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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 101.

Taxation — Carnivals, Taxation of —
County Fairs, Exemption of

HELD: A carnival operated in con-
nection with a county fair by private
parties in which the county’s only con-
nection with the carnival is to receive
a portion of the profits in return for
the use of a portion of the fairgrounds
is not exempt from the licensing re-
quirements of Section 84-3201 (2),
R.C.M.. 1947, as amended.

November 18, 1954,

Mr. Smith McNeill
County Attorney
Lincoln County
Libby, Montana

Dear Mr. McNeill:

You have requested that I issue an
official opinion upon a problem raised
by the following statement of facts:

The County Fair Board, presum-
ably for the purpose of attracting and
holding larger crowds, has contracted
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with the owner of a carnival, which
consists of rides, food-dispensing
booths, skill games, and other usual
carnival attractions, to set up his car-
nival upon the fairgrounds for opera-
tion during the 1954 fair. The agree-
ment provides that the Fair Board
supply tickets and ticket takers (so
that they may be able to determine
the amount of gross receipts) but
otherwise the carnival is under the
control and direction of the owner.
The Fair Board receives a percentage
(15%) of the gross revenue from the
rides for allowing the carnival to
operate. .

Based upon this statement, you have
asked the following questions:

Does the fact that a carnival is op-
crated upon the fairgrounds during the
fair, under an arrangement such as
that outlined above, relieve the op-
erator from payment of the county
license provided in Section 84-3201
(2), R.C.M., 1947?

Does the carnival, under such cir-
cumstances, become a part of the fair
in such a way as to bring it within
the exemption stated in that subsec-
tion?

The applicable statute is Section
84-3201 (2), R.C.M,, 1947, as amended,
which provides as follows:

“The manager or lessee of every
theater (not a variety or concert
theater) one hundred dollars ($100.00)
per annum; except that in towns of
a population of three thousand five
hundred (3,500) or less, in cases
where no monthly license is paid, a
license of two dollars ($2.00) for
each single performance must be
paid; for each single exhibition of
opera or concert singer (not exhibited
in any theater where a yearly license
is paid), three dollars ($3.00); for
minstrels, legerdemain, or shows not
herein provided for, five dollars
($5.00) for each single performance
(when not in a theater where a year-
ly license is paid); for each variety
or concert theater, whether an ad-
mittance fee is charged or not,
seventy-five dollars ($75.00) per
month; for every traveling show ex-
hibiting in tents, open air or other

than a regular theater, such as cir-
cuses, menageries, side-shows, carni-
vals, wild west shows, animal shows
or tent shows, traveling in less than
twenty - five (23) railroad cars,
seventy-five dollars ($75.00) per day,
over twenty-five (25) railroad cars,
two hundred dollars ($200.00) per
day, traveling on highways in ten
(10) trucks or less, twenty-five dol-
lars ($25.00) per day, eleven (11) to
twenty-five (25) trucks, fifty dollars
($50.00) per day, more than twenty-
five (25) trucks, seventy-five dollars
($75.00) per day; but no license must
be collected from any amateur ex-
hibition or concert for school or
charitable or religious purposes, from
any county, district or state agri-
cultural fairs, rodeo associations, or
from any veterans’ organizations not
conducted for private gain.
Provided the county treasurer shall
not issue any license for circuses,
side-shows, carnivals, menageries,
wild west shows, animal shows or
tent shows to be held or performed
within a period of thirty days just
prior to or during the holding of
any local, county, district or state
fair or rodeo without first obtaining
the written consent of the hoard of
county commissioners of the countv
where application is made for such
licenses to operate such shows.”

The question concerns that portion
of the exemption statute which relates
to state, district and county fairs. The
holding of county agricultural fairs is
a county function under the jurisdic-
tion of an official agency called the
County Fair Commission (see Section
16-1401, R.C.M., 1947) and supported
by an appropriation from the county
treasury and tax levied upon property
in the county.

The exemption of county fairs from
the license tax provided for in Section
84-3201, supra, is, therefore, an ex-
emption of an official county function
and provides in effect that the county
need not collect from itself money
which it both pays and receives.

The situation outlined in your let-
ter does not pertain to the county fair
itself but to the carnival enterprise
carried on in ccnnection with the
county fair. The arrangement dges
not make the carnival a part of the



164 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

fair, and it is not a function set up
and carried on by the County Fair
Commission. The only connection
which the county has with the opera-
tion of this carnival is an arrangement
to receive 15% of the gross receipts in
return for a use of the portion of the
fairgrounds—evidently a purely rental
arrangement. The carnival is in no
sense an official function of the county.
The money required to pay the license
must come out of the portion of the
profits remaining after the countv re-
ceives its share, since the countv’s
chare comes out of the gross. The car-
nival is therefore as completely a priv-
ate operation conducted for private
profit as is a theater, billiard parlor or
any of the other establishments licensed
under the section.

It has long been a rule in this State
that taxation is the rule and exemption
the exception. In Cruse v. Fischl, 55
Mont. 258, 175 Pac. 878, it was said:

“The taxing power of the state is
never presumed to be relinquished
unless the intention to relinquish is
expressed in clear and unambiguous
terms . . .

Every claim for exemption from
taxation should be denied unless the
exemption is granted so clearly as
to leave no room for any fair
doubt . . .”

Since the evident purpose of this
statute is to exempt those fairs which
are conducted by public bodies not for
private gain, there is no reasonable
presumption which can be found that
the arrangement you have set out was
intended to be exempt. The presump-
tion is actually the other way, and since
I can find no reasonable basis for an
assumption that this exemption was
intended, it must be denied.

It is therefore my opinion that a car-
nival operated in connection with a
county fair by private parties in which
the county’s only connection with the
carnival is to receive a portion of the
profits in return for the use of a por-
tion of the fairgrounds is not exempt
from the licensing requirements of
Section 84-3201 (2), R.C.M,, 1947, as
amended.
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