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ments by implicat.ion, the provision in 
the Teachers Retirement Act for the 
retirement of members reaching the 
age of seventy years, may not be con­
sidered as constituting an additional 
qualification to hold public office. 

It may be that an elected official 
would be ineligible for membership in 
the Teachers Retirement System upon 
superannuation but certainly it does 
not follow from that, that the Teachers 
Retirement System Act can be consid­
ered to have amended the existing sta­
tutes concerning qualification to hold 
office. 

It is therefore my opinion that 
the office of county superintendent 
of schools, being an office specially 
provided for in the Montana Con­
stitution, and for which the quali­
fications for taking and holding 
such office have been set forth both 
in the Constitution and the sta­
tutes; the provision contained in the 
Teachers Retirement Act providing for 
the retirement of members reaching 
the age of seventy (70) years, may not 
be properly applied against a duly elec­
ted county superintendent of schools. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN 
Attorney General 

Opinion No. 72 

Deputy Sheriffs-Counties-Boards 
of County Commissioners-Salaries of 

Deputy Sheriffs-Hours of Duty of 
Deputy Sheriffs-Sections 16-3704, 
25-604, 41-1121 of R. C. M. 1947-
Chapter 136 Session Laws of 1951. 

HELD: The Board oil County Com­
missioners cannot pay the de­
puty sheriff a sum in excess of 
ninety per-cent of the salary of 
the sheriff under whom they 
are serving. 
Deputy sheriffs should not have 
to work over eight hours a day 
on routine duties; rather, only 
when necessity demands exces­
sive hours in protecting life or 
property from loss or destruc­
tion should they remain on duty 
for longer periods. 

March 15, 1952. 

Mr. John Michael McCarvel 
County Attorney 
Deer Lodge County 
Anaconda, Mont,ana 

Dear Mr. McCarvel: 

You have requested my official 
opinion on the following questions: 

1. Can the county commissioners 
authorize the payment of a great­
er amount of money to the sheriff's 
deputies than is provided for by 
section 25-604, Revised Codes of Mon­
tana, 1947, as amended by Chapter 
136, Session Laws of 1951? 

2. Do the sheriff's deputies come 
under the provisions of section 41-
1121, R. C. M., 1947? 

In answer to your first question I 
refer you to Volume 24, Opinions of the 
Attorney General, Opinion number 32. 
In that opinion I held: 

"Thus by tracing the legislative 
history of Chapter 136 Session Laws 
of 1951, it is clear that the Legisla­
tive intent was to make it mandatory 
that boards of county commissioners 
pay the deputy sheriffs ninety per_ 
cent of salary of the sheriff under 
whom they are serving." 

I re-affirm this holding, and in ans­
wer to your first question, it is my 
opinion that the board of county com­
missioners cannot pay the deputy 
sheriffs a sum in excess of ninety per­
cent of the salary of the sheriff under 
whom they are serving. 

In answer to your second quesion, I 
wish to quote the applicable portion of 
section 41-1121, R. C. M., 1947: 

"A period of eight hours shall con­
stitute a days work in all works and 
undertakings carried on or aided by 
·any municipal county, or state gov­
ernment, first class school districts, 
and on all contracts let by them, and 
for all janitors except in court houses 
of the sixth and seventh class coun­
ties, engineers, firemen, caretakers 
custodians and laborers employed ~ 
or about any buildings, works or 
grounds used or occupied for any 
purpose, by any muniCipal, county, or 
state governments, ... ". 

In Volume 20, Opinions of the At-
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torney General, Opinions No. lOS, at 
page 129, it was held that the first por­
tion of this section refers to works of 
improvements, such as erection of 
buildings and bridges, construction of 
roads and highways and other similar 
works and undertakings of the county. 

It is to be further noted that the lat­
ter portion of the statute enumerates 
the classes covered by the section, and 
that it is not an all inclusive section 
covering all employees. Therefore, it 
would appear that this section, found in 
the general chapter on labor, refers 
only to those enumerated classes. As 
was held in the case of Siuru vs. Sell, 
108 Mont. 438, 91 P. 2d 411, 123 A. L. R. 
423: 

"Our office is simply to ascertain 
and declrure what is in terms or sub­
stance contained therein, not to in­
sert what has been omitted, or to 
omit what has been inserted". 

It is therefore my opinion that de­
puty sheriffs are not within the pro­
visions of section 41-1.121 (supra), re­
gulating county works and undertakings 
to an eight hour day. However, it is 
also my opinion that those deputies 
should not have to work over eight 
hours a day on Toutine duties; rather, 
only when necessity demands excessive 
hours in protecting life or property 
from loss or destruction should they 
remain on duty for longer periods. 
Should the sheriff find that he cannot 
administer routine matters without 
working his deputies over eight hours, 
the situation should be alleviated by 
adopting the remedy provided by sec­
tion 16-3704, R. C. M., 1947, which al­
lows the county commissioners to ap­
poin·t a greater number of deputies 
when, in their judgment, a greater 
number is needed for the faithful and 
prompt discharge of the duties of any 
county office. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN 
Attorney General 

Opinion No. 73 

Schools and School Districts-Error in 
County Wide High School Levy­

High School Budgets. 

Held: The failure to levy the full ten 
mill county wide levy for the 

high schools of a county, due to 
a clerical error, cannot be cor­
rected by a levy in excess of ten 
mills on all the property in the 
county in the next fiscal year. 

March 29, 1952. 

Mr. John Michael McCarvel 
County Attorney 
Deer Lodge County 
Anaconda, Montana 

Dear Mr. McCarvel: 

You have requested my opinion con­
Ce!l"lling an error made in the high 
school levy in your county. You ad­
vise me that the high school budget 
provided for a ten mill county wide 
levy, but a clerical error was made and 
the actual levy made by the county 
commissioners was a four mill levy. 
You ask if a sixteen mill county wide 
levy may be made for the next fiscal 
year. 

Section 15, Chapter 199, Laws of 1949, 
as amended by Chapter 208, Laws of 
1951, provides for an annual county 
wide levy of ten mills for the support 
of the high schools of the county. This 
section limits the county wide levy to 
the fiscal year for which the levy is 
made. Also, the foundation prDgll'am 
for the current year is a limitation for 
the levy. To permit the levy for one 
year to be increased above the author­
ized amount for the purpose of realiz­
ing funds to restore moneys due to an 
erroneous levy for a previous year is 
not within the contemplation of the 
statute. The applicable rule is found 
in 51 Am. JUT. 621, where it is said: 

"It is essential to the validity of a 
tax that it be of no g1Teater amount 
than was authorized by the legisla­
ture, and any excess over the amount 
so authorized will render the assess­
ment void, however, trivial the excess 
may be." 

See: State ex reI. Tillman v. Dis­
trict Court, 101 Mont. 176, 53 P. (2d) 
107, 103 A.L.R. 376. 

During this current fiscal year there 
are sufficient appropriations in the 
budget to meet the needs of the high 
school, but there are not funds to meet 
the appropriatiOns. The only solution 
is to register warrants as permitted by 
Section 16-2604, Revised Codes of Mon-
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