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and requested bids' for each route 
separately, and when the lowest bid 
from a responsible bidder for each 
route was rejected and a combina­
tion bid accepted with greater ex­
pense to the school district. 

It is also my opinion that the 
board of trustees of a school district 
has discretionary power in deter­
mining the responsibility of bidders, 
but such discretionary power must 
be based on facts and is not an ar­
bitrary power. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN 
Attorney General 

Opinion No. 35 

Schools and School Districts-Rules 
of Employment of Teachers and 

Principals-Powers of Boards 
of Trustees. 

HELD: 1. That the Board of 
Trustees of School District No.1 of 
Silver Bow County in appointing a 
teacher who is not a teaching prin­
cipal to the position of supervIsory 
principal, violated Section 3 of Rule 
4 when there were teaching princi­
pals qualified and willing to accept 
the position. 

2. That it is the duty of the Board 
of Trustees, when there is a vacancy 
in the position of supervisory prin­
cipal, to give sufficient and adequate 
notice to all teaching principals of 
such vacancy, which notice should 
request applications to be filed with 
the board on or before a fixed date. 

3. That the Board of Trustees has 
the power and authority to transfer 
supervisory principals fro m one 
school to another, and after such 
transfer any vacancy in the posi­
tion of supervisory principal must 
be filled from the ranks of the teach­
ing principals. 

August 22, 1955. 
Mr. N. A. Rotering 
County Attorney 
Silver Bow County 
Butte, Montana 
Dear Mr. Rotering: 

You have requested my opinion 
concerning the employment of a su-

pervisory principal for a school in 
your county. You have submitted 
for my consideration a copy of the 
rules relating to the employment of 
teachers in School District No. 1 of 
your county which are a result of 
an agreement between the Board of 
Trustees and the Butte Teacher's 
Union. You state that the trustees 
appointed a teacher to the position 
of supervisory principal and this re­
sulted in a controversy as to whether 
there had been a violation of one of 
the rules of employment in the 
school system. 

Section 3 of Rule 4, which is per­
tinent to the controversy here, reads 
as follows: 

"Section 3. Beginning princi­
pals will be considered for assign­
ment to teaching principalships, 
and the teaching principals with 
the greatest seniority will be con­
sidered for advancement to super­
visory principalships. All teach­
ing principals must indicate their 
desire and file requests with the 
Board to become supervisory prin­
cipals; however, if any teaching 
principal with seniority does not 
wish to accept a supervisory prin­
cipalship, the principal next in line 
of seniority will be considered for 
the position." 

The first sentence of the above 
quoted rule in stating "Beginning 
principals will be considered for 
assignment to teaching principal­
ships, . . . " clearly indicates that 
teachers who are appointed princi­
pals must first start as teaching 
principals. An apprenticeship as a 
teaching principal is contemplated 
before an advancement is made to 
a supervisory principalship. This 
conclusion becomes apparent when 
the second part of the first sentence 
of Rule 4 is considered, which reads: 
" . . . and the teaching principals 
with the greatest seniority will be 
considered for advancement to su­
pervisory principalship." 

The word "consider" as used in 
the rule might be interpreted to 
mean that teaching principals, to­
gether with all other persons having 
the necessary qualifications other 
than the position of teaching priin­
cipal, will constitute a group from 
which the Board has the power to 
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pick a supervisory principal. Such 
an interpretation would render Sec­
tion 3 of Rule 4 meaningless and of 
no effect. However, if the word 
"consider" as used in the rule is 
limited in meaning and the Board 
must pick from the teaching prin­
cipals the supervisory principals, 
then the rule will accomplish its 
purpose. 

The selection of a supervisory 
principal from a group of teaching 
principals is analagous to a civil 
service system wherein the appoint­
ing power may select an employee 
from a number of names which are 
certified as eligible by the civil serv­
ice commission to an appointing of­
ficer in reference to the making of 
a particular appointment. 

In State vs. Frear, 146 Wis. 302, 
131 N.W. 832, it was held that a 
Civil Service Law which provided 
that upon notice by an appointing 
officer of a vacancy, the Civil Serv­
ice Commission shall certify three 
names of eligible persons for ap­
pointment is a valid law. The court 
said concerning the discretionary 
appointing power that: 

"The opinion doubtless also pre­
vailed in the Legislature that a 
selection from three candidates on 
the certified eligible list would 
provide a sufficient scope for the 
exercise of a reasonable discretion 
by the appointing officer in mak­
ing appointments of persons found 
to be qualified to perform services 
under the appointing officer." 

The Board of Trustees has the ap­
pointing power. Section 3 of Rule 
4, means that supervisory principals 
must be selected from teaching prin­
cipals. Thus, Section 3 of Rule 4 
regulates the selection of supervi­
sory principals, but does not deprive 
the trustees of the appointing power. 

