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Opinion No. 62

SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS: Elections; extra levy elections
in high school districts, procedure for—SCHOOLS AND SCHOOL
DISTRICTS: Levies: extra levy elections in high school districts.
procedure for— SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS:
Taxation: Exira Levies: exira levy elections in high
school districts, procedure for—SCHOOLS AND
SCHOOL DISTRICTS:; High Schools; Levies:
extra levy elections in high school dis-
tricts, procedure for—Sections 75-

3801 and 75-4609, Revised Codes
of Montana, 1947

Held: 1. If the trustees of a district high school contemplate the voting
of a special levy on the area of the high school district,
authority for such election must be first obtained at a meeting
of the trustees of the district and the chairman, or designates,
of the common school districts comprising the high school
district in conformity with Section 75-4609, R.C.M.., 1947.

2. The trustees of a district high school may call an election for
an extra levy on the common school district within which the
high school is situated without a meeting with the chairman,
or designates, of the common school district comprising the
high school district in accord with Section 75-3801, R.C.M.,
1947, but the levy. if imposed, will be limited to the area of
the common school district within which the high school is
situated.
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May 31, 1960
Mr. Charles Marshall
County Attorney
Fergus County
Lewistown, Montana

Dear Mr. Marshall:

You have requested my opinion as to whether the trustees of a
district high school may call an election to submit the question of an
extra levy on a high school district without calling a meeting attended
by the chairman of the boards of trustees of all common school districts
included within the high school district and securing the approving
vote of a majority of those in attendance.

Section 75-4609, R.C.M., 1947, as amended by Chapter 147, Laws
of 1959, authorizes the submission of the question of a special tax on
a high school district for the use of the high school. In obtaining the
authority for the submission of the question, the trustees of the district
high school and the chairman of the boards of trustees of all the
common school districts within the high school shall meet and vote
upon the question submitting the proposition of an exira levy to the
qualified electors of the high school district. Such a meeting is «
condition precedent to such an election.

The procedure for calling an election for an extra levy imposed on
a school district as distinguished from a high school district is found
in Section 75-3801, R.C.M., 1947. Such an election may be initiated by
the trustees of the district without any meeting with representatives
from common school districts which are in the high school district for
the reason that under the statute the extra levy will be placed on the
school district within which the high schodl is situated as distinguished
from the high school district. A school district exira levy under Section
75-3801, R.C.M., 1947, is distinguished both in precedure and the area
taxed as this statute states:

“"That the provisions of this act shall not prevent the voting of
a special levy on a high school district as provided for in Chapter
130, Laws of 1949 (75-4609)."

In Opinion No. 92, Volume 25, Report and Official Opinions of the
Attorney General it was stated that Section 75-3801:

1

. authorizes an election on the question of an additional
levy for the support of a district high school to the voters of the
district in which the high school is situate.”

The Opinion further states that Section 75-4609:

1"

. . . permits the qualified electors of a high school district to
authorize an additional levy to support a high school, which levy
would be made over the entire high school district.”
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It is, therefore, my opinion that if the trustees of a district high
school contemplate the voting of a special levy on the area of the
high school district, authority for such election must be first obtained
at a meeting of the trustees of the district and the chairman, or desig-
nates, of the common school districts comprising the high school district
in conformity with Section 75-4609, R.C.M., 1947.

The trustees of a district high school may call an election for an
extra levy on the common school district within which the high school
is situated without a meeting with the chairman, or designates, of the
common school district comprising the high school district in accord-
ance with Section 75-3801, R.C.M., 1947, but the levy, if imposed, will
be limited to the area of the common school district within which the
high school is situated.

Very truly yours,
FORREST H. ANDERSON
Attorney General
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