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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 12

Township Officers—Justices of the
Peace—Office Hours—Court,
Holding of.

HELD: Justices of the peace n a
township, the population of which does
not exceed ten thousand (10,000) peo-
ple, are not required to maintain fixed
and definite office hours; however, all
justices of the peace must be reason-
ably available to hold court at all
times, and must not place themselves
in such a position that a party who
wishes to secure their services will be
unable to do so.

March 28, 1953.

Mr. Irving C. Pearson
County Attorney

Deer Lodge County,
Anaconda, Montana

Dear Mr. Pearson:

You have requested that I issue an
official opinion relative to the hours
which a justice of the peace must main-
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tain in a township, the population of
which does not exceed ten thousand
(10,000) people.

The office of justice of the peace is
a constitutional office, created by Sec-
tion 20, Article VIII of the Montana

Constitution. Section 22 of Article
VIII, provides:
“Justices’ courts shall always be

open for the transaction of business,
except on legal holidays and non-
judicial days.”

In Miller vs. Emerson, 120 Mont.
380, 186 Pac. (2d) 220, a similar con-
stitutional provision directed at the
district courts, received the following
construction:

“Section 17 of Article VIII of the
.Montana Constitution in part pro-
vides: ‘The district court in each
county which is a judicial district by
itself shall be always open.for the
transaction of business except on
legal holidays and non-judicial days.’

“The purpose of this part of the
section was to compel district courts
in those counties which by themselves
constitute a judicial district to be
always open for the transaction of
business ‘except on legal holidays and
non-judicial days.” It does not pur-
port to void any judicial act per-
formed on a legal holiday. It simply
excuses district courts from being
open for business on legal holidays
and non-judicial days and commands
them to be open for business on all
other days.”

The Constitution uses the word
“courts,” not the word “office.” The
meaning of these words has become
well settled; they are not synonymots.
Compare: State vs. Cannon, (Wisc.)
240 N. W. 441, and, Bigham vs. State,
(Texas) 20 S. W. 571. Therefore the
framers of the Constitution did not in-
tend that judges of the district court
of each county which is a judicial dis-
trict by itself, and justices of the peace
must maintain an office which is al-
ways open for business. In Cashman
vs. Vickers, 69 Mont. 516, 223 Pac. 897,
our court construed the Constitution
as follows:

“The plain terms of constitutional
provisions should prevail. It is not
to be supposed that the people have

looked for any abstruse or recondite
meaning in employing words in a
constitution, ‘but rather that they
have accepted them in the sense most
obvious to the common understand-
ing’ and have ratified the instrument
in the belief that that was the sense
designed to be conveyed.”

Section 25-306, R. C. M., 1947, as
amended by Chapter 175, "Laws of
1949, enumerates the hours which a
justice of the peace must maintain in
townships having a population of ten
thousand (10,000) people and upwards.
It further provides:

“.. . and such justices shall occupy
such quarters as may be furnished
and selected for them by the board
of county commissioners, and said
board may, in its discretion select
suitable quarters for such and may,
in its discretion, pay for same from
moneys in the county treasury.”

There is no statute relating to jus-
tices of the peace in townships, the
population of which is less than ten
thousand (10,000) people, which is
comparable to Section 25-306, supra,
as amended. However, Section 16—3606
R. C. M., 1947, provides:

“Commissioners to furnish justices
of peace forms for criminal cases—
quarters and equipment. The several
boards of county commissioners shall
furnish at the expense of their re-
spective counties to all qualified and
acting' justices of the peace all neces-
sary justice dockets, all blanks or
forms required by the justices of the
peace in the handling of criminal
cases. In townships having a popu-
lation of 1,500 or more, according to
the last previous United States cen-
sus, the board of county commission-
ers may at their discretion, furnish
such office quarters, furniture, fix-
tures and other supplies as they may
deem necessary, provided, however,
that the office quarters so furnished
shall be located in the county court
house, if possible.” (Emphasis sup-
plied.)

Sections 25-306, 25-307 and 16-3606,
R. C. M, 1947, refer to JUStheS of
the peace and classify said justices
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according to the population of their
township. Had the legislature intended
that all justices of the peace must
maintain definite office hours, these
sections would not have been qualified
in their application according to popu-
lation. The qualification creating vari-
ous classes by accepted rules of statu-
tory construction logically excludes
groups which do not come within the
qualification. Therefore, the legisla-
ture must not have intended to estab-
lish definite office hours for justices
of the peace in townships with a popu-
lation of less than 10,000 people.

However, Section 93-402, R. C. M,
1947, provides:

“A justice’s court may be held at
any place selected by the justice hold-
ing the same, in the township for
which he is elected or appointed; and
such court is always open for the
transaction of business, except on
legal holidays and non-judicial days;
provided, that said justice may hold
court beyond the limits of his town-
ship as provided in Section 93-403.”

Under this statute, and Section 22 of
Article VIIT of the Constitution, supra,
the justice must not place himself in
such a position that he is not available
to hold court and execute the duties
which necessarily attach to holding
court. Although the justice of the
peace in a township which has less
than 10,000 people may determine
where he will have his office located
and where he will hold court, his
whereabouts must be easily ascertain-
able by any person desiring his serv-
ices in order that the work of his office
may be performed efficiently and ef-
fectively, particularly during the hours
when business is generally transacted.

It is therefore my opinion that jus-
tices of the peace in a township, the
population of which does not exceed
ten thousand (10,000) people, are not
required to maintain fixed and definite
office hours,

However, it is further my opinion
that all justices of the peace must be
reasonably available to hold court at
all times, and must not place them-
selves in such a position that a party
who seeks their services will be unable
to locate a justice and, consequently,
be forced to remain unattended.
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