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November 10, 1956 

Mr. Russell K. Fillner 
County Attorney 
Rosebud County 
Forsyth, Montana 

Dear Mr. Fillner: 

The following is in response to 
your request for an opinion relative 
to the lis pendens fee to be charged 
and collected by the County Clerk 
and Recorder. You have asked a 
clarifying opinion of Section 25-231, 
RC.M., 1947, FEES OF COUNTY 
CLERKS, and whether, under that 
section, he may charge a ten cent 
fee for making each entry in the 
"Notice of Actions" index. 

There is no requirement contained 
in Section 16-2902, RC.M., 1947, that 
a lis pendens be recorded. There is, 
however, a requirement that the 
clerk keep an index of lis pendens 
filed. Section 16-2905, RC.M., 1947, 
provides in part as follows: 

"* * * 
18. An index of notices of the 

pendency of actions, labeled 'No­
tices of actions,' each page divided 
into three columns, headed, re­
spectively: 'Parties to actions.' 
'Notices, when recorded,' 'When 
filed'; 

* * *" 
The general lis pendens statute, 

Section 93-3005, RC.M .. 1947, a con­
structive notice statute, mentions 
only filing and is silent as to re­
cording. 

Examination of Section 25-231, 
RC.M., 1947, directs collection of the 
ten cent index entry fee "For re­
cording and indexing each instru­
ment of writing allowed by law to 
be recorded; except as hereinafter 
provided" and "For recording and 
indexing each real estate mortgage, 
aSEignment, renewal, or release of 
real estate mortgage. 

It is apnarent that the first part of 
Section 25-231 has some relational 
arrangement and is not like the re­
mainder a disconnected enumera­
tion of fees to be charged. 

The fees based on the folio and for 
entry in index and certification re­
late to and are connected with the 
recording and indexing provisions of 
"writing allowed by law to be re­
corded" and "real estate mortgage, 
assignment, renewal, etc." respect­
ively. 

One of the prOVISIons of Section 
25-231, R.C.M., 1947, reads as fol­
lows: 

"For filing or recording or in­
dexing any other instrument not 
herein expressly provided for, the 
same fee as hereinbefore provided 
for a similar service." 

As heretofore pointed out, a lis 
pendens is filed and indexed but not 
recorded. A "similar service" men­
tioned in that same section is a filing 
fee of fifty cents for "filing and in­
dexing each chattel mortgage, affi­
davit of renewal, etc." The services 
that a clerk performs for filing and 
indexing a lis pendens and for fil­
ing and indexing and indexing each 
chattel mortgage, affidavit of re­
newal, etc., are the same and involve 
no appreciable difference in labor 
and therefore should demand of no 
greater fee. 

Therefore, it is my opinion that the 
county clerk should charge for filing 
and indexing a lis pendens a fee of 
fifty cents only and no more. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Opinion No. 91 

Firemen - Pensions -
Qualifications - statutes 

statutory Construction 

HELD: A member of a fire de­
partment who has completed twenty 
years of active service but has not 
reached the age of fifty years as a 
fully paid member of the fire de­
partment, may not retire from the 
service and be granted his pension 
effective when he reaches the age 
of fifty. 
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November 19, 1956 

Honorable John J. Holmes 
State Auditor 
State Capitol Building 
Helena, Montana 
Dear Mr. Holmes: 

You have recently requested my 
opinion on the following question: 

May a member of a fire depart­
ment who has completed twenty 
years of active service with the 
department but has not reached 
the age of fifty years retire from 
the service and be" granted his 
pension effective when he has 
reached his fiftieth birthday? 

In answer to your question, refer­
ence must be made to Section 11-
1925, RC.M., 1947, as amended by 
Section 1, Chapter 194, Laws of 1949. 
This section provides in part as fol­
lows: 

"Pensions To Retired Firemen. 
Each and every fire department 
relief association organized and ex­
isting under the laws of this state 
shall pay to each of its members 
who elect to retire from active 
service after having completed 
twenty (20) years or more of ac­
tive duty and has reached the age 
of fifty (50) years as a fully paid 
member of a paid, or partly paid 
and partly volunteer fire depart­
ment of the city or town wherein 
such association has been formed, 
out of any money in the associa­
tion's 'disability and pension fund', 
a 'service pension' . . . " 

Thus, the qualifications that a 
member of a Fire Department Re­
lief Association must meet in order 
to qualify for a service pension after 
he elects to retire are: 

(1) Complete twenty years or 
more of Active duty, and 

(2) Attain the age of fifty (50) 
years as a fully paid member of a 
paid, or partly paid and partly 
volunteer fire department of the 
city or town wherein such asso­
ciation has been formed. 

These two qualifications are sep­
arately stated in Section 11-1925. 
supra, and both conditions must be 
met. 

