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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 48

Board of Count& Commissioners—
Fair Commissioners, Appointment
of—“May”.

Held: Where no fair commission has
ever been appointed, the board
of county commissioners may
appoint a county fair commis-
sion at a meeting other than
the December meeting, since
the words of Section 4545, Re-
vised Codes of Montana, 1935
—“the board . . . may, at
their regular meeting in De-
cember in 1927, appoint . . .”
—are permissive and directory
only, and relate to the proper
and ordinary conduct of busi-
ness without requiring a man-
datory construction. How-
ever, the direction of the legis-
lature to the effect the board
of county commissioners shall
appoint members of the fair
commission at the board’s
regular meeting in December
must not be flaunted; and,
therefore, original appoint-
ments of members of the fair
commission, if made at any
other time, should be planned
so that members’ terms will
expire and new appointments
be made at the time desig-
nated by the legislative as-
sembly.

July 23, 1947
Mr. Richard A. Bodine

County Attorney
Park County
Livingston, Montana

Dear Mr. Bodine:

You have requested my opinion
whether fair commissioners may be
appointed only at the regular meeting
of the board of county commissioners
in December. You state there has
never been a fair commission appoint-
ed in Park County.
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Section 4545, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, provides as follows:

“The board of county commis-
sioners of each county of Montana
may, at their regular meetings in
December in 1927, appoint from the
electors of their respective counties,
five responsible persons to consti-
tute a county fair commission, three
of said members to be appointed for
a term of two years, and two for a
term of one year, and until their
successors are appointed. At the
regular meeting in December in
each year thereafter, the said board
of county commissioners of each
county shall appoint members of
the said county fair commission to
succeed the members whose terms
then expire, such appointments to
be for a term of two years. Such
persons shall be well qualified to
perform the duties of organizing
and successfully carrying on the
county fair.” (Emphasis mine).

Our Court has held “may” can
mean “must” or “shall,” depending
upon the apparent legislative intent.
(Hansen v. City of Havre, et al,
(1941) 112 Mont. 207, 217, 114 Pac.
(2d) 1053, 135 A.L.R. 1278; Dryer v.
Director-General of Railroads, (1923),
66 Mont. 298, 299, 300, 213 Pac. 210).
On the other hand, our Court has held
“may” to have a permissive or direc-
tory meaning as well.

“We are reluctant to contravene
or construe away terms of a statute
which in themselves are mandatory
upon their face, except where the
intent and purpose of the legislature
are plain and unambiguous and
clearly signify a contrary construc-
tion; the synonymous terms ‘must’
and ‘shall,’ in that connection, be-
ing generally interpreted as man-
datory, and the term ‘may’ being
generally construed as permissive
or directory only. (59 C. J., sec. 635
(5), p. 1079 et seq.; 25 R.C.L. sec.

~14, p. 766 et seq.; Endlich on the
Interpretation of Statutes, sec. 431,
p. 607 et seq.) However, the term
‘may’ has frequently been held by
this court to mean ‘must.’ (State
ex rel. Griffin v. Greene, 104 Mont.
460, 469, 67 Pac. (2d) 995, 111
A L.R. 770; State v. Flagg, 75 Mont.
424, 427, 242 Pac. 1023; Soliri v.

Fasso, 56 Mont. 400, 185 Pac. 322;
Rule v. Burton, 49 Mont. 342, 344,
141 Pac. 672, State v. Dotson 26
Mont. 305, 312, 67 Pac. 938;
First Nat. Bank v. Neill, 13
Mont, 377, 382, 34 Pac. 180.) Like-
wise ‘must’ has been intrepreted to
mean ‘may.’ (State ex rel. Jaumotte
v. Zimmerman, 105 Mont. 464, 73
Pac. (2d) 548; Chicago etc. R. R.
Co. v. Fallon County, 95 Mont. 568,
28 Pac. (2d) 462; Hoppin v. Long,
74 Mont. 558, 576, 241 Pac. 636;
Stackpole v. Hallahan, 16 Mont. 40,
59, 40 Pac. 80, 28 L.R.A. 502.) It is
only fair to note that of the latter
utterances the matters sought to
have declared peremptory were
mostly of form not going to the es-
sence of the thing required. 1In
other words, the court declared
that, where the requirements of the
statute were given merely with re-
gard to the proper and orderly con-
duct of business a mandatory con-
struction was not intended or re-
quired. (Emphasis mine).

Cursory examination of Section
4545, supra, could lead one to the con-
clusion the county commissioners’ dis-
cretion regarding the appointment of
fair commissioners existed only in
December of 1927; but an examination
of the history of the section indi-
cates the legislative intention was ont
to confine the board’s discretion to
that particular year. Section 4545 as
it existed in the 1921 codes, read in
part as follows:

“The board of county commis-
sioners of every county in Montana
may, at their regular meeting in
December of each year, or there-
after, appoint****”,

Chapter 30, Laws of 1927, amended
Section 4545 of the 1921 codes so that
the first sentence appears as it does
at the present time, viz., with the 1927
date. Subsequently—in 1935—the
legislature again considered Section
4545 and amended it by removing a
portion of it, but left intact the first
sentence with its reference to the
December meeting of 1927. By this
latter act, the legislative assembly in-
dicated its view that the appointive
power still remained despite the refer-
ence to the 1927 meeting.
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I am, therefore, of the opinion the
board of county commissioners may
appoint a county fair commission at a
meeting other than the December
meeting, since the words of Section
4545, Revised Codes of Montana, 1935
—*‘the board . . . may, at their regular
meeting in December in 1927, appoint

. "—are permissive and dlrectory
only, and relate to the proper and or-
dinary conduct of business without re-
quirnig a mandatory construction.

" Despite the language used in the
citations quoted above, and the opin-
ion reached herein, the direction of the
legislature to the effect the board of
county commissioners shall appoint
members of the fair commission at
the board’s regular meeting in Decem-
ber must not be flaunted; and, there-
fore, I caution that original appoint-
ments of members of the fair com-
mission, if made at this time, be
planned so that members’ terms will
expire and new appointments be made
at the time designated by the legisla-
tive assembly.

Sincerely yours,
R. V. BOTTOMLY,
Attorney General
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