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Held: That if an election is not made by affirmative action by a mem­
ber of the Teachers' Retirement System, who has ten years or 
more of service, to withdraw his accumulated contribution 
within six months after termination of service, otherwise than 
by death or retirement, such member cannot withdraw his 
contributions. Such member upon reaching retirement age 
will be entitled to a pension. 

Mr. R. W. Harper, Executive Secretary 
The Teachers' Retirement System 
State Capitol 
Helena, Montana 

Dear Mr. Harper: 

October 2nd, 1950. 

You have requested my opinion concerning the status of the ac­
count of a teacher with ten or more years of service whose service is 
discontinued otherwise than by death or retirement and who takes no 
action in regard to his retention of membership in the retirement sys­
tem within six months after discontinuance of service. 

In considering your question it is necessary to examine Section 4, 
Chapter 87, Laws of 1937, as amended by Chapter 215, Laws of 1939, 
Chapter 15, Laws of 1945 and Chapter 28, Laws of 1949, which section 
reads in part as follows: 

"The membership of any person in the retirement system 
shall cease: ... 

(b) If he withdraws his accumulated contributions or retires 
on a pension or dies, but not otherwise, except that the member­
ship of a teacher who has not withdrawn his contributions and 
who has not had sufficient service to be eligible for disability re­
tirement shall not be cancelled, provided the member shall prove 
to the satisfaction of the retirement board that absence from serv­
ice was caused by personal illness constituting disability, or 
service in the Armed Forces of the United States which includes 
all members of the Army, the Navy, the Marine Corps, apd the 
Coast Guard, or service in the American Red Cross and Mer­
chant Marine during time of war, and provided any member 
with ten (10) or more years of service, whose service is discon­
tinued otherwise than by death or retirement, shall have the right 
to elect within six (6) months after such termination of service, and 
without right or revocation, whether to allow his accumulated 
contributions to remain in the retirement fund. Upon the quali­
fication for retirement by reason of age or disability of a member 
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who has elected to allow his accumulated contributions to re­
main in the retirement fund, he shall receive a retirement allow­
ance in accordance with the provisions of the teachers' retirement 
act" (Emphasis supplied.) 

The emphasized portion of the above quoted section indicates that 
those members with ten or more years of service are in a different 
category than those members with a shorter service record. The rea­
son for the distinction is apparent when Subsection 1 (a) of Section 6, 
Chapter 87, Laws of 1937, as amended by Chapter 137, Laws of 1945, 
and Chapter 28, Laws of 1949, is considered as it provides: 

"Any member in service who has completed ten years of 
creditable service, the last ten years of which shall have been in 
this State, and who has attained the age of sixty may retire from 
service, if he files with the Retirement Board his written applica­
tion setting forth the fact of his retirement." 

The result of ten years of service is that the member has satisfied 
the minimum requirements for a pension. As expressly stated in the 
last sentence of Section 4, Chapter 87, Laws of 1937, as amended, and 
first quoted above, a member of the retirement system who has com­
pleted ten years of service and who has left his contributions in the 
retirement fund shall receive a pension upon qualification for retire­
ment by reason of age or disability. 

If a member does not take any affirmative action by either with­
drawing his contribution or advising the Board of the retirement sys­
tem that he will leave his contribution in the retirement fund within 
the six months period, then it is reasonable to assume that by inaction 
the member has lost his right to withdraw. An obvious ambiguity is 
found in the statute undet'consideration as to such members, but the 
fact he has acquired a right to a pension by his ten years of service 
should result in its retention as a matter of law. Analogous situations 
have occurred in the construction of life insurance policies such as the 
case of Jeske v. Metropolitan Life Ins. Co., 113 Pa. Super. Ct. 118, 172 A. 
172, wherein the court held that after the death of the insured, "the law 
will apply the option most advantageous to the insured, or his bene­
ficiary." 

See also: McEacheron v. New York Life Ins. Co., 15 Ga. App. 
222, 82 S.E. 820, Marti v. Midwest Life Ins. Co., 108 Neb. 845, 189 
N.W. 388, 29 A.S.R. 1507. 

The fundamental principle found in all retirement systems is the 
protection of the participating member during his declining years, and 
the construction given to the Montana statute under consideration 
which will further such principle is more beneficial to the members as 
a whole. 

It is therefore my opinion that if an election is not made by af­
firmative action by a member of the teachers' retirement system, who 
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has ten years or more of service, to withdraw his accumulated con­
tributions within six months after termination of service, otherwise 
than by death or retirement, such member cannot withdraw his con­
tributions. Such member upon reaching retirement age will be en­
titled to a pension. 

Opinion No. 130 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

County Treasurers-Term of Office--Appointment to Fill Vacancies­
Constitutional Law. 

Held: The County Treasurer-elect may be appointed to fill out the 
unexpired term of the incumbent and still hold office for the 
full term for which he was elected without contravening Sec­
tion 5. Article XVI of the Montana Constitution. 

Mr. Don A. Nash 
County Attorney 
Gallatin County 
Bozeman, Montana 

Dear Mr. Nash: 

October 27th, 1950. 

You have requested my opinion on the following question: 

If the County Treasurer-elect were appointed on January.!. 
1951 to fill out the unexpired term of the present incumbent from 
January 1. 1951 to March 1. 1951. could he then hold office as an 
elected official for the term to which he was elected in view of 
Section 5, Article XVI of the Montana Constitution, as amended? 

Section 5, Article XVI of the Montana Constitution, as amended, 
provides in part, as follows: 

"There shall be elected in each County the following County 
officers, who shall possess the qualifications for sufferage pre­
scribed by Section 2 of Article IX of this Constitution and such 
other qualifications as may be prescribed by law: 

... One treasurer, who shall be collector of the taxes, pro­
vided, that the County Treasurer shall not be eligible to his office 
for the succeeding term; ... " 

This question has been presented to my predecessors in office on 
different occasions. In Opinion 247, Volume 19, Report and Official 
Opinions of the Attorney General n was held by the Hon. John W. 
Bonner, that: 
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