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Opinion No. 59

Schools and School Districts—
Election of Trustees
Number of Trustees To Be Elected

HELD: In a school district of the
first class where an election is to be
held to elect trustees and the terms
of two of the trustees reqularly ex-
pire and the terms of three of the
trustees expired two years prior to
the election and the incumbents of
the offices are hold-over trustees,
three trustees should be elected and
it should be determined by lot which
hold-over trustee should hold over so
that a majority of the board will not
be elected in any one year.

February 10, 1956

Mr. J. J. Cavan, Jr.
County Attorney,
Yellowstone County
Billings, Montana

Dear Mr, Cavan:

You have requested my opinion
concerning the number of trustees
who should be elected in the coming
election to be held in April. You ad-
vise me that the school district is
one of the first class and as a con-
sequence, seven trustees comprise
the board. You also state that the
1954 election was prohibited by the
district court and subsequently, the
Supreme Court of Montana reversed
the decision. The three incumbent
trustees whose terms should have
been filled by the election in 1954
were reinstated in 1955 as hold-over
trustees. Your letter states that the
terms of two other trustees expire
this year which means that the terms
of five trustees will have expired.

Section 75-1613, R.C.M., 1947, pro-
vides in part as follows:

“Trustees elected shall take of-
fice immediately after qualifying,
and shall hold office for the term
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of three years except as elsewhere
expressly provided herein, and un-
til their successors are elected or
appointed and qualified.”

Under this section, the hold-over
trustees continued as trustees for the
reason that there was neither a valid
election nor appointments for the un-
expired terms.

The public policy of the state pre-
venting the election of a majority of
the trustees at one election is ex-
pressed in Section 75-1617, R.C.M,,
1947:

“When at any annual school elec-
tion the terms of a majority of the
trustees regularly expire in dis-
tricts of the first class, three trus-
tees, in districts of the second class,
two trustees, in districts of the
third class, one trustee, shall be
elected for three years, and the re-
maining trustees whose terms ex-
pire shall hold over for one or two
years as may be necessary to pre-
vent the terms of a majority of the
board of trustees expiring in any
one year; provided, that it shall be
determined by lot what trustee
shall hold over, and for what
term.”

The above quoted statutes have been
construed in two Montana cases.
In Jersey v. Peacock, 70 Mont. 46,
223 Pac. 903, it was held that Sec-
tion 75-1617, applied to a ftrustee
election where the terms of the in-
cumbents had expired many years
prior to the election. The opinion
stated that only one trustee should
be elected and that it should be de-
termined by lot which trustee should
hold over.

A case that is in apparent conflict
with the Peacock case in State ex rel.
Kuhl v. Kaiser, 95 Mont, 550, 27 Pac.
(2d) 1113, where it was held that an
election should be called to fill the
unexpired terms of two trustees who
had resigned. The author of the ma-
jority opinion construed the word
“term” as referring to the office and
not to the person holding it and stat-
ed Section 75-1617, did not apply for
the reason that the terms to be filled
would not expire for one and two

years after the date of the election.
The court ordered that the write-in
candidates elected for the unexpired
terms were entitled to the offices.
However, the majority opinion ex-
pressly distinguished the facts under
which Jersey v. Peacock, supra, was
decided from those before the court
in the Kuhl case by stating that the
Peacock case “is not controlling
here, for all three terms had regu-
larly expired long before the election
therein involved.” It would thus ap-
pear that Section 75-1617 applies to
the facts considered here for the
reason that the terms of three of the
trustees expired approximately two
years ago. Also, the terms of two
trustees will expire soon after the
election. If all five were elected at
the next election, then a majority of
the board would be elected and vio-
late the public policy expressed in
Section 75-1617 and in Jersey wv.
Peacock.

It is therefore my opinion that in
a school district of the first class
where an election is to be held to
elect trustees and the terms of two of
the trustees regularly expire and
the terms of three of the trustees ex-
vired two years prior to the election
and the incumbents of the offices are
hold-over trustees, three trustees
should be elected and it should be
determined by lot which hold-over
trustees should hold over so that a
majority of the board will not be
elected in any one year.

Very truly yours,
ARNOLD H. OLSEN,
Attorney General.
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