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districts outside of the district where the high school is located. How­
ever, it is important to note that in submitting the question for an extra 
levy for the maintenance and operation of a high school under the pro­
visions of Section 3, Chapter 130, Laws of 1949, that the chairmen of the 
Boards of Trustees of all common school districts must be notified and 
participate with the trustees of the high school building district in con­
sidering the calling of an election to vote upon the question. This 
means that the Boards of Trustees of the common school districts are 
represented at the meeting and of course, the extra levy must meet 
the approval of the majority of the qualified electors, of the whole 
County voting at the election. 

It is, therefore, my opinion that the trustees of the district, in which 
a high school is located, are the trustees for the high school building 
district and that such trustees will be elected by the electors of the 
common school district. . 

It is also my opinion that a high school building district, comprising 
a whole County may be established under the provisions of Chapter 
275, Laws of 1947. 

Opinion No. 29 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

High School Building District-Common School Districts­
Boundaries. Alteration of. 

Held: The boundaries of a high school building district are not altered 
by the merger of two common school districts and the bound­
aries of an established high school building district can be 
altered only in the manner provided in Section 1. Chapter 130. 
Laws of 1949. 

Mr. Charles L. O'Donnell 
County Attorney 
Chinook, Montana 

Dear Mr. O'Donnell: 

June 27, 1949. 

You have requested my opmlOn concerning the boundaries of 
high school building districts within your County. You advise me that 
several common school districts were consolidated subsequent to the 
division of your County into high school building districts with the 
result that the two common districts are in two high school building 
districts. 

As your County was divided into high school building districts by 
an order of the commission made on the 18th day of July, 1938, the 
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statutes which were applicable at that time were Section 1301.1 to 
1301.6, Revised Codes of Montana, 1935, as amended by Chapter 16, 
Laws of 1937. Section 1301.2, as amended, provided in part: 

"No common school districts shall be divided for the purposes 
of this act but must be made a part of a high school district in its 
entirety." 

The above quoted prohibition of the statute was not violated at the 
time of the creation of the high school building districts. The subse­
quent consolidation of two common school districts or the annexation 
of one common school district to another might well result in one com­
mon school district being located in two high school building districts. 
Chapter 275, Laws of 1947, by providing that common school districts 
shall not be divided, does not preclude the subsequent merger of dis­
tricts and the chapter does not provide for the change of the boundaries 
of the high school building district once it is established. 

In McNair v. School District No.!. 87 Mont., 423, 288 Pac. 188, our 
court held that the Board of Trustees of a school district may exercise 
only those powers expressly conferred upon them by statute and such 
as are necessarily implied. The court said: 

"The statute granting a power must be regarded both as a 
grant and a limitation upon the powers of the Board." 

The quoted rule applies with equal force to the commission which 
acts under the provisions of Chapter 275, Laws of 1947. No provision 
was made for the redivision of a county and the alteration of high 
school district boundaries until the enactment of Chapter 130, Laws of 
1949, which authorizes the commission to meet in accordance with the 
procedure found in Chapter 275 and alter the boundaries previously es­
tablished. 

It is thus apparent from this legislative history that the boundaries 
of high school districts, once having been established, can be altered 
only by the commission acting under Chapter 130, Laws of 1949, and 
that the merger of common school districts will not result in a change in 
the boundaries of established high school building districts. 

In your letter you call attention to Section 3, Chapter 130, Laws of 
1949, which provides that the trustees of a school district within which 
a high school is located may call a meeting composed of the Board of 
Trustees of the high school district and the chairmen of the boards of 
all common school districts included within the high school district for 
the purpose of considering the calling of an election to vote upon the 
question of an extra levy for the maintenance and operation of the 
high school. It would appear that the chairman of a common school 
district, located in two high school building districts, might be asked to 
attend two of such meetings. Such a situation would not invalidate 
either of the elections and there is nothing to prevent a chairman of 
such a district from acting in two of such meetings on the extra lev~T 
problem as he would represent an area affected by each of the two 
meetings. 
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The preparation of an assessment roll for a high school district 
which shares a common school district with another high school build­
ing district will be complicated and require additional work on the part 
of the assessor. However, it will be necessary to prepare such an 
assessment roll so that a proper computation can be made for the 
purpose of voting on the question of an extra levy as the records on 
hand would not give this information, also the valuation of the high 
school district must be ascertained for the determination of the levies 
on the area and the assessment roll will give the valuation. 

It is therefore, my opinion that the boundaries of a high school 
building district are not altered by the merger of two common school 
districts and that the boundaries of an established high school build­
ing district can be altered only in the manner provided in Section 1, 
Chapter 130, Laws of 1949. 

Opinion No. 30 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

County Commissioners-Powers of County Commissioners--Medical 
Aid and Hospitalization-Osteopathic Services-­

Chiropractice Services. 

Held: 1. The Board of County Commissioners may properly allow 
the claims of an osteopathic and chiropractor for a set sum 
per month for services rendered to indigent residents of the 
County. regardless of the number of patients treated. __ The 
Board has discretion to select an appropriate mode of pro­
cedure when a power is conferred by statute and no set pro­
cedure is defined. 

Mr. George J. Allen 
County Attorney 
Livingston, Montana 

Dear Mr. Allen: 

July 6th, 1949. 

You have requested my opinion as to the legality of the action of 
the Board of County Commissioners of Park County in paying a chiro­
practor and an osteopath a set sum per month for chiropractic and 
osteopathic services rendered to the indigent residents of the county, 
such payments being made irregardless of the number of patients 
treated. 

The factual situation in your County is set forth in the December 
1st, 1948 report of the State Examiner and since it is pertinent to your 
question I shall herein quote such report which is as follows: 
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