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August 25, 1948 
Mr. James H. Higgins 
County Attorney 
Meagher County 
White Sulphur Springs, Mont. 

Dear Mr. Higgins: 

You have requested my opinion on 
the following: 

How many write-in votes does a 
person have to receive in the primary 
election to nominate, so that such 
person may accept such a nomination 
and pay the filing fee, and have his 
name printed on the official ballot? 

The answer to your inquiry is con­
tained in Chapter 65 of the Political 
Code of Montana, 1935, and Section 
640 thereof, which deals with the 
filing. of petitions of nomination. 

Said Section 640, Revised Codes of 
Montana, 1935, was amended by the 
legislature by Chapter 27, Laws of 
1945, and the pertinent provision 
thereof is as follows: 

"Any person receiving the nom­
ination by having his name written 
in on the primary ballot, and de­
siring to accept such nomination 
shall file with the secretary of 
state, county clerk, or city clerk, 
a written declaration indicating his 
acceptance of said nomination with­
in ten (10) days after the election 
at which he receives such nomina­
tion, and at the same he shall pay 
to the officer with whom such dec­
laration of acceptance is filed the 
fee above provided for filing a pri­
mary nominating petition for such 
office, provided that such person 
must receive at least five per cent 
(50/0) of the votes cast for such 
office at the last preceding general 
election." (Emphasis supplied). 

It is to be noted the legislature by 
the abo v e underlined provision 
amended the section so as to discour­
age the practice of write-in candi­
dates in primary elections. 

The section now provides in clear, 
unambiguous and unmistakable lan­
quage, "Provided that such person 
must receive at least five per cent 
(5%) of the votes cast for such office 
at the last precending general elec­
tion." 

The foregoing quoted amendment 
means the last general election at 
which the office in question was filled 
by vote of the electors; any other in­
terpretation would make the amend­
ment meaningless. 

In the case af Mitchell v. Banking 
Corp., 95 Mont. 23, the Montana Su­
preme Court said: 

"It will be presumed that the 
legislature in amending an existing 
law intended to make some change 
therein, and therefore the courts 
will endeavor to give some effect to 
the amendment." 

In the later case In re Wilson's 
Estate, 102 Mont. 178, it has been 
stated: 

"Statutes must be so construed 
that no word therein is to be con­
sidered meaningless, if such con­
struction can be reasonably found 
that will give it effect." 

It is, therefore, my opinion, and I 
agree with you, that a person who re­
ceives write-in votes in a primary 
election to qualify as a nomniee and 
accept such nomination must receive 
at least five per cent (5%) of the 
votes cast for such office at the last 
preceding general election at which 
election the office in question was 
filled. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOML Y, 
Attorney General 

Opinion No. 137 

Nominations - Election - Offices, 
Nomination to More Than One 
Justice of the Peace-Public 

Administrator 

Held: One person cannot accept the 
nomination to more ilian one 
office and the offices of Jus­
tice of the Peace and Public 
Adminiset-ator are incompat­
ible and may not be held by 
one person. 

August 31, 1948 

Mr. E. Gardner Brownlee 
County Attorney 
Ravalli County 
Hamilton, Montana 
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Dear Mr. Brownlee: 

You have requested my opinion on 
"whether or not a man can be elected 
as Justice of the Peace for the Town­
ship and also Public Administrator 
for the County." 

You state a candidate for nomina­
tion to the office of Justice of the 
Peace at the primary was successful 
in being nominated as candidate for 
that office and also was nominated by 
write-in votes for the o"Ifice of Public 
Administrator. 

There are several points involved in 
this question. In order to be nomi­
nated by write-in votes, the condi­
tion of Section 640, Revised Codes of 
Montana, 1935, as amended by Chap­
ter 27, Laws of 1945, must be met. 

That section provides, in part: 
"Any person receiving the nom­

ination by havnig his name writ­
ten in on the primary ballot, and 
desiring to accept such nomination. 
shall file- with the secretary of 
state, county clerk, or city clerk, a 
written declaration indicating his 
acceptance of said nomination with­
in ten (10) days after the election 
at which he receives such nomina­
tion, and at the same time he shall 
pay to the officer with whom such 
declaration of acceptance is filed 
the fee above provided for filing a 
primary nominating petition for 
such office, provided that such per­
son must receive at least five per 
cent (5%) of the votes cast for 
such office at the last preceding 
general election." 

To be nominated by write-in votes 
and qualify so his name may appear 
on the ballot, the requirements enu­
merated are: 

1. Such candidate must receive 
at least five per cent (5%) of the 
votes cast for the same office in 
the last preceding general election 
at which the office was filled. 

