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Federal government there is no 
longer a duty on the County or State. 
If the Veterans' Administration or 
some other person or organization 
takes care of only part of the $150.00 
cost, I deem it the duty of the County 
to provide for the difference between 
the amount provided by the Veterans' 
Administration and $150.00. It should 
be said that if the benefits are derived 
from other government sources that 
that shall constitute a waiver to the 
extent of the amount received, but 
the County is under a duty to provide 
the balance up to $150.00. A complete 
burial by the Federal government or 
the Veterans' Administration, with 
all of the expenses paid, if authorized 
by the proper parties, relieves the 
County of any obligation and consti­
tutes a waiver of the county benefits." 

It is, therefore, my opinion that the 
intent of the State's Veteran's Burial 
Law is to require the county to pay 
in every case of a service person hon­
orably relieved, released, transferred or 
retired from active duty status. A com­
plete burial by the Federal government 
or the Veterans' .Administration. with 
all expenses paid, relieves the county 
of <J.ny obligation and constitutes a 
waiver of the county benefits. 

Opinion No. 66. 

Schools and School Districts-Appeal 
to Board of County Commissioners 

From An Order Denying 
Transfer of Territory. 

HELD: An appeal may be taken to 
the board of county commissioners 
from an order of the county superin­
tendent of schools denying the petition 
requesting the transfer of territory 
f rom one school district to another 
l1nder the provisions of Subsection 7 
of Section 75-1805. R C. M., 1947. 

\f r. Russell K. FiIlner 
County Attorney 
Rosebud County 
Forsyth, Montana 

Dear Mr. Fillner: 

March 29. 1954. 

You have requested my opinion con­
cerning the right of appeal to the board 

of county commissioners from the de­
cision of the county superintendent 
under Subsection 7 of Section 75-1805, 
R. C. 11., 1947. You ad\'ise me that a 
petition to transfer territory from one 
school district to another was present­
ed to the county superintendent who, 
after a hearing, denied the petition 
and an appeal was taken to the board 
of county commissioners by the peti­
tioners. 

Subsection 7 of Section 75-1805, R. 
C. \1., 1947, provides that the county 
superintendent. after receiving a peti­
tion to transfer territory, shall: 

" ... proceed to hear such petition, 
and if he deem it advisable and for 
the best interest of the territory pro­
posed to be transferred or incll1ded, 
he shall grant such petition and make 
an order fixing the boundaries of the 
district so changed, which order shall 
be final, unless an appeal be taken to 
the board of county commissioners of 
the county wherein such districts are 
located within thirty (30) days there­
after, and upon hearing thereof the 
decision of said board shall be final." 

The above-Quoted portion of the 
statute does not state in precise lan­
guage that an appeal may be had when 
the petition is denied. However, the 
statute states that if the petition is 
granted, the county superintendent 
must make "an order fixing the bound­
aries of the district so changed." Such 
an order calls for statutory directions, 
while an order denying the petition 
need not be defined. To authorize an 
appeal when the petition is granted and 
to prohibit an appeal on the denial of 
the petition would not be justified and 
would not appear to be the legislative 
intention. The right of apoeal to the 
board of county commissioners and 
the powers of the board were broadly 
construed in the case· of Read v. Ste­
phens. 121 Mont. 508, 193 Pac. (2d) 
626. The court in rendering its opinion 
did not Question the right of appeal 
from an order of the county superin­
intendent denying the petition and rec­
ognized the broad powers of both the 
county superintendent and the board 
of county commissioners in the follow­
ing language: 
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the legislature has delegated 
to the county superintendent of 
schools and to the board of county 
commissioners a full measure of dis­
cretionary power in creating and 
changing the boundaries of school 
districts" 

* * * * 
"'vVhen an appeal is taken to the 

board of county commissioners from 
the order and decision of the county 
superintendent of schools, this power 
and discretion is vested in the board, 
and upon hearing of the appeal, the 
statute declares that 'the decision of 
said board shall be final'." 

I t is. therefore. my op1l11On that an 
appe:1I may he taken to the board of 
county commissioners from an order 
of the county superintendent of schoois 
denying a petition requesting the trans­
fer of territory from one school dis­
trict to another under the provisions 
of Subsection 7 of Section 75-1805, 
R C. M .. 1947. 

Opinion No. 67. 

Hospital Districts-Election of Trus­
tees-Trustees of School Districts 

Do Not Have the Duty to 
Conduct Elections for 

Hospital Districts. 

I-I ELD: T t is not the duty of the 
board of trustees of school districts to 
conduct the election of trustees of hos­
pital districts. 

:\farch 29, 1954. 
Miss l\of ary M. Condon 
Superintendent of Public 

r nstruction 
State Capitol Building 
Helena, "'Iontan,! 

Dear Miss Condon: 

You have reCJuested my opinion as 
to whether school trustees are to con­
duct the elections for hospital district 
trustees. 

Section 7, Chapter ISS, Laws of 1953, 
provides for the government of hospital 
districts and fixes the terms and pro­
cedure for election of trustees. This 
section states in part: 

.. All elections thereafter shall 
be conducted by said qualified voters 
in the same manner as election for 
school trustees of a first-class school 
district ... " 

The election of school trustees i~ 
held on the first 'Saturday in April of 
each year, as Section 75-1603. R. C. M .. 
1947, fixes such day as school election 
day. Section 7 of Chapter 155, supra, 
does not designate any ·particular day 
of the year for holding the dection of 
hospital district trustees. However, a 
method is fixed for ascertaining th.: 
election day for hospital district trus­
tees. Section 7 of Chapter ISS, supra. 
states that the trustees first elected 
hold for terms which commence on the 
date of the organization of the district 
and these terms are for one, two or 
three years. The election for the' crea­
tion of the hospital district may be 
held, according to Section 5 of the 
Act. at the next general election or at 
a special election. Such an election 
would not be held, in all probability, 
on the first Saturday in April, and as 
a consequence would not conform with 
the school election date, and a change 
from the anniversary date of the first 
election of trustees to the first Satur­
day in April would alter the terms of 
the trustees first elected 

The fact that Section 7 of Chapter 
155, supra. requires "all elections there­
after shall be conducted by said quali­
fied voters in the same manner as elec­
tion for school trustees of a first-class 
school district." does not make it the 
duty of school officers to conduct the 
election. The effect of this provision 
is to incorporate by reference the pro­
cedural statute for conducting the elec­
tion. but no dutie~ are imposed on the 
school trustees. The title to Chapter 
155, supra. does not state that this is 
nne of the purposes of this new legis­
lation. 

As a practical matter, it would not 
be possible in all counties for the trus­
tees of a school district to conduct the 
election as there is a marked difference 
in nominating candidates in first-class 
districts and third-class districts. (Sec­
tions 75-1604 and 75-1606, R. C. MoO 
1947.) In fact, there is no election hel,1 
in first-class districts when only one 
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