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to be considered by the coroner in 
his investigation; they do not affect 
his right to make such investiga­
tion. 

It is further my opinion that local 
registrars have a duty under Section 
69-513, RC.M., 1947, to advise the 
coroner of all deaths caused by other 
than natural causes. 

Secondly, you have asked if a cor­
oner can sign a death certificate 
where the death is not brought to 
his attention until after the body has 
been embalmed. 

The juridiction of a county cor­
oner to investigate questionable 
deaths under Section 94-201-1, supra, 
clearly states that he can require that 
the body be exhumed. Section 69-512, 
RC.M., 1947, requires that a death 
certificate be obtained in every in­
stance where death occurs. The fol­
lowing Section 69-513, supra, pro­
vides that the coroner may execute 
death certificates certifying, " ... the 
cause of death according to his best 
knowledge and belief." From a re­
view of these sections it is readily 
apparent that a coroner is not lim­
ited in jurisdiction because a body 
has been embalmed. The right of 
coroners to sign death certificates in 
certain cases was decided in the af­
firmative in a previous official 
opinion of this office issued in 1921. 
See 9, Reports and Official Opinions 
of the Attorney General, 296. 

It is therefore my opinion that a 
county coroner must investigate all 
questionable deaths and he can sign 
death certificates therefor, despite 
the fact that the body had been am­
balmed prior to the time he was 
notified of such death. 

Finally, you ask if a coroner has 
the right to go to the scene where 
an accident causing death occurred, 
to take pictures at the scene of such 
accident. 

Section 94-201-1, supra, states in 
part that, "When a coroner is in­
formed that a person has been killed, 
or has committed suicide, ... (or 
died under questionable circum­
stances) he must go to the place 
where the body is ... to inquire into 
the cause of death." Obviously, such 
an inquiry is primarily investigative 
in nature. Taking pictures is a uni-

versally accepted technique and an 
invaluable and indispensable tool 
necessary for preservation of evi­
dence. 

The coroner cannot be restricted 
in the reasonable exercise of his 
judgment to investigate the cause of 
death. Thus, he may go anywhere 
pertinent to the investigation of a 
death including the scene of the 
cause of death and use photography 
or any other reasonable investigative 
tool. 

It is therefore my opinion that a 
coroner can use photography as a 
reasonable investigative tool in per­
forming " ... inquir(ies) the cause 
of ... death.", as required by Sec­
tion 94-201-1, RC.M., 1947. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General 

Opinion No. 39 
Prisoners - Cities and Towns­

County Jails. City Prisoners 
Confined In 

HELD: 1. Counties are obligated 
to build and maintain a county jail 
in good repair by Section 16-2801, 
RC.M., 1947, and such county ex­
pense cannot be proportioned to any 
city. 

2. In the absence of a contract 
made pursuant to Section 11-3336, 
RC.M., 1947, a city which is oper­
ating under the commission-manager 
form of government is not author­
ized to make payment for services 
rendered by a matron at a county 
jail. 

3. Cities or towns can make emer­
gency expenditures under the pro­
visions of Section 11-1409, RC.M., 
1947, in order to contract with the 
county for expenses to be incurred 
by the county in caring for city 
prisoners. 

Mr. Jay M. Kurtz 
County Attorney 
Missoula County 
Missoula, Montana 
Dear Mr. Kurtz: 

October 14, 1955 

You have requested my opinion on 
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the following questions: 

1. Would the laws of Montana 
prevent the Missoula City Council 
and the Missoula Board of County 
Commissioners from jointly em­
ploying a matron looking to the 
care and examination of female 
prisoners of both city and county? 

2. If such an agreement relat­
ing to the employment of the ma­
tron, as aforesaid, is permissible, 
are there any particular provisions 
which should or must be incor­
porated therein? 

3. Under and by virtue of Sec­
tion 11-1409, R.C.M., 1947, may a 
City Council declare an emergency 
and appropriate funds to pay the 
city's proportionate share of the 
matron's salary, as aforesaid, until 
such time as a new budget can be 
adopted to provide for such pro­
portionate share? 
A review of early court decisions 

concerning the obligation of a city 
or town to pay the county for prison­
ers boarded in a county jail for vio­
lation of city ordinances indicates an 
almost universal rule that the city 
or town is not liable. See Norwich 
v. Hyde, 7 Conn. 529 (1829); Adams 
v. Wiscasset, 5 Mass. 328 (1809); Bur­
ton v. Erie County, 206 Penn. 570, 
56 A. 40; People v. Board of Super­
visors of Livingston County, 85 
N.Y.S. 284, 89 App. Div. 152. How­
ever, the more recent decisions in­
dicate that almost all states have 
passed some type legislation where­
by cities can 'be required to reim­
burse counties or county sheriffs for 
such expenses. See City of Green­
ville v. Pridmore, 162 S.C. 52, 160 
S.E. 144, wherein the court stated: 

"Municipal authorities may. for 
any proper cause, sentence offen­
ders against the laws of the muni­
cipalities to the county jail, and 
the county jailer is required to 
receive them, but the municipal 
authorities must pay the legal ex­
penses for their care and confine­
ment." 

