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Opinion No. 7

EDUCATIONAL INSTITUTIONS: Extension programs: fees—FEES:;
School extension programs—UNIVERSITY OF MONTANA: Exten-
sion program: fees to general fund—UNVERSITY OF MON-
TANA: Funds: extension program fees to general fund—
Sections 79-306, 79-601, 79-602 and 79-603. Revised
Codes of Montana, 1947

Held: All fees derived from extension programs authorized by the
State Board of Education must be placed in the General Fund.
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March 25, 1959

Mr. W. F. Koch
State Controller
State Capitol
Helena, Montana

Dear Mr. Koch:

You have requested my opinion whether the fees derived from an
extension program authorized by the State Board of Education may be
placed in a trust account or must be deposited in the general fund.

The fees for the proposed trust account would not be credited to
the general fund. The funds would be deposited to the credit of the
institution and the state treasurer would have no knowledge of the size
of the account nor control over the disposition of the funds.

Section 79-306, RCM, 1947, provides that the state treasurer is the
freasurer for every siate institution. Subsection 2 requires all state in-
stitutions not located in the capitol to deposit daily all moneys in banks
located in the city where the institution is located. Such deposits must
be made in the name of the State treasurer . . . and shall be subject
to withdrawal at his option . . .”

Section 79-601, RCM, 1947, requires all moneys received or col-
lected by all higher educational institutions “. . . for any purpose
whatever . . . be paid over to the state treasurer who shall deposit
the same to the credit of the general fund of the state.”

Section 79-602, RCM, 1947, cuthorizes the State Board of Examiners
to establish contingent accounts at state institutions by ”. . . transferring
in trust to the business offices of said institutions such sums of money
as may appedr necessary, to be used by said institutions for the pay-
ment of demands requiring immediate cash payment . . ." This pro-
vision is consonant with Section 75-310, RCM, 1947, authorizing edu-
cational institutions to contract and pay for current expenses.” This
provision merely authorizes the Board of Examiners to place a sum of
money in trust and does not permit the Board to designate a source of
money as a trust for that specific purpose.

Section 79-603, RCM, 1947, permits the Board of Examiners to permit
any state institution to retain . . . incomes from dormitories . . . and
moneys deposited in trust by students, members, inmates or other
persons, which may be subject to refund to the depositors on demand
or otherwise . . ."”

The extension program in question here was authorized by the
Board of Education and there is no statute requiring the fees derived
from the program to be placed in trust. Section 79-601 limits the funds
that may be retained by an institution. The only fees permitted for the
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extension program are those charged for quarter credits and such fees
do not come within the deposits contemplated by Section 79-603.

Therefore, it is my opinion that all fees derived from extension
programs authorized by the State Board of Education must be placed
in the general fund.

Very truly yours,
FORREST H. ANDERSON
Attorney General
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