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Opinion No. 124 

State Board of Education, 
Regulations of-Contracts--Tenure of 

University Staff Members­
Termination of Contract of 

Assistant Professor. 

Held: A notice of non-renewal of a 
contract of an assistant pro­
fessor given by the chief exe­
cutive of the institution and 
approved by the Chairman of 
the Board of Education is, dur­
ing the time the office of 
Chancellor is vacant, in sub­
stantial compliance with regula­
tion 5 of the State Board of 
Education. 

october 2nd, 1952. 

Miss Mrury M. Oondon 
Superintendent 'of Public Instruction 
State Oapitol Building 
Helena, Montana 

Dear Miss Condon: 

You requested my opmlOn concern­
ing the contract of an 'MSistant pro­
fessor at Eastern Montana College of 
Eduoation. You 'advised me that the 
assistant professor was under a one 
year term contract. You also stated 
that she has not been under contract 
f'or three years. Notice was given to her 
that her contract would not be renewed 
by the president of the institution with 
the 'approval of the Governor as Chair­
man of the Borurd of Education. 

The problem presented calls for an 
interpl'etation of regulation No. 5 
adopted by the state Board of Educa­
tion and incorporated in the contract 
signed by the assistant professor. This 
regulation reads as follows. 

"At the expiration of the term of 
appointment of a pr<>fessor or an as­
sociate professor, if appointed for a 
limited term, or of an assistant pro­
fessor, lecturer, instructOT, or assis­
tant, there is no obligation whatever 
to renew the appointment, and with­
out renewal the appointment there­
upon: lapses and becomes void. In 
every case of such non-renewal of 
appointment, official notice thereof 
shall be given by the chief executive 
of the institution, station, or division, 
with the approval of the Chancellor, 

not later than April 15th; provided, 
that a notice given ninety d:ays prior 
to the expiration of the contract 
shall be sufficient in case of the 
non-renewal of the appointment of 
any member of the Agtricultural Ex­
tension Staff." 

From the above quoted regulation 
it appears that a term contract lapses 
.and becomes void if not renewed. How­
ever, the !l"egulation also requires that 
the chief executive of the institution 
give notice that the contract will not 
be renewed ·and such notice must have 
the approV'al of the Chancellor. As 
we know, there is not a Chancellor in 
Montana as the present time, and as 
a consequence the approval by the 
Governor -as Ohairman of the Board 
of Education would seemingly be suf­
ficient as it would be unreasonable to 
preclude a unit of the university from 
terminating ·a contract because there 
is not an incumbent in the office of 
Chancellor. As I observed before, the 
notice must be given by the chief 
executive of the institution and 
approved by the Chancellor. This is 
required under the regulation, rather 
thana notice by the Chancellor. In 
State ex reI. Keeney vs. Ayers, 108 
Mont. 547, 92 Pac. (2<1) 306, our Su­
preme Court considered regulation No. 
S and recognized the sufficiency of a 
notice of termination given by the pre­
sident of the institution. It is my un­
derstanding the assistant professor does 
not contend that she did not receive 
notice in ample time, but does contend 
that there being no Chancellor she 
oan never receive a notice of non­
renewal. Such a contention, if it were 
valid, would mean that any assistant 
professor who received a term contJract 
for one year would thereby secure per­
manent tenure. 

The subject of a permanent appoint­
ment is within rgulation No.2, which 
reads as follows: 

"Professors and associate profes­
sors are on permanent appointment; 
provided, however, that the initial 
·appointment to a full professorship 
may be for a limited term. Such 
limited term appointment may be 
renewed; provided, however, that 
reappointment, after three yeaxs of 
service shall be deemed a perman­
ent appointment." 
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Because she is an assistant rather 
than an associate professor, she can­
not secure permanent tenure by three 
years of service. However, the .a;cquisi­
tion of a permanent appointment is 
relevant to the issues lnvolved in her 
case. 

In State ex l'el. Keeney vs. Ayers, 
supra, the court interpreted regulation 
No.2 which held that any reappoint­
ment after three years of service con­
stituted a permanent appointment. The 
distinction between a temporary and 
pel'IDanent appointment was expressed 
by the court in the following manner. 

"In this connection it should be 
emphasized that the only difference 
between a temporary and a perman­
ent appointment under the rules is 
that as to the former, "without re­
newal the appointment thereupon 
·lapses and becomes void" automati­
cally and without hearing, and upon 
mere notice thereof (Regulation 5), 
which was given; whereas in the 
case of a permanent appointment, 
the employment automatically con­
tinues, unless terminated after an 
investigation and a hearing, as pro­
vided in regulations 7 and 8. The dif­
ference is thus not in the length of 
the tenure, but in the nature of it­
whether terminable with or without 
an investigation and hearing." 

If it were held that a temporary 
appointment could be terminated only 
by a notice which had the Chancellor'S 
approval, then, so long as there is a 
vacancy in the office of Chancellor, a 
temporary appointment would in fact 
be a permanent appointment with per­
manent tenure and terminable only 
after an investigation and a healfing 
before the Committee on Service. Such 
an interpretation would nullify that 
part of regulation No. 5 which states 
in regaro to a term appointment that 
"there is no obligation whatever to re­
new the appointment, and without re­
newal the appointment thereupon 
lapses and becomes void." A rule of 
construction which is of assistance here 
is found in the case of Egner vs. states 
Realty Company, 223 Minn. 305, 26 N. 
W. (2d) 464, where the court said: 

"Unless required by the contract as 
a whole, no construction of a subsi­
diary provision is pemnissible which 
runs counter to and is in frustration 

of the dominant purpose of the con­
tract." 

In applying this rule the portion of 
regulation No. 5 which requires notice 
of non-renewal be given by the chief 
executive of the institution with the 
approval of the Chancellor should not 
be given such a strict interpretation as 
to preclude the giving of notice during 
the vacancy in the office of Chancellor. 
In Snider vs. Carmichael, 102 Mont. 
387, 58. Pac. (2d) 10M, the court said, 
concerning a contract, that "it must be 
so interpreted as to give effect to the 
intention of the parties at the time 
contracting." The intention of the 
parties in the contract under consid­
eration was not to give her permanent 
tenure when she was employed for one 
year and in fact the limited term given 
is in derogation of pel'Tllanent status. 

A reasonable method was used in 
giving notice of non-renewal and the 
fact the Chairman of the Board of 
Education approved the notice in place 
of the Chancellor in no way injured 
her. 

The fact the Committee on Service 
investigated! and considered the non­
renewal of her contract is not material 
as under regulation 7 and 8 such com­
mittee has jurisdiction to investigate 
proposed removals and suspensions of 
instructional 'and scientific staff mem­
bers and here our problem is that of 
a legal nature. 

It is, therefore, my opinion that a 
notice of non-Tenewal of a contract of 
assistant professor given by the Clhief 
executive of the institution and ap­
proved by the Chairman of the BoaI'd 
of Eduoation is, during the time the 
office of Chancellor is vacant, in sub­
stanti'al compliance with regulation 5 
of the State Board of Education. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN 
Attorney General 

Opinion No. 125 

Elections-Vacancies on Party 
Tickets-Nominations by Central 

Committees to Fill Vacancies. 

Held: L A vacancy on a party ticket 
caused by death of a nominee 
to a county office, may be filled 
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