
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 121 

cluding the first day and i!1cludin.g 
the last, unless the last day IS a hohc 
day, then it is also excluded. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Opinion No. 74 

Schools and School Districts -
Transfer of Territory of School 

Districts and High School Districts 

HELD: 1. The boundaries of a 
high school district may be changed 
or altered under the provisions of 
Section 75-4607, R.C.M., 1947, and 
that the method there provided is 
exclusive. 

2. The inclusion in a petition for 
the transfer of territory of a com­
mon school district of a request for 
the transfer of the territory of a high 
school district does not affect the 
validity of the petition for the trans­
fer of territory of the common 
school district. 

Mr. John F. Bayuk 
County Attorney 
Roosevelt County 
Wolf Point, Montana 

Dear Mr. Bayuk: 

May 18, 1956 

You requested my opinion con­
cerning the legality of a petition of 
a majority of the resident taxpayers 
who are registered electors and 
whose names appear upon the last 
completed assessment roll, w:hich 
petition requests that the territory 
in which they reside be transferred 
to another organized school district 
in the county and also attached to 
another high school district. You 
specifically ask if the fact that a 
transfer of common school district 
territory and high .school dis~r~ct t~r­
ritory is included In one petItIon in­
validates the petition. You also ask 
if a portion of a high school district 
can be transferred by this method. 

It is necessary to consider sub-sec­
tion 5 of Section 75-1805, R.C.M., 
1947, which reads in part as follows: 

"A majority of the resident tax­
payers who are registered elec­
tors and whose names appear 
upon the last completed assessment 
roll for state, county and school 
district taxes, residing in territory 
which is a part of any organize.d 
school district may present a peh­
tion in writing to the county su­
perintendent of schools, asking that 
such territory be transferred to, or 
included in, any other organized 
district to which said territory is 
contiguous .... " 

The above quoted portion of our law 
certainly permits the transf~r .of 
territory of a common school dIstrict 
to another if other conditions are met 
which are not necessary to be con­
sidered here. By the use of the 
phrase "any organized school dis­
trict" it would appear that such pro­
cedure would be available for the 
transfer of a portion of a high school 
district. However, an examination 
of the history of this act shows th~t 
the above quoted was enacted In 
1933 and at a time prior to the adop­
tion of the first high school district 
law. The legislature at the extra­
ordinary session held in the years 
1933-34 provided a metl:od for ~he 
first time for the creatlOn of hIgh 
school districts in Chapter 47, Ex. 
Laws of 1933. As there were no high 
school districts to which the perti­
nent portion of Section 75-1805, 
R.C.M., 1947, could apply at the time 
of its adoption, the legislature could 
not have intended that it would ap­
ply to high school districts. This 
alone does not preclude its applica­
tion. Chapter 46 of Title 75, R.C.M., 
1947 covers in detail the creation, 
purpose, and government of high 
school districts. It is important to 
observe that the qualified electors of 
school districts are not consulted in 
the creation of high school districts. 
Under Section 75-4602, R.C.M., 1947, 
the board of trustees of a school dis­
trict maintaining a high school may 
request that the county be divided 
into high school distr:icts. The re­
quest is addressed to a commission 
consisting of the board of county 
commissioners and the county super­
intendent of schools. While Section 
75-4602, as amended by Chapter 236, 
Laws of 1955, provides for an elec­
tion if a common school district is 
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divided, yet the division of the coun­
ty when common school districts are 
not divided is made by the commis­
sion and not by the qualified electors 
participating in an election. The 
alteration of boundaries of the high 
school district is controlled by Sec­
tion 75-4607, R.C.M., 1947 which 
specifically grants the authority to 
the commission to redivide the coun­
ty into high school districts in the 
same manner and under the same 
procedure as was followed in the 
initial division. This statute specifl­
cally limits such alteration or re­
division to a time three years subse­
quent to the original division or last 
alteration. If it were held that 
boundaries of a high school district 
could be altered under the provision 
of Section 75-1805, R.C.M., 1947, then 
the three year limitation of Section 
75-4607 would be violated. Section 
75-4607 was first enacted in Chapter 
130, Laws of 1949, and prior to that 
time there was no statute which by 
its terms dealt with the alteration 
of boundaries of high school dis­
tricts. As Section 75-4607 is a spe­
cial statute dealing with the altera­
tion of boundaries of high school dis­
tricts and was enacted later in time 
than Section 75-1805, the rule an­
pounced in State v. Millis, 81 Mont. 
86, 261 Pac. 885, would apply. In 
this case the court said, "Where the 
special statute is later, it will be 
regarded as an exception to or Quali­
fication of the prior general one." 
The method of altering or changing 
boundaries specified in Section 75-
4607 places the duty on the same 
officers who originally divided the 
rounty into high school districts. 
The proceedings for the change of 
boundaries is likewise initiated by 
the trustees of the high school dis­
trict. In contrast, the request for 
transfer of territory of an elemen­
tary district is under Section 75-
1805, initiated by a majority of the 
taxpayers in the area who direct 
their petition to the county super­
intendent of schools. An additional 
limitation on the transfer of terri­
tory of a common school district 
which would not apply to the altera­
tion of boundaries of a high school 
district is that "No territory within 
three (3) miles of an established 
school in such district shall be so 
transferred," with a restriction of 

