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November 2, 1956 

Mr. Scott P. Hart 
State Highway Engineer 
Montana State Highway Commission 
Helena, Montana 

Dear Mr. Hart: 

You have asked my opmIOn upon 
the following question: 

Must the State Highway Com­
mission, when it requests the re­
cording of, or furnishing copies of 
instruments, pay the legal fees 
when the County Clerk and Re­
corder believes that some individ­
ual and not the Highway Commis­
sion receives the benefit or some 
benefits therefrom? 

Section 25-209, R.C.M., 1947, reads: 
"No Fees To Be Charged State, 

County or Public Officer. No fees 
must be charged the state, or any 
county, or any subdivision there­
of, or any public officer acting 
therefor, or in habeas corpus pro­
ceedings for official services ren­
dered, and all such services must 
be performed without the pay­
ment of fees." 

The foregoing statute is a general one 
and controls in the absence of gov­
erning special legislation. Generally 
speaking the power of a public of­
ficer is limited by the statute con­
ferring the power. In reo Farrell, 
36 Mont. 254, 92 Pac. 785. 

It is apparent that the County 
Clerk and Recorder may only do 
that which is permitted by statute 
and may not do that which is prohib­
ited by statute. And necessarily he 
may charge for official services ren­
dered only where permitted and not 
where prohibited. 

Further, the familiar rule is that 
no officer may demand a fee for any 
official service unless clearly author­
ized to do so. (State ex reI. Baker 
v. Second Judicial Court, 24 Mont. 
425, 92 Pac. 688). 

The statute does not lodge with 
the Countv Clerk and Recorder dis­
cretionarv determination. It is plain, 
clear. and doe!'; not demand construc­
tion. Discretion. if any, belongs with 
the Hie:hwav Commission to deter­
mine whether recordine: or securing 

copies is absolutely necessary or 
only desirable in order to fulfill its 
governmental functions. If it is nec­
essary to the State Highway Com­
mission in any proper transaction to 
secure the recording of an instru­
ment or any copy, then the County 
Clerk and Recorder must record 
and/or furnish copies free of charge. 
Section 25-209, R.C.M., 1947, re­
quires the discharge by the County 
Clerk and Recorder of a ministerial 
function only and with him discretion 
does not lie. 

It is therefore my opinion that the 
County Clerk and Recorder may not, 
for official services enjoined by law, 
charge the State Highway Commis­
sion with fees for the recording of, 
nor for furnishing copies of instru­
ments. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Opinion No. 86 

Firemen - Incorporated Cities -
Statutes - Poll Taxes -

Exemption 

HELD: Every fireman who has 
served five (5) years as an active 
member in a paid fire department in 
an incorporated city or town is en­
titled to exemption from payment of 
poll taxes. 

November 3, 1956 

Mr. John C. Harrison 
County Attorney 
Lewis and Clark County 
Helena, Montana 

Dear Mr. Harrison: 

You have inquired in your letter 
of request for an official opinion 
"whether or not active members of 
paid fire departments in an incor­
porated city or town are entitled to 
exemption from payment of poll 
taxes". 

It was your conclusion that the 
exemption from payment of poll 
taxes appliEs (1) to officers and 
members of unpaid fire companies, 
and (2) to all firemen who have 
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served as such for five years in an 
organized company. To this conclu­
sion I concur. 

Section 11-2003, R.C.M., 1947, pro­
vides the manner in which "fire com­
panies in incorporated cities and 
towns", and in "unincorporated 
towns and villages" may be organ­
ized. 

Section 11-2004, R.C.M., 1947, pro­
vides: 

"Elect Officers. Make By-Laws, 
Exempt Firemen. Every such fire 
company must choose or elect a 
foreman, who is the presiding offi­
cer, and a secretary and treasurer, 
and may establish and adopt by­
laws and regulations, and impose 
penalties, not exceeding five dol­
lars, or expulsion for each offense. 
The officers and members of un­
paid fire companies regularly or­
ganized and exempt firemen are 
entitled to the following privileges 
and exemptions, viz: Exemption 
from payment of poll-tax, road­
tax, and head-tax of every descrip­
tion; exemption from jury duty; 
exemption from military duty, ex­
cept in case of war, invasion, or 
insurrection. Every fireman who 
has served five years in an organ­
ized company in this state is an 
'exempt fireman,' and must re­
ceive from the chief engineer of 
the department to which he be­
longed a certificate to that effect. 
Every active fireman must have 
a certificate of that fact, signed by 
the chief of the fire department 
or the foreman of the company to 
which he belongs; such certificates 
must be countersigned by the sec­
retary, and over the seal of the 
company, if one is provided. Each 
certificate entitles the holder to 
exemption from military and jury 
duty." 

In 15 Reports and Official Opin­
ions of the Attorney General 131, 
No. 182, Attorney General Nagle 
placed the following construction on 
the above quoted section of our code: 

" . . . there are three distinct 
classes mentioned in the section 
which are entitled to the exemp­
tions. (1) officers of unpaid fire 
companies, (2) members of same, 
(3) exempt firemen." 

As you will note from Section 11-
2004, R.C.M., 1947, supra, exempt 
firemen have been defined in the 
following manner: 

" . . . Every fireman who has 
served five years in an organized 
company in this state is an 'ex­
empt fireman' . . . " (Emphasis 
supplied.) 

Thus by the very definition of the 
statute and the designation of those 
groups of firemen that are entitled 
to the exemptions it is apparent that 
active members of paid fire depart­
ments in an incorporated city or 
town are entitled to exemption from 
payment of poll taxes. 

It is therefore my opinion that 
every fireman who has served five 
(5) years as an active member in a 
paid fire department in an incor­
porated city or town is entitled to ex­
emption from payment of poll taxes. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorn.ey General. 

Opinion No. 87 

Miiltary and Militia -
National Guard - Reserve Corps 

Two Weeks Annual Military Training 

HELD: Sec t ion 77-157, R.C.M., 
1947, entitles all governmental em­
ployees who are members of military 
organizations defined in said sec­
tion to attend annual training pro­
grams of fifteen days duration with­
out loss of their governmental pay 
and without such per i 0 d being 
charged against the employees an­
nualleave. 

November 5, 1956 

Mr. Norman C. Robb 
County Attorney 
Park County 
Livingston, Montana 

Dear Mr. Robb: 

You have asked for my official 
opinion on the following question: 

How much military leave of ab­
sence with pay is a governmental 
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