers as
the law confers upon them and the statute granting the powers
must also be regarded as a limitation upon the powers granted.”

To permit the establishment of o branch county high school some
distance from the county high school, the location of which was ap-
proved by the electors at the time of the establishment of the county
high school, would obviously violate the authority granted to the
trustees by the statutes and also extend the scope of the statutes per-
taining to county high schools far beyond what was ever intended.

While it is not now possible to establish a county high school, yet
there is authorization for the establishment of a district high school by
any school district which follows the procedures and meets the quali-
fications set forth in Sections 75-4138 and 75-4139, RCM, 1947.

The solution to the problem is to establish a district high school pur-
suant to Sections 75-4139 and 75-4140, R.C.M., 1947. The division of
your county into high school districts in no way affects the method of
establishing a district high school. High school districts are established
for limited purposes and do not interfere with or repeal any existing
laws relating to the maintenance and operation of high schools as is
specifically stated in Section 75-4605, R.C.M., 1947.
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It is, therefore, my opinion, that the board of trustees of a county
high school does not have the authority to establish a branch of the
county high school in another town or city in the county.

Very truly yours,
FORREST H. ANDERSON
Attorney General
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