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Opinion No. 125 

County Committeemen-Election of Officers of County Central 
Committee-Qualifications of OUicers of County 

Central Committee. 

Held: The officers of the County Central Committee who are elected 
at the organization meeting, which is held within thirty days 
after the candidates of their respective political parties are 
nominated, must have been elected committeemen or com­
mitteewomen at the preceding primary nominating elections. 

Mr. Robert Swanberg 
County Attorney 
Missoula County 
Missoula, Montana 

Dear Mr. Swanberg: 

August 11 th, 1950. 

You have requested my opinion on the following question: 

"May the County Central Committee at organization meet­
ing held after the. primary election elect as officers persons other 
than those who have been elected as committeemen and com­
mitteewomen at the primary nominating election." 

Section 23-929, Revised Codes of Montana, 1947, provides for 
the election of committeemen and committeewomen and sets forth 
the powers and duties of County and City Central Committees. This 
section was originally enacted as Section 32 of the Initiative Meas­
ure of 1912. By the Initiative Measure of 1912 Montana adopted the 
direct primary method of nominating political candidates and the 
former method of nominating candidates by the convention method 
was thereby superseded in large part. Although this section has since 
been amended jour times by subsequent Legislative Assemblys none 
of the amendments specifically cover the question involved herein. 

However, the fact that what has since become Section 23-929, 
supra, was made an integral part of the direct primary law and the 
language of the section itself clearly shows the Legislative intent was 
to provide a method whereby members of a political party could 
elect the nominees of that party for the various public offices and also 
to provide a method for electing by popular vote those members of 
the political party who were to compose the central committee of the 
particular party. Thus, the members of the party were given an op­
portunity to elect those members from their ranks whose organiza­
tional abilities could best promote the destinies of the party. 

Sub-section 1 of Section 23-929, Revised Codes of Montana, 1947 
provides in part, as follows: 
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"There shall be elected by each political party, subject to the 
provisions of this law at said primary nominating election, two 
committeemen, one of which shall be a man and one of which 
shall be a woman, for each election precinct, who shall be resi­
dents of such precincts. . ." (Emphasis supplied.) 

Sub-section 2 of the same section also provides in part as follows: 
o 

"The committeemen thus elected shall be the representatives 
of the political party in and for such precinct in all ward or sub­
division committees that may be formed. The committeemen 
elected in each precinct in each County shall constitute the 
County Central Committee of each of said respective political 
parties. . ." (Emphasis supplied,) 

The well, known maxim of statutory construction expressio unius 
est exclusio alterius may be here applied, as the express provisions 
of the statute providing for the election of committeemen would seem 
to exclude a person from becoming a member of the central commit­
tee in any other manner. There is no other provision in the Montana 
Codes which authorizes membership in the central committee of any­
one but a duly elected committeeman. To hold otherwise would 
render nugatory the provisions of Section 23-929, supra, for if one need 
not be elected as a committeeman then it is difficult to see how one 
could truly be said to be the representative of his political party for 
his precinct. 

It is true from time to time vacancies may occur in the committee 
membership for various reasons, but the Legislature has provided for 
such contingencies by sub-section 3, Section 23-929, supra, which pro­
vides in part, as follows: 

"In case of a vacancy happening' on account of death, resig­
nation, removal from the precinct, or otherwise, the remaining 
members of said County committee may select a committeeman 
to fill the vacancy and he shall be a resident of the precinct in 
which the vacancy occurred." 

Thus, it is possible for a person to be a committeeman without 
being elected by the voters but in order to become a committeeman 
he must be selected by the remaining members of the committee. 

Sub-section 5 of 23-929, supra, further provides that said commit­
tee shall meet and organize by electing a chairman and secretary 
within thirty days after the candidates of their respective political 
parties shall have been nominated, and sub-section 2 of the same 
statute provides that the term of each committeeman shall be for two 
years from the date of the first meeting of said committee immediately 
following their election. Since the central committee is not a con­
tinuous body in that there are no holdovers, it follows that the only 
bona fide members of the committee at the time the organizational 
meeting is called are those who have been elected at the preceding 
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'primary election. The statute commands that the central committee 
meet and organize by electing officers within thirty days after the can­
didates of their party have been nominated, and since the first order of 
business is the election of officers it follows that these officers must 
come from the then existing members of the committee, namely, 
those who have been elected by the voters at the preceding primary 
election. After the committee is organized it may then proceed to 
fill any vaccmcies that may exist. Therefore, it is my opinion that 
the only persons eligible to be elected officers of the County Central 
committee at the organizational meeting are those persons who have 
been elected committeemen at the primary nominating election pre­
ceding the organizational meeting. 

I am aware that Opinion 246, Volume 18 of the Official Opinions 
of the Attorney General held that a person need not be a precinct 
committeeman in order to qualify as chairman of the County Central 
committee. That opinion is very brief and is based on the proposi­
tion that the statute does not specify that a person must be a commit­
teeman in order to qualify as chairman of the County Central commit­
tee. However, for the reasons which I have already set forth I must 
disagree with that opinion for it seems to me that the clear implica­
tion of Section 23-929, supra, requires that the officers of the County 
Central committee must be chosen from the committeemen elected in 
each precinct who constitute the County Central committee of each 
of the respective political parties. 

Opinion No. 126 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Motor Vehicles-Station Wagons-Trucks-Registration Fees. 

Held: Station Wagons are not to be registered as motor trucks unless 
such vehicles are used primarily for the transportation of com­
modities, merchandise, produce, freight or animals. If the 
owner of a station wagon seeks to register such vehicle as a 
motor truck he should be required to make an affidavit that 
the vehicle shall be primarily used for the transportation of 
commodities, merchandise, produce, freight, or animals. 

Mr..Edward A. Gill 
Deputy Registrar of Motor Vehicles 
Deer Lodge, Montana 

Dear Mr. Gill: 

September 5th, 1950. 

You have requested my opinion upon the following question: 

"Can the Registrar of Motor Vehicles require that "station 
wagons" or "suburbans" be registered and licensed as "motor 
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