
84 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

appointed; all must qualify in the 
manner prescribed, or a vacancy 
occurs in the office, and this is the 
general rule ... " 

In view of the holding in Nagle 
vs. Stafford, supra, that a new bond 
must be furnished upon the re-elec­
tion or re-appointment, your inquiry 
concerning continuation certificates 
is easily answered. Such continuation 
certifica tes of a term bond of a re­
elected official or a re-appointed of­
fIcial must meet all the requirements 
of a new bond. Such a certificate 
must be recorded in the "Record of 
Official Bonds" which is required by 
Section 6-314, RC.M., 1947. Also 
filing is a requisite as specified in 
Section 6-305, RC.M., 1947, after ap­
proval of the bond as required in 
Section 6-304, RC.M., 1947. In fact, 
no useful purpose would be served 
by procuring continuation certificates 
of a term bond on re-election or re­
appointment as such a certificate 
must in fact meet all the require­
ments of an initial bond. 

It is therefore my opinion that of­
ficial bonds of all appointive or elec­
tive city or town officials must be 
term bonds and a new bond must be 
filed on re-election or re-appoint­
ment. Continuation certificates of 
initial bonds may be used and filed, 
providing such certificates meet all 
thE: requirements of the initial bond 
of the officer. 

It is also my opinion that the 
liability of a surety of a town or 
city official appointed for an in­
definite term is limited to the penal 
sum of the bond. notwithstanding 
the fact such official continues in 
office for many years by virtue of 
his original appointment, during 
which time annual premiums are 
paid. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN. 
Attorney General. 

Opinion No. 54 

Counties - Constitutional Law -
When Contracts in Excess of 

$10.000 Do Not Need Approval 
of Electors 

HELD: 1. The board of county 
commissioners has the authority to 
enter into a contract for land classifi­
cation in the amount which will be 

realized from the authorized levy 
and cash on hand in the fund, with­
out submitting the proposed ex­
penditure to the voters, without 
violating Section 5, Article XIII of 
the Constitution of Montana. 

2. The board of county commis­
sioners does not have the power to 
enter into a contract for classifica­
tion of the real property in the coun­
ty, in the amount of $59,000, when 
the amount to be realized from a 
one-half mill levy authorized by 
Chapter 198, Laws of 1955, is ap­
proximately $11,000. 

December 31, 1955. 

Mr. Jay M. Kurtz 
County Attorney 
Missoula County 
Missoula, Montana 

Dear Mr. Kurtz: 

You have requested my opinion as 
to whether the board of county com­
missioners has the authority to enter 
into a contract with a private firm 
in the amount of $59,000 for the pur­
pose of classifying and appraising 
real property within your county, 
without securing the approval of the 
qualified electors of Missoula Coun­
ty. You advise me that a one-half 
mill levy will realize approximately 
$11,000 per year. 

Chapter 198, Laws of 1955, makes 
it the duty of the board of county 
commissioners to classify and ap­
praise real property within the coun­
ty, under the supervision of the State 
Board of Equalization. Section 2 of 
Chapter 198, permits the levy of an 
annual tax of not to exceed one-half 
mill upon all real property of the 
county subject to taxation to furnish 
funds to accomplish the purpose. The 
revenue realized from the levy is to 
be placed in a fund known as the 
"classification and appraisal fund." 

Your question involves an inter­
pretation of Section 5, Article XIII 
of the Montana Constitution which 
provides in part: 

" ... No county shall incur any 
indebtedness or liability for any 
single purpose to an amount ex­
ceeding ten thousand dollars ($10,-
000) without the approval of a ma-
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jority of the electors thereof, vot­
ing at an election to be provided 
by law." 

While the above-quoted portion of 
our Constitution has not been con­
strued by our Supreme Court under 
facts similar to those which you pre­
sent, yet Section 2, Article XIII, 
which imposes a $100,000 limitation 
on the state, similar to the $10,000 
limit placed on the county, has been 
interpreted. In Graham vs. Board of 
Examiners, 116 Mont. 584-593. 155 
Pac. (2d) 959, it was stated: 

" ... It has repeatedly been held 
by this court that there is no debt 
or liability created when there is 
cash on hand or revenue provided 
by the legislature for the biennium 
to meet the appropriation ... " 

In State ex reI. Rankin vs. Board 
of Examiners, 59 Mont. 557, 568, 197 
Pac. 988, the court said of Section 2, 
Article XIII: 

" ... The constitutional limita­
tion has reference to such a liabil­
ity as singly or in the aggregate 
will obligate the state to an 
amount in excess of $100,000 over 
and above cash on hand and rev­
enues having a potential existence 
by virtue of existing revenue laws. 
In case before us, the funds must 
be considered in esse for the pay­
ment of the treasury notes, pro­
vision having been made for their 
levy and collection . . ." 

The above-quoted opinions recog­
nize that a debt or liability is not 
incurred if revenue by taxation, or 
otherwise, is provided to meet the 
obligation. As a levy of one-half mill 
will supply $11,000 for the purpose, 
a contract which is not in excess of 
this amount may be entered into by 
the board of county commissioners. 
There is no statutory authority for 
the board of county commissioners 
to make a levy in one year for any 
subsequent years and, as a con­
sequence, the contract for this pur­
pose is limited to the maximum 
amount of funds realized from the 
authorized one-half mill levy. 

The problem you present has pre­
viously been considered by this office 
in 22 Reports and Official Opinions 
of the Attorney General 40, No. 24, 

and 8 Reports and Official Opinions 
of the Attorney Gene~al 149, which 
approved contracts In excess of 
$10,000 for classification of taxable 
property. 

It is therefore my opinion that a 
board of county commissioners has 
the authority to enter into a contract 
for land classification in the amount 
which will be realized from the 
authorized levy and cash on hand in 
the fund. without submitting the 
proposed expenditure to the voters, 
without violating Section 5, Article 
XIII of the Constitution of Montana. 

It is also my opinion that the 
board of county commissioners does 
not have the power to enter into a 
contract for classification of the real 
property in the county, in the 
amount of $59,000, when the amount 
to be realized from a one-half mill 
levy authorized by Chapter 198, 
Laws of 1955, is approximately 
$11,000. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General 

Opinion No. 55 

Motor Vehicles­
Taxation - Registration 

Registrar of Motor Vehicles 

HELD: The Registrar of Motor Ve­
hicles may not issue a certificate of 
ownership of a motor vehicle except 
upon receipt of a copy of a proper 
application for registration from the 
county treasurer. 

Mr. F. O. Burrell, 
Warden 

January 4, 1956 

Montana State Prison 
Deer Lodge, Montana 

Dear Mr. Burrell: 

You have requested my opinion 
upon the following question: 

When an automobile is sold by a 
Montana dealer to a buyer outside 
of the State of Montana, for use 
outside of the State of Montana, 
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