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reason of excessive drinking " " .. 
misspends, wastes, or lessens his es­
tate' and for 'summary' conviction of 
such a person who, after interdic­
ti.on, has liquor in his possession. 
Reference here is merely to the 
'court,' but, as such a caSe is not 
before us, we need not determine 
whether or not such proceedings 
must be brought in a justice's court; 
however, the· Act itself would incli­
cate that the intention was that it 
should be, as Section 70 in effect pro­
vides for an appeal to the district 
court from the order of interdiction." 

It is apparent that Opinion 243, 
supra, incorrectly interpreted the stat­
utes and the case of State v. '·Viles. 

It is, therefore, my opinion that in­
terdiction proceedings may bc insti­
tuted in justice court as well as in the 
district court. 

Opinion N Q, 96. 

Cities and· Towns--Budgets-Money 
Realized From Sale of Property 

Used in Budget. 

HELD: The money realized from 
the sale of a city hall must be used 
by the city in the next budget. 

Mr. R. E. Towle, 
State Examiner 
Capitol Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Towle: 

September 30, 1954. 

You have requested my opinion con­
cerning a city budget problem. You 
advise me that a city submitted to the 
qualified electors who were taxpayers 
the question of selling the city hall 
and placing the proceeds of sale in a 
fund to purchase the water works. The 
electors approved the proposition and 
the funds realized from the sale have 
been held for several years for the 
stated purpose. Your specific question 
is directed to the propriety of this pro­
cedure. 

Section 11-964. R. C. :\1., 1947, gives 
to the city council the power to sell 
any property belonging to the city and 

the sale must be made by an ordinance 
or resolution passed by two-thirds vote 
of the council. If the property is held 
in trust for a specific purpose, then the 
sale mllst be apprO\'ed by a majority 
vote of the taxpayers. This statute 
contains no specific directions as to the 
disposition of the money realized from 
the sale. 

r n the absence of any controiling 
statute, the 2\1 unicipal Budget Law. 
Chapter 14 of Title II, R. C. i\1., 1947, 
would apply. r n the preparation of the 
budget the city clerk must, lInder Sec-
11-1404, R. C. M., 1947, prepare esti­
mated receipts from all sources and 
include the surplus or unencumbered 
treasury balances at the close of the 
fiscal year. After the adoption of the 
budget estimated receipts and cash bal­
ances are deducted from the appropria­
tions in determining the amount to be 
raised by taxation. (Section 11-1406. 
R. C. M., 1947.) In other words, all 
cash balances on hand which are 1I0t 
held separate under the terms of a spe­
cific statute are; to be used to reduce 
the amount to be raised by taxes for 
each fiscal year. In Rogge v. Petro­
leum County, 107 Mont. 36, 80 Pac. 
(2d) 380, the court applied the rule 
that cash on hand must be taken into 
consideration in fixing the levy for a 
county budget. 

While the proceeds of the sale of 
the city hall have been held for sev­
eral years and should have been used 
in. the next budget after the sale, yet 
this does not change the rule and such 
funds should be now used in the cur­
rent budget. The purchase of the city 
water works is capital expenditure and 
the funds may now be devoted to the 
capital outlay item for the purchase of 
the water system. 

The city election which authorized 
the sale of the city hall might have 
been necessary if the property was 
conveyed to the city trust for a specific 
purpose. Such an election would only 
relieve the city of the obligation of 
the trust but could not impress· on the 
moneys realized from the sale any 
designated lise. A municipal corpora­
tion may hold an election only when 
authorized by statute and only for the 
purposes fixed by law. This is well 
stated in 18 Am. Jur. 243, Sec. 100, in 
t he following language: 
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"There is no inherent right in the 
people, whether of the state or of 
some particular subdivision thereof. 
to hold an election for any purpose. 
Such action may be taken only by 
virtue of some constitutional or statu­
tory enactment which expressly or 
by direct implication authorizes the 
particular election. The rule is firmly 
established that an election held 
without authority of law is void, 
even though it is fairly and honestly 
conducted." 

I t is, therefore, my opinion that the 
money realized fro111 the sale of a city 
hall must be used by the city in the 
next budget. 

Opinion No. 97. 

General Relief - Emergencies - Poor 
Fund-State Board of Public Wel­

fare-Grants in A;d-Federal So­
cial Security Act - County 

Commissioners-County 
Budget Law. 

HELD: The State Board of Public 
\VeJfare may legalIy make a grant in 
aid to a countv which has exhausted 
its Poor fund. ';-S welI as its emergency 
appropriation, even though said county 
did not levy the maximum milI levy 
as authorized by law. 

October 7, 1954. 

Mr. W. J. Fouse 
State Administrator 
Department of Public Welfare 
Helena, Montana 

Dear Mr. Fouse: 

You have requested my opll1lOn on 
the legal questions arising out of the 
folIowing factual situation. You inform 
me that Deer Lodge County has had 
to expend a large sum of money for 
general relief out of its Poor fund. due 
to an emergency created by a labor 
dispute which has shut down the prin­
cipal industry of the county. Deer 
Lodge County levied a six mill tax 
for its Poor fund, although it received 
a certificate of the State Board of 
Equalization authorizing a 7% m'iIl 
levy. A six mill levy has been suffi­
cient in the past to enable Deer Lodge 
County to meet its various obligations 

payable from its Poor fund. It is now 
apparent that the amount of money to 
be raised by a 6 mill levy will not he 
adequate to enable Deer Lodge County 
to meet its obligations for this fiscal 
year. and the Board of County Com­
missioners is contempalting the dec­
laration of an emergency to enable it 
to make additional expenditures out of 
its Poor fund to meet the emergency. 

Your question is whether the State 
Board of Public Welfare may legalIy 
make a grant in aid to Deer Lodge 
County when the county Poor fund is 
exhausted following the obtaining of 
an emergency appropriation, all in 
view of the fact that the county did 
not levy the maximum 10 mill levy 
authorized by law. You further in­
quire as to the maximum levy Deer 
Lodge County can make for its emer­
gency budget. 

Section 71-311, Revised Codes of 
!\fontana, 1947, as amended by Chapter 
199, Laws of 1951, provides in part as 
follows: 

"If the whole of a six (6) mill levy 
together with the whole of the per 
capita tax authorized by said Section 
71-106, and the income to the county 
Poor fund from alI other sources shall 
prove inadequate to pay for the gen­
eral relief in the county actualIy nec­
essary and to meet the county's pro­
portionate share of public assistance 
and its proportionate share of any 
other welfare activity that may be 
carried on jointly by the state and 
the county; and if warrants upon the 
county Poor fund can no longer law­
fulIy be issued to meet these charges; 
and if the board of county commis­
sioners is unable to declare an emer­
gency for the purpose of providing 
additional funds or to provide addi­
tional funds from any other source: 
and if the county has in all respects 
expended the county Poor fund only 
for lawful purposes; and if all of 
these conditions actually exist in any 
county of the state, then the State 
Department of Public Welfare shall. 
insofar as it has funds available. come 
to the assistance of such county, 111 

the following manner;. " 

The legislative history of this sec­
tion begins with the enactment of the 
Public Welfare Act in Chapter 82, 
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