\:, 

" ,-

not reducing the remaining territory 
of the district to a value of less than 
$75,000. In 78 C.J.S. 695, the text 
!'-tates the rule which would apply 
here: 

" ... Where a statute prescribing 
the procedure in particular cir­
cumstances or with respect to dis­
tricts of a particular kind or na­
ture exists concurrently with a 
general statute which in terms is 
applicable to all cases, the proce­
dure prescribed by the former 
must be followed in a case falling 
within its terms; " 

Other jurisdictions have interpreted 
statutes simliar to ours pertaining to 
two types of school districts and have 
held that the statutory procedure 
prescribed for one type of school dis­
trict is exclusive in its application. 
(Peter v. Board of Sup'rs., 78 Cal. 
App. (2d) 515, 178 Pac. (2d) 73, Per­
kins v. Lenora Joint District, 171 
Kan. 727, 237 Pac. (2d) 228, Wall v. 
McConnell, 187 Okl. 497, 103 Pac. 
(2d) 925.) A case which apparently 
conflicts with the above cited au­
thorities is Boyd v. Bell, 68 Ariz. 
166, 203 Pac. (2d) 618, where it was 
held that a general statute and a spe­
cial statute were both available for 
transferring territory from one 
union high school district to another. 
However, there did not appear to be 
any special limitations or restric­
tions found in the general statute 
which differentiated it from the spe­
cific statute. Also, the court in the 
Boyd case pointed out that all the 
school officers who had power to 
act on the transfer were either par­
ties or had notice of the proceedings. 
This is a marked distinction from 
the facts you submitted in that only 
the county superintendent was re­
quested to act in the alteration of the 
boundaries of the high school district 
and the county commissioners were 
not consulted in any way. 

Chaos would result if the boundar­
ies of high school districts could be 
altered by adding or subtracting ter­
ritory by petition to the county su­
perintendent of schools and bonds 
issued by high school districts would 
not be marketable. The legislature 
could not have intended such a re-
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suIt as it would defeat the purpose 
of high school districts which is to 
issue bonds for construction. 

The fact that the petition submit­
ted contained dual purposes, that is, 
to transfer territory of a common 
school district and also territory of 
the high school district, should not 
mitigate against its effectiveness for 
the transfer of property of a com­
mon school district. Camp Crook 
School District v. Shevling, 65 S.D. 
14, 270 N.W. 518, State v. Lensman, 
108 Mont. 118, 88 Pac. (2d) 63. 

It is therefore my opinion that 
the boundaries of a high school dis­
trict may be changed or altered 
under the provisions of Section 75-
4607, R.C.M., 1947, and that the 
method there provided is exclusive. 

It is also my opinion that the in­
clusion in a petition for the transfer 
of territory of a common school dis­
trict of a request for the transfer 
of the territory of a high school dis­
trict d~e~ not affect the validity of 
the petItIon for the transfer of terri­
tory of the common school district. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Opinion No. 75 

County Surveyor - Officers -
Payment of County Surveyor 

HELD: A county surveyor is en­
titled to payment for supervisory 
services performed in the construc­
tion of city streets, under the pro­
visions of Section 53-122 (b), R.C.M., 
1947, and the fee to which he is en­
titled should not be paid into the 
county treasury for the use and 
benefit of the county's general fund. 

Mr. N. A. Rotering 
County Attorney 
Silver Bow County 
Butte, Montana 

Dear Mr. Rotering: 

May 29, 1956 

You have asked my opinion upon 
the following question: 

Is the county surveyor entitled to 
receive payment for his own per­
sonal use of the fee provided for 

in Section 53-122 (b), R.C.M., 1947, 
as amended by Chapter 221, Laws 
of 1951, Chapter 215, Laws of 
1953, and Chapter 41, Laws of 
1955, or should this fee be paid 
into the county treasury for the 
use and benefit of the county's 
general fund? 

The applicable portion of Section 
53-122 (b), supra, as amended, is as 
follows: 

"The license fees held in the 
city road fund, as hereinbefore 
provided, at the end of each thirty 
(30) day period beginning March 
1, 1955, be paid by the county 
treasurer to the city treasurer to 
be held by such city treasurer in 
a separate fund designated as 
the 'city road fund,' shall be used 
by .the city council of such city 
havmg the population of thirty-five 
thousand (35,000) or more, or by 
the city council of such city which 
lies within one (1) mile of the 
city limits of an incorporated city 
of the state of Montana, having a 
population of thirty-five thousand 
(35,000) or more, according to 
the federal census of 1930, or by 
the city council of such city hav­
ing a popluation of ten thousand 
(10,000) or more, according to the 
federal census of 1950 and situ­
ated in the county which has an 
area of less than seven hundred 
and fifty (750) square miles, only 
f~r the construction of permanent 
hIghways and streets within the 
boundaries of such incorporated 
city. Provided, that all construc­
tion of public highways and 
streets, the cost of which is to 
be paid out of the fund derived 
from the license fees as herein 
provided, shall be under the su­
pervision of the county surveyor 
of the county within whose boun­
daries such city is situated sub­
ject to the control of the said city 
council and surveyor to desig­
nate the public highway or street 
upon which the work is to be 
done, and the type of pavement 
to be used, and provided further, 
that the cost of supervision of the 
county surveyor shall not exceed 
five per cent (50/0) of the cost 
of said work." 

cu1046
Text Box

cu1046
Text Box