2. Such candidate must file a 
written declaration with the county 
clerk within ten (10) days after 
the election, indicating his accept­
ance of said nomination. (State ex 
reI. Wulf v. McGrath, 111 Mont. 
96, 106 Pac. (2d) 183; State ex 
reI. Wilkinson v. McGrath, 111 
Mont. 102, 106 Pac. (2d) 186). 

3. Such candidate must, at the 
time of filing his acceptance, pay 
the filing fee required by Section 
640, Revised Codes of Montana, 
1935. 

The last sentence provdies that a 
candidate may not have his name 
printed on the ballot unless he has 
complied with all the provisions above 
listed. Thus, failure to receive the 
requisite number of votes, failure to_ 
file the acceptance within the period 
allowed, or failure to pay the filing 
fee at the time of filing the accept­
ance would preclude said person, 
from having his name printed on the 
official ballot at the general election. 

Section 616, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, provides: 

"No certificate of nomination 
must contain the name of more 
than one candidate for each office 
to be filled. No person must join 
in nominating more than one per­
son for each office to be filled, and 
no person must accept a nomina­
tion to more than one office. (Em­
phasis supplied). 

This language is plain and unam­
biguous. This section alone would pre­
vent any person from appearing on 
the official ballot as a candidate for 
more than one office. 

Your ultimate question is wheth­
er or not a person may be elected as 
Justice of the Peace and Public Ad­
ministrator at one and the same elec­
tion and hold the two offices simUl­
taneously. 

There is no general statutory pro­
hibition against the holding of two 
offices by one person. However, there 
are certain special prohibitions. 

The Justice of the Peace is a judi­
cial officer and is properly a part of 
the Judicial Department of the state 
government as set out in Article vm, 
Section 1, Constitution of Montana, 
and the duties of the Justice of the 
Peace require the exercise of judicial 
powers. 

Article VIII, Section 1, provides: 
"The judicial power of the state 

shall be vested in the senate sit­
ting· as a court of impeachment, in 
a supreme court, district courts, 
justices of the peace, and such 
other inferior courts as the legis-
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lative assembly may establish in 
any incorporated city or town." 

The Public Administrator is an of-
ficer of the executive department of 
the government. 

A Justice of the Peace is a "person 
... charged with the exercise of 
powers properly belonging to" the 
judicial department of the state gov­
ernment, and as such comes within 

. the prohibition of Article IV, Section 
1, as the Constitution of Montana, 
which provides: 

"The powers of the government 
of this state are divided into three 
distinct departments: The legis­
lative, executive, and judicial, and 
no person or collection of persons 
charged with the exercise of powers 
properly belonging to one of these 
departmenUi shall exercise any 
powers properly belonging to either 
of the others, except as in this con­
stitution expressly directed or per­
mitted" (Emphasis supplied). 

The prohibition is directed to "per-
son or collection of persons" and pro­
hibits the exercise of the powers of 
more than one department by any 
such "person or collection of persons." 
This question was dealt with in State 
ex reI. Schneider v. Cunningham, 39 
Mont. 165, 168, 101 Pac. 962, where­
in the Court said: 

"The Constitution of this state 
divides the powers of government 
into three distinct departments­
the legislative, executive and judi­
cial. (Article IV, section 1) . It 
then provides that 'no person or 
collection or persons charged with 
the exercise of powers belonging 
to one of these departments shall 
exercise any powers properly be­
longing to either of the others;' the 
only exception being where some 
provision is found in the Constitu­
tion expressly providing otherwise. 
It is not our purpose to discuss 
this provision, nor to attempt to de­
fine with exactness the limitations 
imposed by it. It is within the 
knowledge of every intelligent man 
that its purpose is to constitute 
e a c h department an e~clusive 
trustee of the power vested in it, 
accountable to the people alone for 
its faithful exercise, so that each 
may act as a check upon the other, 

and thus may be prevented the 
tyranny and oppression w h i c h 
would be the inevitable result of a 
lodgement of all power in the hands 
of one body. It is incumbent upon 
each department to assert and ex­
ercise all its power whenever pub­
lic necessity requires it to do so; 
otherwise, it is recreant to the 
trust reposed in it by the people. 
It is equally incumbent upon it to 
refrain from asserting a power that 
does not belong to it, for this is 
equally a violation of the people's 
confidence. Indeed, the distinction 
goes so far as to require each de­
partment to refrain from in any 
way impeding the exercise of the 
proper functions belonging to either 
of the other departments. This 
statement applies with special force 
to the judicial department, since 
it is the body upon which is cast 
the duty of deciding finally in par­
ticular . cases whether there has 
been excess on the part of the ex­
ecutive or legislative departments 
calling for restraint or defect re­
quiring compulsory action in order 
to supply it." 

