OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 4

Schools And School Districts
—Architect’s Fee—Building Fund—
Proceeds of Bond Issue

Held: An architect’s fee for drawing
plans and specifications for, and
supervising the construction of
a school building may be paid
from the proceeds of the funds
realized from the sale of bonds
for the construction of such a

building,

February 24th, 1951.
Mr. George D. Ore
County Attorney
Petroleum County
Winnett, Montana

Dear Mr. Ore:

You have requested my opinion as
to whether an architect’s fee may be
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paid from the funds realized from the
sale of bonds for the construction of a
school.

There is not a specific statute con-
cerning the payment of an architect’s
fee and directing the manner of its
payment.

Section 75-3922, Revised Codes of
Montana, 1947, provides in part as fol-
lows:

“All moneys arising from the sale
of such bonds shall be paid to the
county treasurer and by him credited
to the school district issuing the
same, and shall be imimediately a-
vailable to the purpose for which
the bonds were issued and no other
purpose.”

.In view of this statute it is necessary
to determine whether the expenditures
of funds realized from the sale of bonds
in payment of an architect’s fee is in-
cluded within the purpose of the bond
issue. A helpful definition of an archi-
tect is found in 3 Am. Jur. 988, which
reads as follows:

“An architect is one whose occupa-
tion it is to form or devise plans and
designs and draw up specifications
for buildings or structures, and to
superintend their construction.”

It is apparent from this definition
that the work of an architect is super-
visory in nature, but enters into the
construction of the building because of
the fact that he plans the building
from its initial stage to completion.

Our Supreme Court in Caird En-
gineering Works vs. Seven-up Mining
Company, 111 Mont. 471, 111 Pac. (2d)
1267, held that an architect is entitled
to a mechanic’s lien for furnishing
plans and specifications for, and su-
pervising the construction of a build-
ing. In granting such a lien the court
recognized that the services of an
architect were work and labor which
entered into the construction of the
building. If an architect may claim a
lien for his fee then such a claim
could also be paid from a building fund
as it would be on the same basis as
any laborer who performed services in
the construction of the building. This
office in opinion No. 105, Volume 16,
Reports and Official Opinions of the
Attorney General held that an archi-
tect’s fee could be paid from the gen-
eral fund of a school district, and, by

implication, also held that such pay-
ment could also be made from the
building account.

It is, therefore, my opinion that an
architect’s fee for drawing the plg.ns
and specifications for, and supervising
the construction of a school building
may be paid from the proceeds of the
funds realized from the sale of bonds
for the construction of such a building.

Very truly yours,
ARNOLD H. OLSEN
Attorney General
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