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Opinion No. 55

Motor Vehicles—
Taxation — Registration
Registrar of Motor Vehicles

HELD: The Registrar of Motor Ve-
hicles may not issue a certificate of
ownership of a motor vehicle except
upon receipt of a copy of a proper
application for registration from the
county treasurer.

January 4, 1956

Mr. F. O. Burrell,
Warden

Montana State Prison
Deer Lodge, Montana

Dear Mr. Burrell:

You have requested my opinion
upon the following question:

When an automobile is sold by a
Montana dealer to a buyer outside
of the State of Montana, for use
outside of the State of Montana,
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may the Registrar of Motor Ve-
hicles issue a certificate of owner-
ship to the purchaser of the vehicle
without requiring Montana regis-
tration and the purchase of Mon-
tana license plates?

The statutes of Montana provide
an exclusive method for taxation and
registration of motor vehicles. The
statutes permit certificates of owner-
ship to be issued by the Registrar of
Motor Vehicles only upon receipt of
a proper application for registration.
Section 53-107, R.C.M., 1947, as
amended by Chapter 200, Laws of
1955, provides that certificates of
ownership shall be issued by the
Registrar only upon receipt of a copy
of the application for registration
from the county treasurer. As far as
is pertinent here, that section reads
as follows:

“Upon completion of the appli-
cation for registration in quintup-
let, on forms furnished by the reg-
istrar of motor vehicles, the county
treasurer shall issue to the appli-
cant two (2) copies of the applica-
tion marked ‘owners certificate of
registration and tax receipt’, one
(1) of which shall be marked ‘file
copy’, and forward one (1) copy of
the application to the registrar of
motor vehicles who shall cause to
be entered the information con-
tained in said application upon the
corresponding records of his office
and shall furnish the apphcant a
certificate of ownership. .
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Section 53-114, R.C.M.,, 1947, as
amended, requires the filing of an
application for registration in the of-
fice of the county treasurer:

“(1) Every owner of a motor ve-
hicle operated or driven upon the
public highways of this state shall,
for each motor vehicle owned, ex-
cept as herein otherwise expressly
provided, file, or cause to be filed,
in the office of the county treas-
urer wherein such motor vehicle
is owned or taxable, an application
for registration, or re-registration,
upon blank form to be prepared
and furnished by the registrar of
motor vehicles, executed in quin-
tuplet which application shall
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Section 53-116, R.C.M., 1947, as
amended, directs the treasurer to
forward a copy of the application for
registration 10 the registrar after
payment of license fee taxes:

“Upon receipt of application for
registration, in quintuplet, and
payment of license fee and taxes
as herein provided, the county
treasurer shall file one copy of said
application in his office; issue to
the appiicant two (2) copies of the
application entitled ‘Owner’s Cer-
tificate of Registration and Tax Re-
ceipt’ one (1) of which shall be
marked ‘file copy’; forward one (1)
copy to the county clerk and re-
corder; and he shall daily forward
to the registrar of motor vehicles
one (1) copy of the application for
registration. .

Nowhere in the motor vehicle
statutes is it contemplated that ap-
plications for registration of motor
vehicles may be accepted by the reg-
istrar when received in any other
manner. Section 53-101, R.C.M., 1947,
clearly provides for filing of applica-
tions only when those applications
have been forwarded to him from the
county treasurers according to law:
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“(3) The registrar shall file ap-
plications for registration received
by him from the county treasurers
of the state and register the ve-
hicles therein described and the
owners thereof in suitable books or
on index cards, as follows:
(Emphasis Supphed)

No provision has been made in
these statutes for issuance of a cer-
tificate of ownership on an unregis-
tered vehicle. The county treasurer
may forward to the registrar only
those applications which are prop-
erly made and accompanied by pay-
ment of license fees and taxes. The
registrar may issue a certificate of
ownership only upon receipt of a
copy of a proper application from the
county treasurer.

It is therefore my opinion that the
Registrar of Motor Vehicles may not
issue a certificate of ownership of
a motor vehicle except upon receipt
of a copy of a proper application for
registration from the county treas-
urer.

Very truly yours,
ARNOLD H. OLSEN,
Attorney General.





