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I~er\'isory positi.on to grant vacation 
tIme or separation pay in lieu of va­
cation time even though the county 
employee may not he in continuous 
service for one vear, but the employee 
is not entitled to such vacation leave 
or separation pav as a matter of right 
unless he shall ha ve been in continu­
ous service of the county for one 
year." 

It is, therefore, my opinion that a 
truant officer appointed hy a school 
board of trustees is not entitled as a 
matter of right to a vacation with pay. 
in the absence of one year's continuous 
service. 

It is further my opinion that a school 
board of trustees has the power to 
grant a vacation with pay to a truant 
officer who has not been in continuous 
employment of the school district for 
one year. 

Opinion No. 74. 

"Day-Care Homes," Licensing of­
Licenses-State Department 

of Public Welfare. 

HELD: That so-called "day-care 
homes" are included in the .definition 
of "foster home or hoarding home" as 
set forth in Section 10-520, R. C. ;VI., 
1947, and that, therefore, the state de­
partment of public welfare is author­
Ized to issue licenses to persons oper­
ating such homes. 

"day 4, 1954. 

State Board of Public vVelfare 
North Ewing and Tenth A venue 
Helena, Montana 

Gentlemen: 

You have requested my ODin ion as to 
whether the department of puhlic wel­
fare has the authority to license so­
called "day-care homes" which are 
operated for profit and in which the 
operators care for children of working 
parents during several hours of each 
day. 

You inquire as to whether Sections 
10-520 to 10-523, R. C. M .. 1947, may be 
reasonably interpreted to include those 

homes above mentioned within the li­
censing powers of the department of 
public welfare. 

Section 10-520, R C. ~L, 1947, pro­
vides as follows: 

"Any person owning or operating 
a home or ins'.itution into which home 
or institution he takes any child or 
children for the purpose of caring for 
them and maintaining them and for 
which care and maintenance he re­
ceives money or other consideration 
of value and which child is neither 
his son, daughter, ward, nor related 
to him by blood. shaH be deemed to 
be an 'operator' of a 'foster home or 
boarding home' within the meaning 
of this Act, except that this Act shaH 
not apply when any person accepts 
such care and custody of such child 
on a temporary basis and simply as 
a temporary accommodation for the 
parent or parents, guardian or rela­
tive of such child. The word 'person' 
where used in this Act, shaH include 
any individual, partnership, voluntary 
association or corporation." 

Section 10-521, R. C. M., 1947, fur­
ther provides: 

uN 0 person shall maintain or oper­
ate a foster or boarding home for any 
child or children within the meaning 
of this Act without first securing a 
license in writing from the division 
of child welfare services of the state 
department of puhlic welfare. No fee 
shall be charged for su~h license." 

If these homes meet the requirements 
set forth in Section 10-520, supra, it 
foHows by virtue of Section 10-521, su­
pra, that the state department of puhlic 
welfare has authority to license them. 

Section 10-520, supra, defines an op­
erator of a foster home and sets forth 
three conditions which must be met 
before a person will be considered to 
be such an "operator." These condi­
tions are (a) the person must operate 
a home or institution into which he 
takes a child, or children, for the pur­
pose of caring- for them and maintain­
ing them, '(b) he must receive mone\' 
or other consideration of value for hi~ 
service, and (c) the child must not be 
related to the operator by blood. 
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Clearly, the homes in question meet 
all three of these qualifications, and 
the next consideration that must be 
resolved is whether these homes come 
within the exclusion provision of the 
statute. Section 10-520, supra, excepts 
from the purview of the law any per­
son who (a) accepts such custody or 
care of a child on a temporary basis, 
and (b) does so simply as a temporary 
accommodation for the parents. The 
ljuestion then resolves itself into what 
is meant by the word "temporary." 
\Vebster defines "temporary" to mean: 

2. Assessments on livestock which 
range in more than one school district 
of a county may not be pro ratedac­
cording to the proportionate areas of 
land in each district. 

Mr. Leo H. Murphy 
County Attorney 
Teton County 
Choteau, Montana 

May 5, 1954. 

"I. Lasting for a time only, existing . Dear M r. l\f urphy: 
or continuing for a limited time; 

"2. Intended to last for a time only; 
not permanent." 

The statute clearly contemplates ex­
emption in cases where the care of the 
child is undertaken in a single instance 
as an accommodation to the parents 
and not as a continuing business. The 
operation is not a temporary one from 
the standpoint of the operator if he 
handles many children on a continuous 
I'a~is. even though the care of any 
single child may be a temporary ar­
rangement. Consequently, any day­
care institution operating on a con­
tinuing basis is not excluded from the 
licensing requirement. 

I t is, therefore, my opinion that the 
so-called "day-care homes" are included 
in the definition of "foster home or 
hoarding home" as set forth in Section 
10-520, supra, and that, therefore, the 
state department of public welfare is 
authorized to issue licenses to persons 
operating such homes. 

This opinion is not to be construed 
a~ determining the constitutionality of 
the statutes considered herein. 

Opinion No. 75. 

Taxation-Situs of Personal Prop­
erty-Livestock. 

HELD: 1. Livestock which range in 
more than one school district in the 
same county must be assessed in the 
district in which the home ranch is 
located unless it can be shown that 
they have, as a matter of fact, acquired 
a tax situs in another district. 

You have requested my opinion upon 
the following question: 

"May the owner of livestock, who 
owns land in two school districts. 
designate in which school district he 
wishes to have the livestock assessed, 
when his home is situated in one of 
the school districts in question?" 

Y Otl have supplied these additional 
facts: The land owned by this taxpayer 
is situated in three adjoining school 
districts; the greater amount of the 
property is situated in the home school 
district ill which the taxpayer lives; 
the cattle in question range in all three 
school districts at various times of the 
year, although all of the cattle would 
never be in the same school district 
at one time, with the possible exception 
of the home district. 

You have also asked whether it 
would be proper to pro rate the tax 
to be paid according to the propor­
tionate areas of land in each school 
district. 

The general rule as to the taxation 
of personal property is, of course, that 
property which has not acquired a tax 
situs in any other place is taxable at 
the residence of the owner. (See 84 
C. ]. S. 224. Sec. 115.) This rule has 
been applied to cattle. (People v. Hol­
liday,25 Cal. 300; Barnes v. Woodbury, 
17 Nev. 383,30 Pac. 1068; 61 C. J. 523. 
Sec. 636.) \\Thether or not personal 
property has acquired a situs separate 
from the residence of the owner is a 
question of fact to be determined by 
an examination of all the relevant 
circumstances. 
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