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Opinion No. 15 

Schools and School Districts - Dis­
trict Superintetndent of Schools. 

Term of Employment. 

HELD: A district superintendent 
of schools who has served two suc­
cessive terms in a district may there­
after be appointed to a three-year 
term by the board of trustees. Sec­
tion 75-4140, R.C.M., 1947, does not 
limit succeeding terms to one year. 

May 28, 1955. 
Miss Mary M. Condon 
State Superintendent of 

Public Instruction 
State Capitol Building 
Helena, Montana 

Dear Miss Condon: 

You have asked my opinion on the 
following question: 

"If a District Superintendent of 
Schools has served two successive 
terms, may he thereafter be ap­
pointed for a three-year term, or 
are succeeding terms limited to 
one year by Section 75-4140, 
R.C.M., 1947?" 

The section in question, Section 
75-4140, supra, provides: 

"District Superintendent Of 
Schools. The board of trustees of 
any school district may appoint a 
superintendent of schools for a 
term not to exceed three years. 
After his second successive elec­
tion, his contract shall thereafter 
be deemed renewed for a further 
term of one (1) year, and succes­
sively thereafter for like terms of 
one (1) year each, unless the board 
of trustees shall by majority vote 
of its members give written notice 
to such superintendent on or be­
fore the first day of February of 
the last year of his current term 
that his services will not be re­
quired after the expiration of his 
existing contract." 

Your inquiry primarily is whether 
the provision for successive one-year 
renewals is a limitation upon the 
term for which contracts may be 
granted by the board of trustees or 
only a tenure provision giving the 

superintendent a right to renewal of 
his contract. 

The present form of Section 74-
4140, supra, was enacted by Chapter 
66, Laws of 1943. Prior to that time, 
the statute (originally passed as Sec­
tion 39, Chapter 148, Laws of 1931,) 
read as follows: 

"District Superintendent of 
Schools. The board of trustees of 
any school district may appoint a 
superintendent of schools, his con­
tract shall thereafter be deemed 
renewed for a further term of one 
(1) year, and successively there­
after for like terms of one (1) year 
each, unless the board of trustees 
shall by a majority vote of its 
members give written notice to 
such superintendent on or before 
the 1st day of February of the last 
year of his current term that his 
services will not be required after 
the expiration of his existing con­
tract." 

The 1943 Act made two basic 
changes: 

(1) It extended the permissible 
term for which contracts could be 
granted by the board of trustees to 
three years. 

(2) It provided that the superin­
tendent's right to a renewal of his 
contract should not be effective un­
til he had served two consecutive 
terms instead of one as had been 
provided by Chapter 148, Laws of 
1931. 

In connection with the second 
point, it should be noted that at the 
time the 1943 law was passed, the 
case of State ex reI. Howard vs. Ire­
land, 114 Mont. 488, 138 Pac. (2d) 
569, was before the Supreme Court 
of Montana. The relator in that ac­
tion contended, and was upheld in 
his contention by the Court, that 
the contract renewal provision of 
Section 75-4140, supra, granted him 
tenure and that, although it was not 
specifically so stated in the law, he 
could not be discharged without for­
mal notice and hearing. 

Although the Supreme Court's de­
cision was not handed down until 
after the legislature had adjourned, 
it is evident that the law was passed 
in anticipation of the result. The 
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change in the contract renewal pro­
vision was quite plainly designed to 
withhold the tenure right until the 
superintendents had completed two 
terms in the district instead of the 
previous one term. 

In the light of its history, it is evi­
dent that the one-year renewal pro­
vision was originally enacted and 
thereafter continued by the legisla­
ture as a right and privilege of the 
superintendent and not as a limita­
tion on the term of the contract 
which could be given him by the 
board of trustees after his second 
successive contract had expired. 

The first sentence of Section 75-
4140, supra, is the only limitation on 
the contracting power of the board 
of trustees,' and provides that the 
maximum permissible length of the 
contract shall be three years. The 
trustees, if they see fit, may grant 
a three-year contract to any district 
superintendent regardless of the 
number of previous terms he has 
served in the district. 

It is therefore my opinion that a 
district superintendent of schools 
who has served two successive terms 
in a district may thereafter be ap­
pointed to a three-year term by the 
board of trustees. Section 75-4140, 
R.C.M., 1947, does not limit succeed­
ing terms to one year. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Opinion No. 16 

Counties-County Hospitals-Bonds. 
Change of Purpose 

HELD: If the qualified electors 
approve the issuance of bonds for 
the purpose of erecting a county hos­
pital, the board of county commis­
sioners does not have the authority 
to use the funds realized from the 
issuance of the bonds for the purpose 
of purchasing a hospital already 
constructed. 

Mr. E. W. Popham 
County Attorney 
Dawson County 
Glendive, Montana 

May 31, 1955. 

Dear Mr. Popham: 

You requested my opinion con­
cerning the authority of the board 
of county commissioners of your 
county to use the proceeds of a bond 
issue for the purpose of purchasing 
a hospital owned by Northern Pa­
cific Beneficial Association which 
the Association has offered to sell to 
the county. The question submitted 
to the electorate was whether or not 
the Board of County Commissioners 
of Dawson County shall be author­
ized to issue, negotiate and sell cou­
pon bonds for the purpose of erect­
ing and equipping a thirty-bed hos­
I?ital at a cost to Dawson County of 
$300,000. 

Section 3 of Article XIII of the 
Montana Constitution, reads as fol­
lows: 

"All moneys borrowed by or on 
behalf of the state or any county, 
city, town, municipality or other 
subdivision of the state, shall be 
used only for the purpose specified 
in the law authorizing the loan." 

This provision makes it the duty 
of any legal subdivision of the state 
to use the proceeds of a bond issue 
only for the purpose or purposes au­
thorized by the electorate. Section 
16-2036, R.C.M., 1947, provides in 
part as follows: 

" . . . All moneys arising from 
the sale of such bonds shall be 
paid to the county treasurer and 
shall be immediately available for 
the purpose or purposes for which 
the bonds were issued and for no 
other purpose." 

The above quoted provisions of 
our law are clear and without am­
biguity. However, there is no spe­
cific statute which defines what con­
stitutes a change of purpose in viola­
tion of these provisions. A recent 
case, Schmiedeskamp vs. Board of 
Trustees of School District No. 24, 
.......... Mont ........... , 278 Pac. (2d) 584, 
12 St. Rep. 1, states that an election 
authorizing the issuance of bonds is 
final and conclusive against dissatis­
fied electors petitioning for a second 
election. While this is not directly 
in point on the question submitted 
by you, yet it establishes the prin­
ciple that the will of the voters must 
be carried out when they have au-
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