OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 85

Opinion No. 44

SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS: Funds: extra-curricular funds,
investment of not authorized—SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS:;
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Funds:; investment of exira-curricular funds not authorized—SCHOOLS
AND SCHOOL DISTRICTS: Funds: extra-curricular funds are trust
funds—SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS: Funds; expenditures
from extra-curricular funds authorized only for purose for which
fund set up—SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS:
Funds: extra-curricular funds, administered by Board
of Trustees—SCHOOLS AND SCHOOL DIS-

TRICTS: Fees: exira-curricular activity fees
should be charged only in amount needed
for one school year—Section 75-

1632, RCM, 1947—Section 75-

1632.1, RCM, 1947

Held: 1. It is not a proper purpose of public school extra-curricular
activities to accumulate funds for investment.

2. That the interest realized from investments heretofore made,
should be distributed to each coniributing funds on a pro
rata basis.

3. That extra-curricular school activity funds should be admin-
istered by the Board of Trustees of the school and the student
government association.

November 16, 1959

Mr. R. E. Towle
State Examiner

State Capitol
Helena, Montana

Dear Mr. Towle:

You have requested my opinion concerning the propriety of the
purchase of bonds by the student association of a high school. You
also asked what disposition should be made of the interest from bonds
which have in fact been purchased. You advise me that the funds so
invested were realized from assessments and fees paid into the fund by
student organizations and also from profits of student activities.

The only statutory references to funds which are designated “extra-
curricular funds’ are found in Section 75-1632, RCM, 1947, as amended,
and Section 75-1632.1, RCM, 1947, wherein it is provided that it is the
duty of the trustees to provide for a system of bookkeeping and annual
cauditing of the funds. The auditing may be done by vour office or by
a qualified accountant employed by the district.

The assessment of fees from students for outside activities is
recognized as being proper notwithstanding our schools are “free.”
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(47 Am. Jur. 405). Such funds which are accumulated are school funds
and are impressed with a trust. In 47 Am. Jur. 363, the text states:

"Where the law provides for separate funds for distinct pur-
poses, each fund is earmarked with a trust for the particular
purpose for which it is raised, and they cannot be commingled
or used interchangeably.”

It is a logical conclusion that a fund accumulated by assessments
of the students or student activities should be used for the specific
purpose or purposes for which the charge was made and the building
up of a surplus for investment purposes, however laudable the type
of investment, is a variance from the authorized purpose or purposes
for which it may be expended. An analogous situation is that found
in Rogge vs. Petroleum County, 107 Mont. 36, 80 Pac. (2d) 380, wherein
it was held that taxes should be levied by a county only in an amount
sufficient for the current year and to meet the needs of the current
budget. Applying this rule to the facts you present it must be concluded
that fees should not be charged students in excess of the amount
necessary to conduct the extra-curricular activities of any one school
yedar.

The foregoing is not to be construed as prohibiting an entering
class of students from accumulating a fund to be expended by that
class in a subsequent year for a trip or some other group activity.
Each year's portion of the fund would be a valid purpose for that year.

If in fact investments have been made, the interest from the in-
vestments should be distributed on a pro rata basis to each of the
funds which contributed to the money which was used for the purchase
of the investments.

As our statutes are silent as to the exact method of administering
extra-curricular funds, it would appear to be reasonable that the
trustees and the student government body should agree on the ex-
penditure of the money being limited, however, by the purpose or
purposes of the trust.

It is, therefore, my opinion:

1. It is not a proper purpose of public school extra-curricular
activities to accumulate funds for investment.

2. That the interest realized from investments heretofore made,
should be distributed to each contributing fund on a pro rata
basis.

3. That extra-curricular school activity funds should be admin-
istered by the Board of Trustees of the school and the student
government association.

Very truly vours,
FORREST H. ANDERSON
Attorney General