See also Mack v. City of Mayfield, 
239 Ky. 420, 39 S.W. (2d) 679; Car-
lisle v. Tulare County, ......... Oa1.. ....... , 
49 Pac. 5; and Sonoma County v. 
City of Santa Rosa, 102 Cal. 426, 36 
Pac. 810. In the latter case the 
court, in holding that a city must 

bear their proportionate share for 
board of city prisoners confined in 
a county jail, stated: 

"But a more conclusive reason 
for the construction we have given 
this provision of the charter is 
found in our frame of government, 
the policy of which is to localize, 
as far as can reasonably be done, 
not only the power, but the ex­
pense of government. The state 
is divided into counties, townships, 
and municipal corporations, with 
such limited legislative powers as 
are essential to each organization, 
and the expenses of such local gov­
ernments' in.all matters purely lo­
cal, at least, are borne by such 
locality. The expense of the coun­
ty government is borne by the 
whole county. But a city requires 
a government of its own. The 
laws necessary for the government 
of the people of the state at large 
lack something made necessary by 
the aggregation of large numbers 
of people. This lack is supplied 
by ordinances which are not re­
quired in the rural districts and 
small villages. The enforcement 
of these ordinances, and the pres­
ervation of order, require machin­
ery not required elsewhere, the 
expense of which should, and un­
der our well-defined policy, mani­
fested clearly in our codes and 
statutes, as well as in the state 
constitution, is required to be 
borne by the city; and therefore, 
if the language of the charter here 
in question is doubtful, or capable 
of different interpretations it 
ought to be read in the light of 
our frame of government, and con­
strued in harmony therewith, for 
we cannot presume that the legis­
lature intended, after giving the 
city of Santa Rosa ample author­
ity to provide means for defraying 
the expenses of her city govern­
ment, that any part of it should be 
borne by the county at large ... " 

Section 11-954, R.C.M., 1947, in 
giving a city or town council power 
to confine their prisoners in a county 
jail states that: 

"The city or town council has 
power: To use the county jail for 
the confinement or punishment of 
offenders, subject to such condi­
tions as are imposed by law, and 
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with the consent of the board of 
county commissioners." 

In the case entitled Scrovel v. Pen­
nington County, et aI., 66 S.D. 311, 
282 N.W. 524, the Supreme Court 
of South Dakota, in interpreting a 
South Dakota statute (Section 6169, 
Rev. Codes S.D. 1919, sub-section 34) 
which provided in part that: 

"Every municipal corporation 
shall have power . . . to use the 
county jail for the confinement or 
punishment of offenders, subject 
to such conditions as are imposed 
by law, and with the consent of 
the board of county commission­
ers." 

made the following statement: 

"Influenced by the thought that 
the taxpayers of a municipality 
sustain a like relation to the coun­
ty and contribute directly to the 
expense of maintaining the jail 
of their county, and by the fact 
that the Legislature has made no 
provision for payment to the coun­
ty of any part of the expense in­
curred in maintaining the jail for 
the use of municipal prisoners, we 
are convinced that the Legislature 
intended to place this whole sub­
ject under the control of the board 
of county commissioners, and that 
it remains for them to say whether 
their consent to the use of a jail 
by a municipality shall be condi­
tioned upon any payment to the 
county. In connection with this 
conclusion, it is noteworthy that 
the statutes do contain provision 
for the payment of county ex­
penses by other counties and 
states, and by the United States." 

Section 11-954, supra, in providing 
that city prisoners may be impris­
oned in county jails, " ... with the 
consent of the board of county com­
missioners" creates statutory author­
ity for the city and county to con­
tract for the payment of such ex­
penses. However, as stated in the 
Sonoma case, supra, such contrac-

& tural agreements must be logical and 
reasonable. Section 11-3336, R.C.M., 
1947, given statutory authority for 
cities operating under a commission­
manager plan to contract with coun­
ties for rent of county buildings or 
labor performed by county em­
ployees. The section states, howev-

er, that " . . . the compensation for 
such work shall be based upon addi­
tional cost to the county of its per­
formance ... " Under the rule of 
the Majors case (Majors v. County 
of Lewis and Clark, 60 Mont. 608, 
201 Pac. 268), the city must contract 
directly with the sheriffs for cost 
of feeding prisoners. Section 16-
2801, R.C.M., 1947, specifically makes 
it a county obligation and expense to 
build and keep in good repair a 
county jail. The rule is well stated 
in Mason County v. City of Mays­
ville, 19 Ky. 400, 40 S.W. 691, where­
in the court stated: 

