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Opinion No. 71
Cemetery Districts —
Maximum Budgets — Permanent
Care and Improvement Fund

HELD: The maximum budget of
a cemetery district is limited to the
cash on hand, operational income,
income from the permanent care
and improvement fund, and the pro-
ceeds of a tax levy which must not
exceed two mills,

April 17, 1956

Mr. R. E. Towle

State Examiner

State Capitol Building
Helena, Montana

Dear Mr. Towle:

You requested my opinion con-
cerning the maximum budget for a
public cemetery district. In consid-
ering the problem, it is necessary to
observe that Section 9-209, R.C.M,,
1947, was last amended by Section 1
of Chapter 4, Laws of 1955. This
section now reads as follows:

“The board of cemetery trustees
shall annually present a budget to
the board of county commission-
ers at the regular budget meetings
as prescribed by law. The board
of county commissioners must an-
nually, at the time of levying
county taxes, fix and levy upon all
property within said cemetery dis-
trict, sufficient to raise the amount
certified by the board of cemetery
trustees to be raised by a tax on
the property of said district. The
tax so levied shall not exceed two
(2) mills on each dollar of taxable
valuation on the property of said
district. Expenditures made, lia-
bilities incurred, or warrants is-
sued by or in behalf of any ceme-
tery district in excess of the an-
nual budget presented to the
board of county commissioners as
provided herein and the amount
appropriated for and authorized to
be expended for each item in the
budget shall not be a liability of
the cemetery district. Insofar as
the same can be made applicable,
the county budget system, sections
16-1901 to 16-1911 of the Revised
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Codes of Montana of 1947, shall
govern the operation of cemetery
districts created under this act.”

The above quoted statute makes the
county budget law specifically appli-
cable to the budgets of cemetery
districts. Section 16-1904, R.C.M.,,
1947, furnishes the guide to the coun-
ty commissioners in determining the
appropriations that may be made for
a budget. This section provides in
part as follows:

“ .. the total expenditures au-
thorized to be made from any fund,
... shall not, in any event, exceed
the aggregate of the cash balance
in such fund at the close of the
fiscal year immediately preceeding,
the amount of estimated revenues
to accrue to such fund, . .. and
the amount which may be raised
for such fund by a lawful tax levy
during the fiscal year.”

In applying the above rules to the
budget of a cemetery district, it must
be concluded that the cash on hand
from the previous fiscal year, the
estimated revenues from operation,
and the amount received from a
tax levy constifute the limit for the
maximum budget of a cemetery dis-
trict. A similar conclusion was
reached in 24 Reports and Official
Opinions of the Attorney General,
No. 40. Subsequent to this latter
opinion, the Legislature in 1955 en-
acted Chapter 165, Laws of 1955,
which provides for a permanent care
and improvement fund. This statute
requires the transfer to the fund of
not less than fifteen or more than
forty per cent of the moneys re-
ceived from the sale of cemetery
lots designated as perpetual care
lots by the public cemetery dis-
trict. The income from this fund
must be used for the care of the
lots so designated. An additional
source of revenue is thereby given
to the cemetery district and will re-
sult in an increase in the operational
income.

It is to be noted that the imposition
of the two mill levy authorized In
Section 9-209, R.C.M., 1947, as amend-
ed, is not limited by the facts there
may be operational income or cash
on hand. The two mill tax is a
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lawful tax within the meaning of
Section 16-1904, R.C.M., 1947, pre-
viously quoted, and may be levied
in full by the county commissioners
if necessary to meet the appropria-
tions of the cemetery district budget.
Also, appropriations under the budg-
et may never exceed the anticipated
sources of revenue under Section
16-1906, R.C.M., 1947, no expendi-
tures can be made in excess of the
detailed appropriations and if such
expenditures are made, they will not
be a liability of the cemetery dis-
trict but the obligation of the official
incurring such expenditure.

It is therefore my opinion that the
maximum budget of a cemetery dis-
triet is limited to the cash on hand,
cperational income, income from
the permanent care and improve-
ment fund, and the proceeds of a
ta?illevy which must not exceed two
mills.

Very truly yours,
ARNOLD H. OLSEN,
Attorney General.
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