To satisfy the second qualification, 
a member of the fire department re­
lief association must be a fully paid 
member of the fire department of 
the city or town wherein his associa­
tion has been formed at the time 
he attains the age of fifty (50) years. 
Thus, an individual fireman who 
elected to retire after meeting the 
first requirement, viz., 20 years or 
more of active service, but fails to 
meet the second requirement of Sec­
tion 11-1925, supra., is not eligible 
to receive a service pension. This 
conclusion logically follows since 
the statute (11-1925) is clear and 
free of ambiguity. Our Supreme 
Court has stated in Siuru v. Sell et 
aI., 108 Mont. 438, 444, 91 Pac. (2d) 
411, 123 A.L.R 423, the following 
guide to statutory construction: 

" ... We have neither the power 
nor the right to read the word 
'originally' or language of similar 
import into the statute. Our office 
'is simply to ascertain and declare 
what is in terms or in substance 
contained therein, not to insert 
what has been omitted, or to omit 
what has been inserted.' (Secs. 
10519 and 10520, Rev. Codes; see, 
also, In re Wilson's Estate, 102 
Mont., 178, 193, 56 Pac. (2d) 733, 
105 A.L.R 367.)" 

To hold that a fireman may retire 
who has completed his twenty (20) 
years of active service prior to 
reaching the age of fifty and be 
eligible for a service pension when 
he reaches the age of fifty, would 
require the insertion of additional 
meaningful words into the statute. 
It would also require an interpreta­
tion which would render the sec­
ond qualification for a service pen­
sion, supra., nugatory, and that the 
words "as a fully paid member of 
a paid, or partly paid and partly 
volunteer fire department of the 
city or town wherein such associa­
tion has been formed, ... " have no 
effect. This I cannot do, for such 
action would do violence to the law 
and the decision in the Siuru case, 
supra, which states that in inter­
preting a statute one must simply as­
certain and declare what is in terms 
of in substance contained therein, 
and not to insert what has been 
omitted, or to omit what has been 
inserted. 



146 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

It is therefore my opinion that a 
member of a fire department who 
has completed twenty years of ac­
tive service but has not reached the 
age of fifty years as a fully paid 
member of the fire department, may 
not retire from the service and be 
granted his pension effective when 
he reaches the age of fifty. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Opinion No. 92 

Schools and School Districts­
Deeds - Conditional Limitations -
"School Purposes" - Perpetuities 

HELD: 1. The use of school prop­
erty received by the district in a 
deed which stated that the premises 
shall "be used for school house 
grounds" may be used as a location 
for a teacherage without violating 
the restriction, as a teacherage is a 
part of a school plant. 

2. Premises conveyed to a school 
district to "be used for schoolhouse 
grounds" reverts to the grantor or 
his heirs upon the cessation of use 
for school purposes. 

3. A conveyance of land to a 
school district upon condition that 
the land be used only for school pur­
poses does not violate the rule 
against perpetuities. 

Mr. J. W. Hall 
County Attorney 
Liberty County 
Chester, Montana 

Dear Mr. Hall: 

You requested my OpInIOn con­
cerning the legal affect of a deed to 
a school district dated September 
19, 1911 in Which deed it is pro­
vided: 

"WITNESSETH, that as a part 
of the stipulations of this deed the 
parties of the second part herewith 
agrees to erect within the period of 
five years from date; on the lots 
above described, a public school 
building at a cost of not less than 
seven thousand dollars, and that 

the said premises shall at all times 
be used for schoolhouse grounds 
or otherwise this deed shall be­
come null and void." 

You advised me that a school 
building was constructed upon the 
property within five years after the 
date of the deed and the building 
was used as a school until 1951 and 
thereafter was used for storage pur­
poses by the school district. You 
ask in particular: 

1. If the phrase in the deed "for 
schoolhouse grounds" precludes the 
use of the real property for the loca­
tion of a teacherage. 

2. If the school district has lost 
the right to use the land due to clos­
ing of school on the property in 
1951. 

3. If the rule against perpetuities 
has application to the right of re­
entry expressed in the deed. 

In answering your first question 
concerning the use of the property 
"for schoolhouse grounds" it is neces­
sary to consider the case of State ex 
reI. Jay vs. Marshall, 13 Mont. 136, 
32 Pac. 648, where our court gave 
~ liberal interpretation to the term 
"schoolhouse" and said: 

"When the statute provides that 
the school trustees shall have 
power to remove 'school-houses' 
only when directed by a vote of 
the district so to do, we are of 
opinion that the term 'school­
house' does not mean simply the 
house, but refers rather to the 
school plant, including the general 
e qui p men t, furniture, maps, 
charts, globes, and pupils and 
teacher." 

The above-quoted case was re­
ferred to with approval in the case 
of McNair vs. School District No. 1. 
87 Mont. 423, 288 Pac. 188, and 
where it was held that school 
grounds and school plant include all 
physical equipment necessary to 
the operation of a school. A teach­
erage, as a place of residence for a 
teacher, would usually be a part of 
a schoolhouse or be located on the 
school grounds and therefore a part 
of the school plant. It is reasonable 
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