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Held: County Commissioners do not have the power to declare a
curfew requlating the hours that minors under the age of sixteen
may be in or about the streets of an unincorporated city or town.

October 26, 1959
Mr. Russell K. Fillner
Rosebud County Attorney
Forsyth, Montana

Dear Mr. Fillner:

You have requested my opinion whether the County Commis-
sioners have the power to establish a curfew regulating the hours that
minors under the age of sixteen may be in and about the streets of an
unincorporated town or village.

Counties can only exercise such powers as are expressly granted
by the state, together with implied powers necessary for execution of
powers expressly conferred. Hersey v. Nelson (1913), 47 Mont. 132, 131
Pac. 30; Edwards v. Lewis and Clark County (1917), 53 Mont. 259, 165
Pac. 297; Sullivan v. Big Horn County (1923), 66 Mont. 45, 212 Pac.
1105; State v. Kuhr, 86 Mont. 377, 283 Pac. 758.

The Revised Codes of Montana do not contain any express pro-
vision giving the county commissioners the power to declare a curfew
regulating the hours that minors under the age of sixteen may be in
and about the streets of an unincorporated city or town. There is also
no implied power which can be derived from any power expressly
granted.

It is clear that the codes do not give the county commissioners
any power to enact a criminal penalty to enforce such curfew and it
has previously been held that County Commissioners are without power
to provide criminal penalties without legislative enactment since the
legislature has never delegated this power to them. (Vol. 27, Opinions
of the Attorney General, Opinion 71). Without such criminal provisions
a curfew would be unworkable.

It is therefore my opinion that the County Commissioners do not
have the power to declare a curfew regulating the hours that minors
under the age of sixteen may be in or about the streets of an un-
incorporated city or town.

Very truly vours,
FORREST H. ANDERSON
Attorney General





