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Opinion No. 136

Children—Labor, Division of—Agriculture, Labor and Industry.
Department of—Age Certificates.

Held: The division of labor of the Department of Agriculture, Labor

.+  oand Industry should not issue an age certificate to anyone

under the age of sixteen years regardless of the nature of the
employment for which such certificate is sought.

November 30th, 1950.
Mr. Robert C. Brown, Chief

Division of Labor
Department of Agriculture, Labor and Industry
Helena, Montana

Dear Mr. Brown:

You have requested my opinion upon a question which you have
presented in the following language:
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"Section 3095, R.C.M., 1935, enumerates certain occupations
at which a minor under the age of 16 years may not be employed
but in this section the occupation or work of a pin-setter in a bowl-
ing alley is not mentioned and we have on file applications for
age certificates for minors as yvoung as 10 years who wish to
work as pin-setters during the hours when the schools are not in
session. As we do not find in the laws any mention of a mini-
mum age at which minors may be employed in occupations not
covered by Section 3095, we have been issuing age certificates to
these minors.

"1 would like your opinion as to whether or not we are with-
in the law in issuing age certificates to minors of 10 vears of age
to work as pin-setters in a bowling alley during the hours when
school is not in session.”

Section 10-201, Revised Codes of Montana, 1947, (formerly Section

3095, Revised Codes of Montana, 1935) provides as follows:

"Employment of children under sixteen years in certain occu-
pations prohibited. Any person, company, firm, association, or cor-
poration engaged in business in this State, or any agent, officer,
foreman, or other employee having control or management of em-

ployees, or having the power to hire or discharge employees, who

shall knowingly employ or permit to be employed any child under
the age of sixteen years, to render or perform any service or labor,
whether under coniract of employment or otherwise, in, on, or about
any mine, mill, smelter, workshop, factory, steam, electric, hy-
draulic, or compressed-air railroad, or passenger or freight ele-
vator, or where any machinery is operated, or for any telegraph,
telephone, or messenger company, or in any occupation not here-
in enumerated which is known to be dangerous or unhealthful, or
which may be in any way detrimental to the morals of said child,
shall be quilty of a misdemeanor and punishable as hereinafter
provided.”

Section 10-204, Revised Codes of Montana, 1947, provides as fol-

lows:

“Upon obtaining the age of sixteen years any child may make
application to the Commissioner of Labor and Industry for en age
certificate, which must be presented to any employer with whom
such child may seek employment. The emplover, if such em-
ployment be given, must countersign the certificate and return the
same to the commissioner of said bureau, who shall keep the
same on file in his office. Any person, firm, company, association,
or corporation who employs or permits to be employed in any oc-
cupation prohibited by Section 10-201, any child without such cer-
tificate showing the child to be at least sixteen years of age, shall
be quilty of a misdemeanor and punishable as hereinafter pro-
vided, should such child prove to be less than sixteen years of
age.” (Emphasis supplied.)
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The two above quoted provisions were considered in Opinion
No. 68, Volume 20, Report and Official Opinions of Attorney General
and in such opinion the then Attorney General held that it is the duty
of the division of labor to issue age certificates to all minors, regard-
less of age, or sex, who may make application therefore. The follow-
ing language of the opinion is also pertinent herein.

""The intent of the Legislature that no child shall be employed
regardless of age or sex, unless he obtains a certificate from the
commissioner showing him to be at least sixteen years of age, is
clear and unambiguous.”

I am unable to agree with either the holding in Opinion No. 68, or
the statement above quoted. I believe that the age certificates pro-
vided for in Section 10-204, are only to be issued to children of the age
of sixteen years or older, and further it is my opinion that the purpose
which such certificates serve will be defeated if they are issued to chil-
dren under the age of sixteen.

It should be noted that the portion of Section 10-204, which I have
emphasized, states that "upon obtaining the age of sixteen years any
child may make application to the Commissioner of Labor and Indus-
try for an age certificate.” Thus, it is clear that the Legislative intent
was that only children of the age of sixteen or older should be issued
age certificates.

As stated before, Section 10-201 enumerates certain industries and
occupations wherein it is illegal to employ children under the age of
sixteen. The age certificate provided for in Section 10-204, was
created for the protection of the employers in such speciifed industries
and occupations. The age certificate is their guaranty that they are not
violating the law. They con be absolutely certain that every person
they employ is of the age of sixteen years only if they require the em-
ployees to procure an age certificate from the Department of Agricul-
ture, Labor and Industry. Thus, it is essential that such certificates only
be issued to children of the age of sixteen years or older. If they are
issued to children regardless of age the purpose of issuing such cer-
tificates is ignored.

In addition to the foregoing reason for not issuing an age cer-
tificate to children under the age of sixteen it is alsc apparent that there
is no reason whatsoever to issue such certificates to children under the
age of sixteen. In the industries and occupations listed in Section
10-201, it is illegal to employ o child under the age of sixteen even
though he did have a certificate. And in other occupations over which
the division of labor has no control of the employment of children,
there is no reason for procuring a certificate since in such occupations
the employment of children under the age of sixteen is not regulated
by the laws of the State.

The observations set forth herein should, of course, be reconciled
with the provisions of Section 75-2902, Revised Codes of Montana, 1947,
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which regulate the employment of children under the age of sixteen
while the public schools are in session. Inasmuch as the provisions of
such section are not enforced by your department, I did not cons1der
them for the purposes of this opinion.

It is therefore my opinion that the Division of Labor of the Depart-
ment of Agriculture, Labor and Industry should not issue an age cer-
tificate to anyone under the age of sixteen years, regardless of the
nature of the employment for which such certificate is sought.

Very truly yours,
ARNOLD H. OLSEN,
Attorney General.
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