
60 OPINIONS OF THl:: ATTORNEY GE:\ER.\1. 

Opinion No. 36. 

Schools and School Districts - Joint 
School Districts as High School 

Districts--Limitations on Powers 
of Commission to Create Joint 

School Districts Into High 
School Districts. 

HELD: The act of a commission in 
establishing as a high school district 
the area of a joint district in one 
county does not result in creating as 
a high school district the area of the 
joint school district in the adjoining 
county. A high school district in the 
latter county can be established onlv 
by a commission acting in the latte'r 
county. 

Mr. \Nalter T. :\Iurphv 
County A ttornev ' 
Mineral County' 
Superior, Montana 

Dear Mr. Murphy: 

July .1, 193.1. 

You have requested mv oplIllOn con­
cerning a joint school 'district which 
maintains a high school within your 
county. You advised me that ?lIineral 
County has been divided into high 
school building districts and one of 
such districts is composed of a com­
mon school district and that portion of 
a joint district lying in ?l1ineral County. 
You asked specifically the effect of 
Chapter 237, Laws of 1953, which is the 
last amendment to Section 75-4602, R. 
C. M., 1947, and whether it is self exe­
cuting so as to incorporate the area in 
the adjoining county into a high school 
district. 

Section 75-4602 as amended, defines 
the method of dividing a county into 
high school districts. The amendment 
to the section by Chapter 237, Laws 
of 1953, reads as follows: 

", . , , provided, further, that both 
parts of a joint district maintaining 
a high school may be considered as 
maintaining an operatinQ" high school, 
and as such each part of the joint dis­
trict may, together with one or more 
adjacent common school districts 
whose pupils attend the high school 
in the joint district, be set aside as a 

high school district. Provided, tbat, 
such resulting high school district in 
the county where the joint district 
high school is not located, shall be 
responsible for its share of the joint 
district high school budgets as is ar­
rived at by following the procedure 
outlined ,in Section 17, Chapter 199, 
Laws ot 1949 (75-3618), and shall 
also be considered as a single high 
school district with the hi.,.h school 
district of the joint distric':: wherein 
the high school is located for purposes 
~! bonding as provided in Sections 
1;,-4601-4605, R. C. :\f" 1947, as 
atl~ended by Chapter 188, Laws of 
19;, 1. and also for purposes of select­
ing additional trustees as provided 
for in Section 75-4601, R.C,M., 1947, 
as amended by Chapter 188 Laws of 
1951 ... " ' 

This new statute in substance author­
izes the commission which divides a 
county into high school districts to 
establish as one of the high school dis­
tricts the area of a joint school district 
in the county together with adjacent 
~chool districts. 

As your county has been divided into 
high, school districts, one of which is 
th~ Joi~t school district with an oper­
atlllg hIgh school, there is no Droblem 
within the county. However, the adja­
cent .county in which the other part of 
the J oint district is located has not 
been divided into high school districts 
and the amendment does not affect 
tl~is ~rea ?y establishing a high school 
dIstrIct WIthout the action of a com­
mission dividing the county, The per­
tinent portion of Section 75-4602, as 
amended states: 

"In all counties having a high 
school, or high schools, a commission 
consisting of the county commission­
ers and the county superintendent of 
s~hools shal1 at the request of any 
hIgh school board of trustees in the 
county, divide the entire county into 
and est~bli~h one (l) or more high 
school dIstrIcts for the purpose of this 
Act, after hearing: provided that 
each high school district so f~rmed 
must h,ave on,e (1) or more oDerating, 
accredIted hIgh schools within its 
boundaries; , , . " 
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It is to be noted that there must 
be one or more operating high schools 
in each high school district. The 
amendment which we have under con­
sideration makes an exception to this 
requirement for the area in each county 
of a joint school district. This statu­
tory provision which permits the part 
of a joint school district in each county 
to be created into a high school dis­
trict is not self executing so that if one 
county does establish such a high 
school district such act wi11 result in 
the area of the joint district in the 
adjoining county being formed into a 
high school district. Such a conclusion 
would violate the express language of 
the Act that ". . . each part of the 
joint district may. together with one 
or more adjacent common school dis­
tricts whose pupils attend the high 
school in the joint district. be set 
aside as a high school district . . ." 
Permission, not a mandate, is granted 
to the commission in each county to 
establish as a high school district the 
county's portion of a joint district 
whether or not a high school is in such 
area. 

It is therefore my opinion that the 
act of a commission in establishing as 
a high school distt'iet the area of a 
joint district in one county does not 
result in creating as a high school 
district the area of the joint ~chool 
district in the adjoining county. A 
high school district in the latter county 
can be established only by a commis­
sion acting in the latter county. 

Opinion No. 37. 

Sheriffs, Fees of-Board of Prisoners­
County Commissioners. Powers 

of - County Charges -
County Funds, Man-

agement of. 

HEl D: A Board of County Com­
missioners must require the sheriff of 
its county to suhmit itemized state­
ments showing the purchase ("If food 
and supplies for the board of prisoners 
imprisoned in the county jail as a con­
dition precedent to the payment of the 
fees claimed under Section 25-227. R. 
C. M .. 1947. 

:\[ r. Jean A. Turnage 
County Attorney 
Lake County 
Polson, iVlontana 

Dear }[r. Turnage: 

July 6, 1953. 

You have asked my opinion on the 
following question: 

"May the Board of County Com­
missioners under their general pow­
ers of management of county govern­
ment require the sheriff of their 
county to submit itemized statements 
of the purchase of food and supplies 
for the board of prisoners imprisoned 
in the county jail?" 

The Board of County Commissioners 
is given wide power over the manage­
ment and disbursement of county funds 
hy Section 16-1001, R. C. M., 1947: 

"Powers of Supervision. The board 
of county commissioners has jurisdic­
tion and power under such limitations 
and restrictions as are prescribed by 
law: 

"To supervise the official conduct 
of a11 county officers. and officers of 
all districts and other sub-divisions of 
the county. charged with assessing. 
collecting, safe keeping, management 
or disbursement of the public reve­
nues; see that they faithfully perform 
their duties. direct prosecutions for 
delinquencies, and when necessary 
require them to renew their official 
bonds; to make reports and to pre­
sent their books and accounts for in­
spection." 

All charges against the county must 
pe presented to the County Commis­
sioners for auditing and allowance. 
Section 16-3801. R. C. M., 1947. pro­
vides: 

"County Charges to Be Audited. 
Accounts for county charges of every 
description must be presented to the 
board of county commissioners to be 
audited as prescribed in section 16-
1013 and 16-1014 and in Section 16-
1802." 

Fees for the board of prisoners are 
char{!es within the meaning of Section 
16-3801, supra. Secti("ln 16-3802 R. C. 
:\1., 1947, provides: 
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