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Opinion No. 103

County Employees—Day’s Work—
Working Time—Equipment,
Moving of

Held: Time spent by a county road
employee in moving road
equipment or in driving a
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truck or any other county
owned motor vehicle, from a
warehouse to and from the
location where work is being
done, is working time and
comes within the meaning of
a day’s work” as that term is
is used in the statute.

February 9, 1948

Mr. Albert H. Kruse, Commissioner
Agriculture, Labor & Industry
Capitol Building

Helena, Montana

Dear Mr. Kruse:

You have requested my opinion on
the following question:

“Is the time spent by a county
road employee in moving road
equipment or in driving a truck or
any other county owned motor ve-
hicle, from a warehouse to and from
the location where work is being
done, considered working time?”

Section 3079, Revised Codes of
Montana, 1935, as amended by Chap-
ter 135, Laws of 1943, provides, in
part:

“A period of eight hours shall
constitute a day’s work in all works
and undertakings carried on or
aided by any municipal, county, or
state government, . . .”

It would seem that the answer to
your question depends upon the mean-
ing of the term ‘‘working time.” While
we do not find any definition of such
term, taking both together in their
ordinary meaning, it would seem to
mean time in which work is being per-
formed.

I must assume that the workman is
required by the employer as part of
his duties, or work, to take charge of
the motor vehicle where located at the
beginning of the work day, start it in
operation and move it to the location
where the actual labor is being per-
formed, and at the close of the day, to
move it back to the warehouse where
it is kept over night. I must also as-
sume that the operation of the vehicle
is the duty or work of the particular
employee. It would seem logically to
follow then that each and all of these
steps come within the *“day’s work”
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and hence must be performed within
the statutory limitation of eight
hours.

It is, therefore, my opinion that
time spent by a county road employee
in moving road equipment or in driv-
ing a truck or any other county
owned motor vehicle, from a ware-
house to and from the location
where work is being done, is working
time and comes within the meaning
of a ‘“day’s work” as that term is
used in the statute.

Sincerely yours,
R. V. BOTTOMLY,
Attorney General
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