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Section 3-229, supra, reiterated the liability of a warehouseman's 
surety contained in Section 3-221, supra, when the principal has de­
faulted in his payments and extended this liability to sureties for track 
buyers, brokers, agents or commission men. Section 3-229 did not 
apply in American Surety Co. v. Butler, supra, since the law was 
enacted after the indemnity contract had been executed. The con­
tract of indemnity was determined by the law in effect at the time 
of its execution. However, under Section 3-229, supra, securities for 
track buyers and others merchandising grain now have the same 
liability as sureties for warehousemen. 

Therefore, it is my opinion that the surety of a public ware­
houseman is liable for grain purchases when the latter is unable to 
meet his obligations. 

Very truly yours, 
FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 94 

Vested Right, Creditable Service-Teachers Retirement System, Public 
Employees Retirement System 

Held: Creditable service earned and transferred from the Public Em· 
ployees Retirement System can be used to secure a vested 
right under the Teachers Retirement System. 

Mr. J. Hugh McKinny 
Executive Secretary 
The Teachers Retirement System 
Capitol Bldg. 
Helena, Montana 

Dear Mr. McKinny: 

January 2, 1959 

You ask whether credit earned under the Public Employees Re­
tirement System can be used to obtain a vested right when trans­
ferred to the Teachers Retirement System. 

The statutes do not use the term "vested right", but it is commonly 
used in the administration of both acts to mean the minimum length 
of service required to qualify for retirement upon reaching retirement 
age. That requirement under each system is ten years of creditable 
service. 

Each system defines creditable service differently. Yet the Legis­
lature in authoriizng reciprocity of credits and providing for the transfer 
from one system to the other of contributions and service credits has 
not qualified the service credits transferable or the extent of reciprocity 
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to be accorded the service. In fact the statute (Sec. 68-1318, ReM, 
1947) provides that in determining eligibility the system "shall take 
into account the entire length of service rendered by such person for 
which he shall have been granted credit under both of said systems." 
Section 68-1319 provides that both prior and membership service shall 
be transferred. 

In practice the PERS does use creditable service transferred from 
the Teachers Retirement System for qualifying service. That depart­
ment has advised me that they accept the transferred credit as cer­
tified to them. As an agency charged with administration of a law 
the construction they place on the law merits respectful consideration. 
(State ex re!. Ebel v. Schye, 305 Pac. (2d) 350). Such a construction 
has the further support in the rule that pension statutes are to be 
liberally construed. (Benedict v. Board of Police Pension Fund, 35 
Wash. (2d) 465, 214 Pac. (2d) 171, 27 ALR (2d) 992,) 

It readily suggests itself that the teaching vocation is made more 
attractive by that construction and that such an objective was intended 
by the Legislature. 

Therefore, since the reciprocity statutes (Sec. 68-1317 to 68-1320) 
provide transfer for all credits and since these sections do not limit 
the effect to be given by one system for service earned under the 
other and since a legislative objective is thereby served, it is my 
opinion that Public Employees Retirement System service can be used 
to earn a vested right under the Teachers Retirement System. 

Very truly yours, 
FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 