The second portion of Section 3, 
Rule 4, provides: "All teaching prin­
cipals must indicate their desire and 
file request with the Board to be­
come supervisory principals, . . . " 
While this provision does not spe­
cifically state that notice must be 
given to each teaching principal that 
there is a vacancy to be filled for a 
supervisory principalship, yet, if 
such notice is not given, then an in-

justice might result. In the absence 
of a specified form of giving notice, 
a reasonable method which gives 
adequate time for preparation would 
satisfy this requirement. It is my 
opinion that a written notice, or let­
ter, directed to each of the teaching 
principals stating that a vacancy is 
to be filled in the position of super­
visory principal should be mailed to 
each teaching principal and such no­
tice should state the time in which 
applications should be filed with the 
Board. As the Board has the power 
to transfer a supervisory principal 
from one school to another, it would 
be the better policy first to make 
any transfer considered desirable 
and then state in the notice the 
school for which a supervisory prin­
cipal is to be appointed. 

Under Section 75-2517, R.C.M., 
1947, it is provided in Subsection 4, 
that a person, in order to be a prin­
cipal or supervisor, must not only 
be qualified to teach in such school, 
but in addition shall have such other 
qualifications as the State Board of 
Education may from time to time 
prescribe. The applicant must have 
a certificate from the State Board 
of Education stating that he or she 
is qualified, before a contract may 
be entered into with the Board of 
Trustees of the school district. 

It is therefore my opinioin: 

1. That the Board of Trustees of 
School District No.1 of Silver Bow 
County in appointing a teacher who 
is not a teaching principal to the 
position of supervisory principal, 
violated Section 3 of Rule 4 when 
there were teaching principals quali­
fied and willing to accept the posi­
tion. 

2. That it is the duty of the Board 
of Trustees, when there is a vacancy 
in the position of supervisory prin­
cipal, to give sufficiient and ade­
quate notice to all teaching princi­
pals of such vacancy, which notice 
should request applications to be 
filed with the Board on or before a 
fixed date. 

3. That the Board of Trustees has 
the power and authority to transfer 
supervisory principals fro m one 
school to another, and after such 
transfer any vacancy in the position 
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of supervisory principal must be 
filled from the ranks of the teach­
ing principals. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General 

Opinion No. 36 

Schools and School Districts­
Original Territory Liable for H.igh 
School District Bonds - ImpaIr­
ment of Rights of Bond Holders 

HELD: 1. Territory of one high 
school district may be transferred to 
another high school di~trict, notwi~h­
standing that there IS outstan.dmg 
bonded indebtedness as the terrItory 
transferred may be taxed for the 
payment of the bonds. 

2. The legislature may provid~ a 
method for the change of boundarIes 
of high school districts, as there is 
no constitutional restriction limiting 
the legislative power to enact a 
statute. 

August 26, 1955 
Mr. Leo H. Murphy 
County Attorney 
Teton County 
Chouteau, Montana 
Dear Mr. Murphy: 

You have requested my opinion as 
to the legality of the transfer of ter­
ritory of a high school district to 
another high school district when the 
high school district from. which the 
land is taken has outstandmg bonded 
indebtedness. You have also asked 
if the transfer of territory is a viola­
tion of the corporate rights of a high 
school district. 

In answering your first question 
the provisions of Section 75-4607, 
R.C.M., 1947, must be observed. This 
section permits the re-div.isi~n o~ a 
county into high school dIStrIcts In­
cluding the alteration of the boun­
daries of existing districts. The 
authority of the legislature to make 
such statutory provisions was recog­
nized in State ex reI Redman vs. 
Meyers, 65 Mont. 124, 210 Pac. 1064, 
where the court stated: 

"A school district is merely a 
political subdivision of the state, 

created for the convenient dispatch 
of public business. In the absence 
of constitutional limitations, the 
legislature may create or abolish 
a district, or change or rea~a~ge 
the boundaries of an eXIstmg 
district, and by the same token it 
may create joint districts from ter­
ritory lying in adjacent coun­
ties ... " 

The above quoted principle h~s 
been recognized by our court m 
many subsequent cases. 

Your second question is answered 
by the case of Fitzpatrick vs. State 
Board of Examiners, 150 Mont. 234, 
70 Pac. (2d) 285. where it was held 
that counties and school districts can 
not rely on constitutional provisions 
availa'ble to private corporations in 
the following language: 

"These political subdivisions of 
the state may not claim the con­
stitutional protection of the due 
process clause, or the provisions 
prohibiting the impairment of the 
obligation of existing contracts by 
legislative Act found in the federal 
and state Constitutions . . ." 
(Cases cited) 

However where there are out­
standing bbnds of a high sC.hool dis­
trict the change of boundarIes of the 
high' school district will not relieve 
the territory which was within the 
high school district at the time. of 
the issuance of bonds, from bemg 
taxed to retire the bonds. Section 11 
of Article III of the Montana Con­
stitution precludes the impairment 
of contracts of individuals. The con­
tracts of bond holders would be im­
paired if all of the area included in 
the district at the time of the issu­
ance of the bonds would not be sub­
ject to tax for the payment of the 
bonds. The larger valuation and tax­
ing area gives greater protection for 
the payment of the bonds. See P,!-ss 
School District vs. Hollywood CIty 
School District 146 Cal. 416, 105 Pac. 
122 and Gew~ke vs. Niles, 368 Ill. 
463' 14 N.E. (2d) 482. Express statutes 
may change this rule, providing ade­
quate protection is given for the pay­
ment of bonds, 'but there is no st.at­
ute covering the indebtedness ?f hIgh 
school districts when boundarIes are 
changed. 
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