
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 13 

public interest to declare, that hos­
tilities have terminated. 

"Now, Therefore, I, Harry S. Tru­
man, President of the United 
States of America, do hereby pro­
claim the cessation of hostilities of 
World War II, effective twelve 
o'clock noon, December 31, 1946." 

There are many laws which this 
proclamation of the President term­
inated; there are many other wartime 
laws, both state and national, which 
this proclamation does not affect as 
the state of war still exists. There are 
other laws, both state and national, 
which will not be terminated until 
after the declaration of peace by the 
President or the Congress. 

Under Chapter 69, Laws of 1945, 
and Section 3 thereof, it is my opinion 
that no expenditures for any purpose 
whatever shall be made from such 
special road and bridge fund by the 
board of county commissioners of any 
county in the state until after the 
date proclaimed by the President or 
by Congress as the date of the term­
ination (if the existing war emer­
gency. 

What I have said, supra, in regard 
to Chapter 69, Laws of 1945, applies 
also to Chapter 131, Laws of 1945, 
and especially to Section 3 thereof. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOMLY, 
Attorney General. 

Opinion No. 11 

Schools, Attendance Outside 
of District. 

Held: A school district may recover 
under the law the amount of 
the cost of educating a child 
in the elementary school from 
the school district of the 
child's residence when the 
requisite permission for at­
tendance had been given. 
A school district is not re­
quired to permit the attend­
ance of a child resident in 
another district at its ele­
mentary school when the child 
has not received the requisite 
permission for transfer from 
the county superintendent of 

the county of the child's resi­
dence. 

February 14, 194.7 
Mr. Herb. W. Conrad, Jr. 
County Attorney 
Pondera County 
Conrad, Montana 

Dear Mr. Conrad: 

You have requested my opinion con­
cerning the following: 

Prior to the school year of 1945-
1946 and within the time required by 
law the Board of Trustees of School 
District No. 19 in Pondera County 
gave its written permission for five 
elementary school children residing in 
School District No. 26 of Teton 
County to attend school in School 
District No. 19 of Pondera County. 
The superintendent of schools of 
Teton County gave her consent to 
the attendance of said children at 
School District No. 19. The budKet 
for School District No. 26 of Teton 
County included an item for the 
transfer of funds to pay the edu­
cational costs of the school in Pon­
dera County for the five children. 
but the county superintendent in 
Teton County did not notify the treas­
urer and request a transfer of the 
funds. You ask if the Pondera Coun­
ty School District may recover the 
amount due for the attendance of 
these children at the Pondera County 
School. 

You also advise there are children 
from Teton County who are attending 
school in Pondera County, but the su­
perintendent of schools of Teton Coun­
ty refused to grant permission for 
such attendance and the school dis­
trict in Teton County refuses to pay 
the costs for such attendance. 

Your questions come within the 
provisions of Chapter 203, Laws of 
1943, which provides in part: 

. "Children may attend public ele­
mentary schools ... in a district in 
an adjoining county ... when writ­
ten permission is secured from the 
Board of Trustees of the District 
in which they are to attend school 
and when written perission has been 
given by the county superintendent 
of schools of the County in whcih 
the children reside." 
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The proper written permissions 
were given ·.for the attendance of the 
five children in the school year 1945-
1946 and the liability of the district 
of the residence is apparent from the 
following quoted portion of Chapter 
203: 

"When approval of attendanc3 in 
another district within or without 
the county has been granted, the 
district in which such child resides 
shall pay to the school district 
where such child attends, the actual 
cost of educating a child in the 
school attended." 

While Chapter 203 makes it the 
duty of the county superintendent 
of the county of the child's residence 
to notify the treasurer the child is at­
tending school in another distr~c.t, yet 
the failure to notify will not relieve 
the school district of the child's resi­
dence of the liability. The liability 
becomes fixed upon the requisite per­
mission being granted by the county 
superintendent of the county of the 
child's residence and also of the board 
of trustees of the district educatin!r 
the child. It is to be noted the board 
of trustees 01 the school district in 
which the child resides is not required 
nor has it the authority to grant or 
deny permission for the attendance of 
a child in another district. 

Section 1022, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, provides a school district 
"may sue and be sued." 

It is, therefore, my opinion a school 
district may recover under the law 
the amount of the cost of educating 
a child in the elementary school from 
the school district of the child's resi­
dence when the requisite permission 
for attendance had been given. 

Under the facts given in your sec­
ond question, the county superintend­
ent of the county of the child's re!&­
dence did not give permission for at­
tendance in the elementary school 
located in your county. Such per­
mission is a condition precedent to 
the liability and also to attendance 
under Chapter 203. 

Under certain conditions enumer­
ated in Chapter 203, "permission must 
be granted for such attendance in 
another district." It is the duty of 
both the county superintendent of the 
county of the child's residence and the 
board of trustees of the school to be 

attended to grant pennission for at­
tendance in another district when such 
conditions are met and an appeal may 
be taken to the state superintendent 
of public instruction to remedy any 
unwarranted refusal to grant per­
mission. 

It is, therefore, my opinion a school 
district is not required to permit the 
attendance of a child resident in 
another district at its elementary 
school when the child has not received 
the requisite permission for transfer 
from the county superintendent of the 
county of the child's residence. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOML Y, 
Attorney General. 

Opinion No. 12 

Highway Debenture Bonds-Bonds, 
Highway ~benture--Gasoline Tax, 

Refund and Drawbacks-Refunds 
and Drawbacks, Gasoline. 

Held: The proposed amendment does 
not affect the validity of hi~h­
way debenture bonds, nor does 
it increase the rate of five 
cents per gallon upon all gas­
oline used, allowable as re­
funds and drawbacks under 
the provisions of the act. 

February 15, 1947. 
Honorable J. B. Bourassa 
Senator from Daniels County 
State Capitol 
Helena, Montana 

Dear Senator Bourassa: 

You have submitted the following 
question: 

"Would the proposed amendment 
contained in Senate Bill No. 29, now 
pending before the Thirtieth Legis­
lative Assembly, affect the validity 
of highway debenture bonds, in­
cluding those which have been is­
sued or in the future will be is­
sued ?" 

Senate Bill No. 29 is identical with 
Section 2396.4 of the Revised Codes of 
Montana, 1935, as amended by Chap­
ter 96 of the Session Laws of the 
Twenty-fifth Legislative Assembly 
of 1937, and Chapter 67 of the Laws 
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