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Opinion No. 67.

Hospital Districts—Election of Trus-
tees—Trustees of School Districts
Do Not Have the Duty to
Conduct Elections for
Hospital Districts.

HELD: Tt is not the duty of the
board of trustees of school districts to
conduct the clection of trustees of hos-
pital districts.

March 29, 1954.
Miss Mary M. Condon
Superintendent of Public
Instruction
State Capito! Building
Helena, Montana

Dear Miss Condon:

You have requested my opinion as
to whether school trustees are to con-
duct the elections for hospital district
trustees.

Section 7, Chapter 155, Laws of 1953,
provides for the government of hospital
districts and fixes the terms and pro-
cedure for election of trustees. This
section states in part:

«

.. . All elections thereafter shall
be conducted by said qualified voters
in the same manner as election for
school trustees of a first-class school
district ... "

The election of school trustees ix
held on the first Saturday in April of
each year, as Section 75-1603, R. C. M.,
1947, fixes such day as school election
day. Section 7 of Chapter 155, supra,
does not designate any -particular day
of the year for holding the election of
hospital district trustees. However, a
method is fixed for ascertaining the
election day for hospital district trus-
tees. Section 7 of Chapter 155, supra,
states that the trustees first elected
hold for terms which commence on the
date of the organization of the district
and these terms are for one, two or
three years. The election for the crea-
tion of the hospital district may be
held, according to Section 5 of the
Act, at the next general election or at
a special election. Such an election
would not be held, in all probability,
on the first Saturday in April, and as
a consequence would not conform with
the school election date, and a change
from the anniversary date of the first
election of trustees to the first Satur-
day in April would alter the terms of
the trustees first elected

The fact that Section 7 of Chapter
155, supra, requires “all elections there-
after shall be conducted by said quali-
fied voters in the same manner as elec-
tion for school trustees of a first-class
school district.” does not male it the
duty of school officers to conduct the
election. The effect of this provision
is to incorporate by reference the pro-
cedural statute for conducting the elec-
tion, but no duties are imposed on the
school trustees. The title to Chapter
155, supra, does not state that this is
one of the purposes of this new legis-
lation.

As a practical matter, it would not
be possible in all counties for the trus-
tees of a school district to conduct the
election as there is a marked difference
in nominating candidates in first-class
districts and third-class districts. (Sec-
tions 75-1604 and 75-1606, R. C. M.,
1947.) In fact, there is no election held
in first-class districts when only one
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candidate is nominated for each term
to be filled. Also, many counties do
not have first-class school districts.

Another probable obstacle to an elec-
tion conducted by school trustees is
that the boundaries of any one school
district will not conform to the bound-
aries of the hospital district with re-
sulting conflicting authority of two or
more school boards.

It is, therefore, my opinion that it is
not the duty of the board of trustees
of school districts to conduct the elec-
tion of trustees of hospital districts.
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