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armed forces. Opticians are restricted to mechanical work under 
supervision. 

It is therefore my opinion that only duly licensed medical prac­
titioners, commissioned officers of the U. S. armed forces whose regular 
duty includes eye care and treatment and duly licensed optometrists 
may prescribe and fit contact lens or lenses or dispense ophthalmic 
lens or lenses in this state. 

Very truly yours, 

FORREST H. ANDERSON 

Attorney General 

Opinion No. 47 

PUBLIC CONTRACTS: Bidding, bidders must have valid public con­
tractors license-PUBLIC CONTRACTS: Awards of: contracts must 

be awarded only to holders of valid public contractors li· 
censes-CITIES AND TOWNS: Contracts of: may be 

awarded only to holders of valid public contractors 
licenses-Sections 84·3505 and 84·3507, Revised 

Codes of Montana, 1947 

Held: The provisions of Section 84·3507, R.C.M., 1947, requiring that 
all bidders upon public contract projects have valid Montana 
public contractors licenses and providing that no public contract 
may be awarded to a bidder who does not have at the time of 
the bid a valid license, are mandatory and prohibitory and may 
not be waived. 

Mr. R. E. Towle 
State Examiner 
Capitol Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Towle: 

December 15, 1959 

You have requested my opmlOn upon the following question: 
"May the provisions of Section 84-3507, Revised Codes of Montana, 
1947, requiring licensing by the State of Montana of all bidders upon 
any public contract project, be waived?" 

The facts giving rise to your request are as follows: 

A bidder upon a sewage lagoon project for a Montana city did 
not have a Montana public contractors license as required by Section 
84-3501 through 84-3512, R.C.M., 1947. His bid was disallowed for 
failure to show the number and class of the license as required by 
Section 84-3507, R.C.M., 1947. The bid accepted was higher than the 
bid of this particular bidder. 
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Section 84-3507, R.C.M., 1947, provides: 

"Bids to show bidder is licensed and class of bid. All bids 
and proposals for the construction of any public contract project 
subject to the provisions of this act shall contain a statement 
showing that the bidder or contractor is duly and" regularly licensed 
hereunder. The number and class of such license then held by 
such public contractor shall appear upon such bid or proposal, 
and no contract shall be awarded to any contractor unless he is 
the holder of a license in the class within which the value of the 
project shall fall as hereinbefore provided." (Emphasis supplied,) 

The only apparent exception to the requirements of Section 84-3507, 
supra, is contained in the last paragraph of Section 84-3505, R.C.M., 
1947, which provides: 

"Nothing herein shall require any contractor to pay any li­
cense fee on any public contract project of a value less than one 
thousand dollars ($1,000.00), nor shall any contractor be required 
to have a license hereunder in order to submit a bid or proposal 
for contracts advertised to be let by the Montana highway com­
mission where federal aid is obtained from the bureau of public 
roads or the department of agriculture of the United States; neither 
shall a successful bidder be required to be licensed as provided 
herein before the awarding and execution of any contract to be 
let by the state highway commission where federal aid from the 
bureau of public roads or the department of agriculture of the 
United States is involved." 

This exception clearly applies only to contracts let by the State 
Highway Commission and has no application to the case at hand. 

Therefore, only Section 84-3507 need be considered. 

The language of Section 84-3507 is clear, unequivocal and man­
datory and it provides explicitly that: " ... no contract shall be awarded 
to any contractor unless he is the holder of a license in the class 
within which the value of the project shall fall as hereinbefore pro­
vided." When the language of a statute is clear and unequivocal, 
there is no need for rules of statutory construction. The statute con­
strues itself. (Cruse vs. Fischl, 55 Mont. 258, 175 Pac. 878; Great North­
ern vs. Public Service Commission, 88 Mont. 180, 293 Pac. 294.) 

The intention of the Legislature could not have been more clearly 
expressed than it is in Section 84-3507. That Section means and was 
intended to mean that no public body may award a contract to any 
bidder who does not at the time of the submission of his bid have a 
valid Montana public contractors license of the proper class. 

It is, therefore, my opinion that the provisions of Section 84-3507, 
R.C.M., 1947, requiring that all bidders upon public contract projects 
have valid Montana public contractors licenses and providing that no 
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public contract may be awarded to a bidder who does not have at the 
time of the bid a valid license, are mandatory and prohibitory and 
may not be waived. 

Very truly yours, 
FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 48 

SECRETARY OF STATE: Fees: Filing: official bonds of state officers 
to be filed without charge-OFFICES AND OFFICERS: Official 

Bonds: filed without charge by Secretary of State-Section 
25-102 (13), RCM, 1947-Section 40-1727, RCM, 1947-

Section 49-124, ReM, 1947 

Held: The Secretary of State must charge and collect a fee of five 
dollars for the filing of official bonds, except that no charge 
must be made for the filing of the bonds of state officers. 

Honorable Frank Murray 
Secretary of State 
Capitol Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Murray: 

December 7, 1959 

You have requested my opinion as to the meaning of subdivision 
13 of Section 25-102, RCM, 1947. This section provides: 

"The secretary of state, for services performed in his office, 
must charge and collect the following fees: * * * 

13. For receiving and recording each official bond, five dollars." 

It is a general rule that state officers, when performing their 
official duties, do not have to pay for services rendered to them by 
other state officers. The procurement of an official bond is a duty 
required by state officers. As the state derives the sole benefit from 
these bonds, a statute expressly provides that the state shall pay their 
premiums, Section 40-1727, RCM, 1947. The fee charged for the filing 
of these bonds has always been paid by the state. This results in the 
sovereign charging itself a filing fee. This is a needless bookkeeping 
expense. The law does not approve of useless and wasteful acts, 
Section 49-124, RCM, 1947. 

In interpreting the meaning of subdivision 14 of Section 25-102, 
Attorney General Ford, in an official opinion of the Attorney GeneraL 
Volume 8, page 521, said: 
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