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Opinion ;No. 117 

County Commissioners-Fire Districts. 

Held: 1. The Board of County Commissioners does not have the 
power or authority under law to 'add adjacent unincorporated 
territory to an established fire district. 

Mr. John M. Comfort 
County Attorney 
Madison County 
Virginia City, Montana 

Dear Mr. Comfort: 

June 15th, 1950. 

You have requested my opinion upon the following set of facts: 

"Our Board of County Commissioners has established a fire 
district in territory that is not incorporated. It is desired to add 
adjacent unincorporated territory to the established fire district 
rather than establish a separate fire district. Does the Board of 
County Commissioners have power to join or add adjacent area 
to an established fire district?" 

The pertinent statutory provision providing for the establishment 
of fire districts is Section 11-2008, Revised Codes of Montana, 1947, 
which provides as follows in part: 

"The Board of County Commissioners is authorized to estab­
lish fire districts in any unincorporated territory, town or village 
whenever requested in writing so to do by the owners of fifty per 
cent (50%) or more, of the area included within the proposed dis­
trict and who constiute a majority of the taxpayers who are free­
holders of such territory, town or village, and whose names ap­
pear upon the last completed preceding assessment roll; ... Any 
fire district organized under the Act may be dissolved when the 
Board of County Commissioners is requested in writing so to do 
by the owners of fifty per cent (50%) or more, of the area included 
within such fire district and who constitute a majority of the tax­
payers who are freeholders of such territory, town or village and 
whose names appear upon the last completed assessment roll." 

Under the terms of the above-quoted statute, the Board of County 
Commissioners is authorized to create or to dissolve a fire district upon 
the request in writing by the owners of fifty per cent (50%) of the area 
included within such a district. The statute does not in specific terms 
provide for the addition of adjacent unincorporated territory at the in­
stance of the Board of County Commissioners. 

County Commissioners can exercise only those powers conferred 
upon them by organic or statutory laws, or such as may arise by neces-
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sary implication from an express power. State v. Cronin, 41 Mont. 293, 
298 Pac. 356; Roosevelt County v. State Board of Equalization, 118 
109 Pac., 144; Judith Basin County v. Livingston, 89 Mont. 438, Pac. 
356; Roosevelt County v. State Board of Equalization, 118 Mont. 31, 162 
Pac. (2d) 887. 

Nowhere in Section 11-2008, supra, and succeeding Sections re­
lating to fire districts and the financing thereof is there any language 
from which it could be implied that the Board of County Commission­
ers has the power to add adjacent territory to an established fire dis­
trict. On the contrary, there are several considerations that would 
make such an extension of power to the Board of County Commis­
sioners an unwise and unwarranted interpretation of the statute. 

First, there is a possibility of confusion over the bonded indebted­
ness of the fire district. Section 11-2010, Revised Codes of Montana, 
1947, provides for an election to determine if the Board of Directors of 
the fire district shall be authorized to issue bonds for fire district pur­
poses. If an established district had authorized and issued bonds and 
then a Board of County Commissioners added adjacent territory to 
such district, several questions would at once arise as to whether or 
not the adjacent territory should be required to pay into the fund to 
retire the bonds and if so to what extent. It would be extremely un­
likely that persons who did not vote to authorize the bond issue could 
be made responsible for such bonds. 

In the second place it cannot be assumed that the owners of land 
within the established district will in all instances welcome the addi­
tion of adjacent territory. It may be that they would have strenuous 
objections to increasing the size of the fire district and would vote 
against such expansion if an election were held. Since the district was 
established at the instance of the majority of land owners it is only 
reasonable to rule that the district may not be expanded without the 
approval of the majority of land owners therein. 

In a situation such as exists in your county where the owners of 
adjacent unincorporated territory desire to be added to an existing 
district, I would recommend that the most feasible procedure would be 
to dissolve the existing district if the owners of fifty per cent (50%) of 
the area included within the district so request and to then create a 
new district consisting of the territory embraced by the old district and 
the adjacent territory, if and when the owners of fifty per cent (50%) of 
such area request the formation of a new fire district. 

It is therefore my opinion that a Board of County Commissioners 
does not have the power or authority under law to add adjacent unin­
corporated territory to an established fire district. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 




