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Opinion No. 28

Deputy County Treasurer—
Qualifications, Deputy County
" Treasurer—Age, Deputy County
Treasurer.

Held: The deputy of a county treas-
urer must have the same
qualifications as the principal
under whom he serves, and
therefore be at least twenty-
one years of age.

April 24, 1947
Mr. Chester E. Onstad
County Attorney
Powder River County
Broadus, Montana
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Dear Mr. Onstad:

You have requested an opinion re-
garding the necessary age of a deputy
in the office of the County Treasurer.

At the outset it is necessary to de-
termine the significance of a deputy.

A deputy is a person appointed as a
substitute for another and empowered
to act for him in his name and behalf
in all matters in which the principal
may act. Further, a deputy is to be
distinguished from an assistant who
helps or assists while ordinarily oc-
cupying a mere clerical position. (43
Am. Jur. 218-219). In some states a
further distinction is noted in that
the deputy must take an oath while
the assistant does not. However, in
Montana, Section 435, Revised Codes
of Montana, 1935, it is provided that
both the deputy and assistant shall
take the same oath as their principal.

In Montana the statutory provision
as to age of the principal is Section
4723, Revised Codes of Montana, 1935:

‘“No person is eligible to a county
office who at the time of his election
is not of the age of twenty-one
years, a citizen of the state, and an
elector of the county in which the
duties of the office are to be exer-
cised, or for which he is elected.”

A deputy is not a public officer
(Adami v. Lewis and Clark County,
114 Mont. 557, 138 Pac. (2d) 969, page
971), yet he possesses the same pow-
ers and performs the same official du-
ties as his principal under Section
418, Revised Codes of Montana, 1935,
which provides:

“In all cases not otherwise pro-
vided for ,each deputy possesses the
powers and may perform the duties
attached by law to the office of his
principal.” (See also Rauer v.
Lewis, 107 Cal. 232, 40 Pac. 337,
holding under a statute the same as
Section 418, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, that the acts of a deputy
are official acts.)

In view of this section it would
appear necessary that the deputy be
subject to the same qualifications as
the principal. It has been so held by
a former Attorney General in Volume
4, page 4, Reports of the Attorney

General, where, in discussing the
qualications of a deputy prior to
women’s suffrage, it was held that a
woman could not be a deputy because
she could not become a public of-
ficer. Although the Adami case holds
that a deputy is not a public officer
due to lack of tenure, the rule of At-
torney General Galen’s opinion, supra,
still applies in order to insure that all
who perform official acts have the
necessary qualifications. To further
substantiate this contention, we find
that Section 4733, Revised Codes of
Montana, 1935, is as follows:

““Whenever the official name of
any principal officer is used in any
law conferring power, imposing du-
ties or liabilities, it includes his
deputies.”

While the County Treasurer has
been held to be a ministerial officer
(Rosebud County v. Smith, et al, 92
Mont. 75, 80, 9 Pac. (2nd) 1071) and
while opinion No. 480, Volume 19, Re-
ports and Official Opinions of the
Attorney General, has, at least im-
pliedly, held that a deputy need not
be twenty-one yars of age if he is per-
forming ministerial functions, it is
my opinion that in view of the anal-
ysis noted in the preceding para-
graphs, the distinction between the
type of function has no bearing, and
the deputy must have the qualifica-
tions of his principal in any case. Es-
pecially is this true because of the
provisions of Section No. 418, Revised
Codes of Montana, 1935.

However, there is a distinction be-
tween the qualifications of a deputy
and an assistant, it not being neces-
sary that the qualifications of the lat-
ter be the same as the principal.

It is, therefore, my opinion that the
deputy of a county treasurer must
have the same qualifications as the
principal under whom he serves, and
therefore be at least twenty-one years
of age.

Sincerely yours,
R. V. BOTTOMLY,
Attorney General
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