The Montana Supreme Court noted 
the separation of the county judicial 
offices and county executive offices 
in State ex reI. Rowe v. Kehoe, 49 
Mont. 582, 586, 144 Pac. 162, where­
in it said, "It will be noted that the 
offices of clerk of the district court, 
county attorney and justice of the 
peace are enumerated among judicial 
offices, and are to be excluded from 
the enumeration of the offices re­
ferred to in section 5 of Article XVI 
of the Constitution, supra." 

Thus it will be seen, the holding of 
an office of the executive department 
of government by a person holding an 
office of the judicial department of 
government is expressly prohibited 
by Article IV, Section I, Constitution 
of Montana. 

Two offices may not be held by one 
person when the offices are incom­
patible. Black's Law Dictionary, 
Third Edition, page 945, defines in­
compatability in public offices as 
follows: 

"Public offices are 'incompatible' 
when their functions are inconsis­
tent, their performance resulting in 
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antagonism and a conflict of duty, 
so that the incumbent of one can­
not discharge with fidelity and pro­
priety the duties of both. (Citing 
cases.) " 

The Montana Court, in the case of 
State ex reI. Klick v. Wittmer, 50 
Mont. 22, 24, 144 Pac. 648, said: 

"Offices are 'incompatible' when 
one has power of removal over the 
other, (citing cases), when one is 
in any way subordinate to the 
other (citing cases), when one has 
power of supervision over the other 
(citing cases), or when the nature 
and duties of the two offices are 
such as to render it improper, from 
considerations of public policy, for 
one person to retain both (citing 
cases) ." 

The duties of the Public Adminis­
trator are set out in Chapter 107, 
Revised Codes of Montana, 1935. Sec­
tion 9996 of said Chapter, provides: 

"The public administrator must 
institute all actions and prosecu­
tions necessary to recover the 
property, debts, papers, or other 
estate of the decedent." 

Thus it may be necessary for the 
Public Administrator to bring and 
prosecute actions in the Justice Court 
in complying with Section 9996. 

This question is in point with that 
presented in Opinion No. 378, Volume 
19, Report and Official Opinions of 
the Attorney General wherein the of­
fices of Justice of the Peace and town 
police officer were held incompatible 
for the same reason as herein stated 
with relation to the offices of Justice 
of the Peace and Public Adminis­
trator. 

Therefore, it is my opinion one 
person cannot accept the nomination 
to more than one office and the of­
fices of Justice of the Peace and Pub­
lic Administrator are incompatible 
and may not be held by one person. 

Sincerely yours, 

R. V. BOTTOMLY, 

Attorney General 

Opinion No. 138 

County Commissioners--County Sur­
veyor -Expenses, Actual Col­

lection of-Actual Expenses, 
Collection of-Highways, 

Inspection of Bridges, 
Inspection of 

Held: "Actual expenses" as used in 
Section 1632, Revised Codes 
of Montana, 1935, means that 
commissioners or county sur­
veyors, when previously or­
dered or directed by the board 
of counCy commissioners, may 
properly charge for meals and 
lodging actually provided on 
highway and bridge contract 
inspection trips before con­
templated work is commenced, 
during progress of the work, 
or after completion and before 
payment therefor, in addition 
to the per diem and mileage. 

September 2, 1948 

Mr. Bert W. Kronmiller 
County Attorney 
Big Horn County 
Hardin, Montana 

Dear Mr. KronmiIler: 

You have requested my oplmon on· 
the interpretation of Section 1632, Re­
vised Codes of Montana, 1935, as re­
gards the expenses collectible by' the 
county commissioners and the county 
surveyor thereunder. 

Section 1632, Revised Codes of Mon­
tana, provides: 

"The board of county commission­
ers may direct the county surveyor 
or some member or members of said 
board, to inspect the condition of 
any highway or highways or pro­
posed highway or any work, con­
tract or otherwise, under the di­
rection, supervision or control of 
the county officials, being done or 
completed on any highway or bridge 
in the county during the progress 
of the work or before any work is 
commenced, or a:fter completion 
and before payment therefor, and 
such person or persons making such 
inspection shall receive for making 
such inspection when so directed 
the sum of eight dollars ($8.00) per 
day and actual expense, which shall 
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