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This holding does not prevent an employee from beginning his 
vacation and retiring the last day of his vacation. The vacation 
period then would be part of his tenure of employment with the state. 

For the reasons given above I hold that where an employee takes 
cash for unused vacation leave upon separation from service due to 
retirement his retirement pay shall begin upon the day following his 
last day of service. 

Very truly yours, 
FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 46 

Service of Process--Corporations--Secretary of State-Delivery of 
Process to the Secretary of State 

Held: 1. Service of process by mail upon the Secretary of State 
does not constitute "delivery" of said process within the mean­
ing of Section 93-3009, ReM, 1947. 

2. "Delivery" of process to the Secretary of State under the 
provisions of Sections 93-3008 and 93-3009, ReM, 1947, as 
amended, must be made manually by those persons desig­
nated by Section 93-3006, ReM, 1947. 

Mr. Frank Murray 
Secretary of State 
Capitol Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Murray: 

January 29, 1958 

You have requested my opinion concerning service of process by 
mail upon the Secretary of State, when such service is made under 
the provisions of Sections 93-3008 and 93-3009, ReM, 1947, as amended. 

Under Section 93-3008, supra, service of process can be obtained 
against certain corporations, under certain conditions, upon the order 
of the clerk of court in which an action is pending: 

". . . directing process to be served upon the secretary of 
state of the state of Montana, or, in his absence from his office, 
upon the deputy secretary of state of the state of Montana; ... " 

The manner in which such service is made is set forth in Section 
93-3009, supra, which provides: 

"When such order is made, the summons and complaint, 
together with a copy of such order, shall be served upon the secre-

cu1046
Text Box



OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 103 

tary of state of the state of Montana, or, in his absence from his 
office, upon the deputy secretary of state, by delivering to and 
leaving with him a true copy of the summons and complaint, and 
a copy of such order . . ." 

As indicated above, the service is to be made by "delivery" to 
the secretary of state or his deputy, so our question is: Does the mail­
ing of process to the secretary of state constitute "delivery" of said 
process within the meaning of Section 93-3009, supra? 

Section 93-3008, supra, constitutes the secretary of state as the 
statutory agent to receive and accept the service of process for certain 
corporations under certain conditions. (Section 93-30 II, RCM, 1947; 
Montana Valley Land Co. v. Bestul, 126 Mont. 426, 253 Pac. (2d) 325.) 
Although there is authority to the contrary, the prevailing rule is that 
in the absence of express authorization, service by mail upon a 
statutory agent is insufficient, even though such service be acknowl­
edged in writing by such agent. (Bennett v. Supreme Tent of Knights 
of Maccabees of the World, 40 Wash., 431, 82 Pac. 744; Farmers v. 
National Life Association of Hartford, Connecticut, (e.C.) 50 Fed. 829; 
New River Mineral Co. v. Seeley, 120 Fed. 193, 56 C.G.A. 505; Hun­
stock v. Estate Development Corp., 22 Cal. (2d) 205, 138 Pac. (2d) 1; 
23 Am. Jur. 530, "Foreign Corporations," Section 506; 148 A.L.R. 979.) 

Illustrative of this rule is the case of Hunstock v. Estate Develop­
ment Corporation, supra, in which a question identical to that which 
you have posed was before the supreme court of California in con­
nection with a California statute that is similar in substance to Section 
93-3008, RCM, 1947. The statute in question was Section 373, Califor­
nia Civil Code, (Now. Corp. Code, Sec. 3302) which provided in part 
as follows: 

". . . such court or judge may make an order that service 
be made upon such corporation by delivering to the secretary 
of state, or to any person employed in his office in the capacity 
of assistant or deputy, one copy of the process for each defend­
ant to be served, ... " 

In the Hunstock case the court held that this section of the code 
authorizing service upon corporations by delivering a copy of the 
process to the secretary of state under certain circumstances uses the 
word "delivery" as excluding any means other than manual, and does 
not authorize mailing a copy of the process to the secretary of state. 

As the court said at page 3 of 138 Pac. (2d): 

" ... the context of section 373 requires a definition of 'de­
livery' as excluding any means other than manual. For the service 
upon the Secretary of State may be made by delivery of the 
process not only to him but also 'to any person employed in his 
office in the capacity of assistant or deputy.' The obvious purpose 
of this provision is to make a number of persons available for the 
service of process, a purpose which would be entirely unnecessary 
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if the legislature had intended delivery of :1 copy of the process 
be made by mail or express addressed to the Secretary of State 
and received in the course of the routine business of the office." 

In my opinion the interpretation given the California statute by 
the court in the Hunstock case is applicable to the language of Sec­
tions 93-3008 and 93-3009, RCM, 1947, as amended. 

It is my opinion, therefore, that service of process upon the 
secretary of state by mail does not constitute "delivery" of said pro­
cess within the meaning of Section 93-3009, supra, and that delivery 
of said process must be made manually by those persons designated 
by Section 93-3006, RCM, 1947. 

Very truly yours, 
FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 47 

Cities and Towns-Library Funds-Library Trustees-Powers of­
Municipal Budget Law-Public Monies, Investment of 

Held: The library fund created by Section 44-301. RCM, 1947, may 
not be invested by the city treasurer under direction of the 
library trustees in bonds or securities, but must be handled 
in the same fashion as other public monies under Sections 16-
2618 and 11-807, RCM, 1947. 

Mr. R. E. Towle 
State Bank Examiner 
Capitol Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Towle: 

January 30, 1958 

You have requested my opmlOn whether a city library fund, 
established by Section 44-301, RCM, 1947. may be invested in bonds 
or securities of any kind, or must be used exclusively for maintenance, 
upkeep and purchase of books and supplies for the library. 

This question is raised by certain language in Section 11-704, 
RCM, 1947, which provides as follows: 

"Trustees of public libraries-funds, The trustees of any pub­
lic library created or existing in a city or town must be appointed 
by the mayor, with the advice and consent of the council. The 
number of such trustees and their duties must be prescribed by 
ordinance; provided, however, that the 'library fund' provided 
for in section 44-301 of this code shall be invested by the city 
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