"Jails are public property. pro­
vided at public expense for public 
uses, and in this state are usualy 
built by county courts out of funds 
in the county treasury which have 
arisen from taxes collected from 
the whole people of the county; 
and it seems to us clear that. un­
less they are restricted by law to 
the confinement of some particu-" 
lar class of prisoners, they become 
public prisons of the county and 
state, to be used for the safe cus­
tody of all classes of public of­
fenders." 
The only thing remaining for 

which the county could contract 
would be additional labor cost oc­
casioned by the presence of city pris­
oners. Such costs would be deter­
mined under Section 11-3336, supra, 
by computing the " . . . additional 
cost to the county . . . " resulting 
from the presence of city prisoners. 
Further, this section contains the 
city's total authority in the matter 
of use of county employees, so that, 
in the absence of a contract, the 
city may not make any such pay­
ments. Applying the a'bove laws and 
rules to your first question, the an­
swer would be in the affirmative. 

It is therefore my opinion that: 
(1) Counties are obligated to 

build and maintain a county jail in 
good repair and this county expense 
cannot be proportioned to any city. 

(2) In the absence of a contract 
made pursuant to Section 11-3336, 
R.C.M., 1947, a city which is operat­
ing under the commission-manager 

form of government is not author­
ized to make payment for services 
rendered by a matron at a county 
jail. 



62 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

Section 11-1409, R.C.M., 1947, giv­
en statutory authority for a city or 
town to make an emergency expen­
diture when necessary for" ... the 
immediate preservation of order or 
of public health ... " Proper "pres­
ervation of order" necessitates im­
prisonment of people for violating 
city ordinances. If the city facilities 
are inadequate for such imprison­
ment, city prisoners may be confined 
in the county jail with "the consent 
of the County Commissioners" as 
provided by Section 11-954, supra. 
Where such "consent" is conditioned 
upon the city entering into a con­
tract with the county whereby the 
addi tional expenses to be incurred 
by the county for the care of such 
prisoners are to be paid by the city 
under the provisions of Section 11-
3336, supra, the cit:y may declare an 
emergency expendIture under Sec­
tion 11-1409, supra, to cover such 
anticipated em erg e n c y expense. 
Such an expenditure naturally could 
not include past expenses incurred 
inasmuch as no "emergency" would 
exist with respect to those expenses. 

It is therefore my opinion that a 
city or town can make an emergency 
expenditure under the provisions of 
Section 11-1409, R.C.M., 1947, in or­
der to contract with the county for 
expenses to be incurred by the coun­
ty in caring for city prisoners. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Opinion No. 40 

Cemetery Districts - County Budget 
Law Applicable to Cemetery 

Districts 
HELD: 1. The trustees of a ceme­

tery district, under the provisions of 
Chapter 165, Laws of 1955, must 
provide for a permanent care and 
improvement fund for such cemetery 
district and must provide by resolu­
tion for the transfer to the trustees 
of such fund not less than fifteen 
nor more than forty per cent of the 
moneys received from the sale of 
cemetery lots designated as perpet­
ual care lots by the cemetery dis­
trict. The trustees of the district 
may transfer unexpended moneys of 
the cemetery district remaining at 

the end of any fiscal year to such 
fund. 

2. Cash on hand of the cash bal­
ances which are not impressed with 
trusts and which have not been 
transferred to the permanent care 
and improvement fund must be con­
sidered together with other income 
in determining the amount to be 
raised by taxation for the budget of 
a cemetery district. 

3. The two mill tax levy for 
cemetery districts, provided in Sec­
tion 9-209, R.C.M., 1947, as last 
amended in Chapter 4, Laws of 1955, 
is a maximum levy and the Board of 
County Commissioners may levy an 
amount less than two mills if such 
reduced levy together with other in­
come will meet the expenditures and 
appropriations of the budget of the 
cemetery district. 

4. It is advisable and the public 
interest will be protected if ceme­
tery district funds remain on deposit 
in the office of the county treasurer 
in the county where such cemetery 
district is located. 

October 27, 1955. 

Mr. Chester L. Jones 
County Attorney 
Madison County 
Virginia City, Montana 

Dear Mr. Jones: 
You have requested my opinion 

concerning the maximum budgets 
for cemetery districts. You advise 
me that cemetery districts have de­
posited funds realized from dona­
tions, sale of lots and other similar 
sources, in private banks. You ask 
if these funds must be considered in 
determining the levy which is made 
on cemetery districts for the annual 
budget of the district. You also ask 
if the deposit of the funds in pri­
vate banks is proper. 

Under Sections 9-208 and 11-1006, 
R.C.M., 1947, a cemetery district is 
authorized to accept any gift, dona­
tion, grant, devise or bequest of real 
or personal property. The use of 
such gifts or donations is prescribed 
in Section 11-1005, R.C.M., 1947, 
which provides that any gift or do­
nation shall be used for the particu­
lar purpose for which the same was 
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