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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 9.

Schools and School! Disritcts—Mem-
bership in State Teachers’ Associa-
tion Is Not Compulsory—With-
holding of a Teacher’s Pay on
Days of Teachers’ Asso-
ciation Meeting.

HELD: That a board of trustees of
a, school district which elects to close
its school during the annual session of
the state teachers’ association does not
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have authority to withhold the pay of
i€s teachers during the days school is
closed for such meeting, regardless of
the teachers’ membership in the asso-
ciation or attendance at its annual
session.

March 11, 1953.

Mr. Edward C. Schroeter
County Attorney
Flathead County
Kalispell, Montana

Dear Mr. Schroeter:

You have requested my opinion con-
cerning the authority of the board of
trustees of a school district to withhold
the pay of a teacher who is not a
member of a state teachers’ association
on the days school is closed for the
convention of the association.

There are two statutory provisions
which pertain to the closing of schools
for conventions of teachers. Subsection
22 of Section 75-1632, R. C. M., 1947,
as amended by Chapter 207, Laws of
1951, authorizes school trustees,

“To close school at their discretion
during the annual session of the state
teachers’ association, and to allow
teachers to attend the same without
loss of salary.”

Similar authority is given to the
trustees of districts maintaining high
schools and trustees of county high
schools in Subsection 12 of Section
75-4231, R. C. M,, 1947, as amended
by Chapter 106, Laws of 1951, which
grants the power,

“To close the high school at its dis-
cretion during the annual session of
the state teachers’ association and to
allow the principal or district superin-
tendént and teachers to attend such
annual session without loss of salary.”

It is to be observed that the above
quoted statutes permit the closing of
schools for.the meetings of the teach-
ers’ association without loss of salary.
There is no requirement that the teach-
ers attend the meeting to avoid' a de-
duction in salary, but the trusteeés are
merely given the discretionary power
to close the school during the sess’on.

The teachers in entering into contracts
for their services with the trustees
agree to teach school for those days
school is open. It is the act of the
trustees which closes the schools and
prevents the teachers from teaching on
the days the schools are closed. The
discretionary power granted to the
trustees by the statutes is limited to
the closing of schools for the conven-
tion. The statutes expressly preclude
the loss of salary if the schools are
closed and there is no dicretion given
to the trustees to withhold salary pay-
ment. ’

It is not made a duty of the teachers
to attend the convention, but the terms
of the statute make it possible for the
attendance at the convention without
salary loss. The intent of the statute
is to remove obstacles to attendance,
but there is no suggestion of compul-
sion that would result from a loss of
salary.

An analagous provision is found in
Section 75-2202, R. C. M., 1947, which
states that “no teacher shall be re-
quired to teach school on a legal holi-
day . . . and no deduction from  the
teacher’s time or wages shall be niade
by reason of the fact that a school day
happens to be a legal holiday.”

It is therefore my opinion that a
board of trustees of a school district
which elects to close its school during
the annual session of the state teach-
ers’ association does not have authority
to withhold the pay of its teachers
during the days school is closed for
such meeting, regardless of the teach-
ers’ membership in the association or
attendance at’ its annual session.
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