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Opinion No. 32

Schools and School Districts—Use of
High School District Bond Funds
—Site and Location of
High Schools.

HELD: A high school building fi-
nanced by bonds issued by a high
school district, may be constructed
on land owned jointly by the county
high school and a school district.

August 4, 1955.

Mr. Edwin T. Irvine

County Attorney

Granite County

Philipsburg, Montana
. Dear Mr, Irvine:

You have requested my opinion
as to whether a new high school
building financed by bonds issued
by the high school district may be
built on land owned jointly by the
go_u?ty high school and a schooi dis-
rict.

High school districts, as provided
in Section 75-4605, R.C.M., 1947, are
established for construction, repair,
improvement and equipment pur-
poses only. This law was enacted
to provide an additional method of
borrowing money. High school dis-
tricts are not operating units of our
school system and do not have
budgets for the maintenance of
the schools constructed from the
proceeds of high school building dis-
trict bonds. In Pierson vs. Hendrick-
sen, 98 Mont. 244, 38 Pac. (2d) 991,
the court approved the expenditure
of funds realized from high school
district bonds on the county high
school and said:

“Nor is it of controlling impor-
tance that the improvements con-
templated are to be made on the
county high school building, legal
title to which is in the county. The
county, in the management of the
county high school, is simply the
agency of the state for that pur-
pose. . . . The beneficial title of
the school property is in the state.”
(Cases Cited.)

From the above quoted it must be
concluded that the fact that the
beneficial title to school property is
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in the state permits the use of high
school district funds on property of
the county high school. In Habel
vs. High School District “C”, ..........
Mont,,.......... ) e Pac. (2d) ........ ,
12 St. Rep. 170, it was held that lots
acquired by the trustees of a school
district as the site for a high school
financed by bonds issued by the high
school district may be used as a
proper location for the construction
of the new high school building.

As a high school district is organ-
ized primarily for raising construc-
tion funds, there are no statutory
restrictions on the uses of the funds.
However, the money realized from
bonds must be used for high school
purposes and the title to the land
where the building is located is not
material so long as it is school land.

It is therefore my opinion that a
high school building financed by
bonds issued by a high school dis-
trict, may be constructed on land
owned jointly by the county high
school and a school district.

Very truly yours,
ARNOLD H. OLSEN
Attorney General
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