OPINIONS OF THE ATTOKNEY GENERAL

Opinion No. 119

Elections—Primary Elections—
Nominations by Write In Vote—
Percentage of Total Vote Required
For Write In Nomination.

Held: 1. The 5% requirement of Sec-

tion 23-910, Revised Codes of
Montana, 1947, means 5% of the
votes cast for all candidates for
the office at the last preceding
general election.
2. Where several offices of the
same kind are filled at the same
election, such as the state legis-
lature, and voters may cast
several votes for several dif-
ferent candidates, the proper
total upon which to base the 5%
requirement of Section 23-910
is the vote of the lowest elected
candidate and the lowest un-
successful candidate of each
other party at the last preceding
general election,

September 16, 1952.
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Dear Mr. French:

You have asked me the following
question:

How many votes are required to
obtain a write in nomination for the
office of Clerk and Recorder and
other state and county offices in the
event no petition for nomination has
been filed on the ticket where the
write in nomination is sought?

The statute applicable to this ques-
tion is Section 23-910, Revised Codes of
Montana, 1947, which states:

“Any person receiving the nomina-
tion by having his name written in
on the primary ballot, and desiring
to accept such nomination, shall file
with the secretary of state, county
clerk, or city clerk, a written declara-
tion . . provided that such person
must receive at least five per cent
of the votes cast for such office at
the 1last preceding general elec-
tion . . .” (emphasis supplied)

In your request for opinion you in-
quired whether this 5% requirement
means 5% of the total number of votes
cast for all candidates for an office in
the preceding general election, or 5%
of the number of votes cast for the
successful candidate, as is specified in
Section 23-804, Revised Codes of Mon-
tana, 1947, which provides for nomina-
tion by certificate signed by qualified
electors. Section 23-804 states:

“The number of signatures must
not be less in number than five per
cent of the number of votes cast for
the successful candidate for the same
office at the next preceding elec-
tion .. .”

There is no reason to believe that
Section 23-910 was intended to embody
the same rule as 23-804. The two sta-
tutes were enacted at different times
and by different methods. Section 23-
804 was passed by the Legislature in
1889 and was part of the convention
system of nominating then in use. Sec-
tion 23- 910 was passed by initiative
in 1912 as part of the general act set-
ting up the direct primary system. The
5% requirement was added by legis-
lative amendment in 1945 and specifi-
cally repealed all acts and parts of acts
in conflict therewith.
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Section 23-804 referred to the pro-
per number of signatures on a peti-
tion which was a supplementary
method of nomination under the con-
vention system. Section 23-910 defines
the proper number of votes necessary
to nominate by write in under the di-
rect primary law. The language of each
statute is clear and should be given
effect as written, unless there is rea-
son to believe that the Legislature in-
tended that the requirement of one
statute should be read into the other.
There is no such indication of legis-
lative intent in this case. It is a rule
in Montana that legislative intent must
be inferred from the plain meaning of
the words used, if this is possible, be-
fore other rules of statutory construc-
tion may be resorted to. (Great North-
ern Utilities Co. vs. Public Service Com-
mission, 88 Mont. 180, 293 Pac. 294;
also, State vs. Bowker, 63 Mont. 1, 205
Pac. 961). In the case of State vs.
Moody, 71 Mont. 473, 230 Pac. 575, it
was said:

“To ascertain thought expressed by
statute, first resort is to natural
signification of words employed, in
order of grammatical arrangement in
which placed, and if, thus regarded,
they embody definite meaning involv-
ing no absurdity or contradiction be-
tween different parts of same writing,
neither courts nor Legislatures may
add to or take away from meaning.”

The words of Section 23-910 are clear
and under the above rules of statutory
construction must be given effect un-
less there is some other reason to be-
lieve that the Legislature intended that
they should be interpreted as embody-
ing the requirement of Section 23-804.
There is none, since the primary elec-
tion law, of which Section 23-910 is
a part. was intended to supersede the
provisions of the convention system in
all cases where the direct primary law
was applicable.

In LaBorde vs. McGrath, 16 Mont.
283, it was said:

“. . . Whenever the provisions of
the primary nominating election law
apply then the convention or primary
meeting methods of making nomina-
tions provided for in section 23-801
are expressly ruled out and pro-
hibited ... ”
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It is clear that under this case if
both statutes applied to the same sit-
uation, 23-910 would rule. (See, also,
Opinions of the Attorney General,
Volume 22, Opinion No. 136).

It is therefore my opinion that the
requirements of Section 23-910 clearly
mean 5% of the total votes cast for
all candidates for the office at the last
preceding general election. In the case
of candidates for State Legislature,
there has been some question as to
what is the total vote upon which the
5% requirement is to be computed since
when there is more than one member
to be elected from a certain county,
each elector in the county is entitled
to as many votes as there are members
to be elected. Therefore, the total num-
ber of votes cast for all members of the
Legislature is always much greater
than the total number of voters who
have cast their ballots. However, each
seat in the state legislature is a
separate office. (See, State vs. Eaton,
114 Mont. 199; Rickers petition, 66 N. H.
207, 42 Am. Jur., page 896).

In a general election there are only
as many candidates on each ticket as
there are offices to be filled. Therefore,
the 5% requirement is to be computed
upon the total vote cast for one office,
that is, for one single seat in the State
Legislature. This raises the question:
Which seat is to be the criterion upon
which the total viote is to be computed
—the seat for which the highest num-
ber of votes was cast, or the lowest
number, or some intermediate number,
if there are more than two? The sta-
tute does not specifically provide for
this case, however, every statute must
be given effect when possible (State vs.
Callow, 78 Mont. 308, 254 Pac. 107), and
whenever possible a construction must
be placed upon all enactments which
will make them operative for the length
of time they may be enforced. (Fergus
Motor Co. vs. Sorenson, 73 Mont. 122,
235 Pac. 422).

It is a rule in this jurisdiction that
election laws must be liberally con-
strued. In the case of Peterson vs. Bill-
ings, 109 Mont. 390, it was said:

“This court, in Stackpole vs. Hal-
lahan, 16 Mont. 40, 40 Pac. 80, on page
57, announces that ‘in the construc-
tion of election laws the whole ten-
dency of American authority is to-
ward liberality, to the end of sus-
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taining the honest choice of the
electors.” The reason for this rule is
that the paramount and ultimate ob-
ject of all election laws under our
system of government is to obtain an
honest and fair expression from the
voters upon all questions submitted
to them.”

This is the general American rule.
(See, Turner vs. Fagg, 39 Nev. 406,
158 Pac. 56; Othus vs. Koger, 119 Ore.
101, 248 Pac. 146, also, 46 C. J. 937, Of-
ficers, s 32.) Under these rules the
only proper construction is that the
vote for the office which was filled
by the candidate who drew the small-
est total number of votes of all the
successful candidates for the state
legislature is the vote to be considered.
The total vote for the office should be
the combined total votes of the success-
ful candidate receiving the smallest
number of votes of all the successful
candidates plus the votes of the de-
feated candidate of all other parties
who received the smallest total vote
among all defeated candidates.

It is therefore my opinion that the
number of votes upon which the 5%
requirement for a write in candidate
for the state legislature is based, is
the total number of votes received by
the lowest successful candidate for the
state legislature in the last preceding
general election, plus the number of
votes received by the lowest unsuccess-
ful candidate of each other political
party.

Very truly yours,
ARNOLD H. OLSEN
Attorney General
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