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Opinion No. 72-

Schools-Public Schools. 

Held: The board of school trustees 
may not lawfully make any rule 
or regulation prohibiting the at­
tendance of a 'child who is a 
resident of its district and who 
has attained the age of six years 
from entering and attending 
such district free public school. 

September 26, 1945. 

Miss Elizabeth Ireland 
Superintendent of Public Instruction 
State Capitol 
Helena, Montana 

Dear Miss Ireland: 

You have asked me if a board of 
school trustees may by rule or regu­
lation determine that a child who has 
not reached the age of six before Octo­
ber 1st of the school year, or any other 
arbitrary date, and who is residing with 
his parents in the district, may not 
attend the public school during the 
school year. 

In answering your question, it is 
necessary to refer to the provisions of 
our State! Constitution which governs 
this question. Section I, Article XI, 
provides: 

"It shall be the duty of the legis­
lative assembly of Montana to estab­
lish and maintain a general, uniform 
and thorough system of public, free, 
common schools." 

Section 7, Article XI, Montana Con­
stitution, provides: 

"The public free schools of the 
state shall be open to all children 
and youth between the ages of six 
and twenty-one years." .. (Emphasis 
mine.) 

Section 1056, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, provides in part: 

"Every public school not otherwise 
provided for by law shall be open to 
the admission of all children between 
the' age of six and twenty-one years 
residing in the school district, and 
the board of trustees shall have the 
power to admit children not residing 
in the district as hereinbefore pro­
vided ... " 

The above quoted constitutional pro­
vision and statute are mandatory. 

"The enjoyment of these privileges 
are enforceable rights vouchsafed to 
all who have legal right to attend the 
public schools ... 

"The advantage, or benefit hereby 
vouchsafed to each child, of attend­
ing a public school is, therefore, one 
derived and secured to under the 
highest authority and sanction of 
positive law. 

"The constitutional guaranties in­
volved in this case are imperative and 
must be given effect." (Piper et a!. 
v. Big Pine School District, 193 Cal. 
664; 22 Pac. 926, 927, 930.) 

Boards of school trustees may adopt 
all reasonable rules and regulations in 
the operation of the schools under their 
jurisdiction, as authorized by law, or 
that are necessarily implied from such 
law, but such rules and regulations 
must not contravene the State Consti­
tution or the statutes. 

The very essence. of our Constitution 
and state laws dealing with our public 
schools seeks the result of having every 
eligible child in attendance in said 
schools .. 

Subdivision 10 of Section 1015, Re­
vised Codes of Montana, 1935, as 
amended by Chapter 103, Laws of 1943, 
provides that every school board, unless 
otherwise specially provided by law 
shall have the power and it shall be its 
duty: 

"To suspend or expel pupils from 
school who refuse to obey the rules 
thereof, and to exclude from school, 
children under six (6) years of age 
where the interest of the school re­
quires such exclusion." 

Therefore, in the event the board of 
school trustees, in their sound discre­
tion, determine that the interest of the 
school requires that they exclude from 
the school all children under the age of 
six years, they have the authority to 
take such action, but upon the child 
or any child becoming six years of age, 
he has the constitutional and statutory 
right to enter the said school and it 
is mandatory upon the' board of school 
trustees that he may do so. 

Therefore, under our Constitution 
and statutes, it is my opinion that the 
hoard of school trustees may not law­
fully make any rule or regulation pro-
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hibiting the attendance of a child who 
is a resident of its district and who has 
attained the age of six years from en­
tering and attending such district free 
public school. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOMLY, 
Attorney General 

Opinion No. 73. 

Counties-County Roads-Roads­
Highways, Counties-County Commis­
sioners-Public Highways and Roads. 

Held: A county road which has been 
"laid out" is a public highway 
and must be worked and main­
tained by the county. 

September 27, 1945. 

Mr. Lyman H. Bennett, Jr. 
County Attorney 
Madison County 
Virginia City, Montana 

Dear Mr. Bennett: 

You have requested my opinion con­
cerning the following: 

Is it the duty of county commis­
sioners to maintain a road which has 
been laid out many years ago, even 
though not platted nor ever approved 
by the commissioners if such road is 
presently used by the public? 

We have in this county a large 
number of roads leading into various 
gulches which have been used by 
the public as wood roads and to get 
to and from various mining proper­
ties, etc. The commissioners of this 
county do not deem them such roads 
as to require maintenance by the 
county. 

In answering your question, it is 
necessary to consider the definition of 
a public highway. 

Section 1612, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, provides: 

"All highways, roads, lanes, streets, 
alleys, courts, places, and bridges laid 
out or erected by the public or now' 
traveled or used by the public, or if 
laid out or erected by others, dedi­
cated or abandoned to the public, or 
made such by the partition of real 
property, are public highways." (Em­
phasis mine.) 

In the first paragraph quoted from 
your letter, you ask concerning roads 
which were "laid out" many years ago. 

In French v. County of Lewis and 
Clark, 87 Mont. 448, 228 Pac. 455, our 
Supreme Court said: 

"'All highways ... laid out by 
the public ... are public highways' 
(Sec. 1612, Rev. Codes, 1921). As 
the conjunction 'or' is used, the high­
ways described became a county road, 
or public highway, on being laid out 
whether 'erected' or not. 

"The term 'to layout,' when used 
with reference to highways, 'has been 
from the earliest times, the appro­
priate expression for locating and 
establishing a new highway.' ... 
and means the taking of all necessary 
legal steps for the establishment of, 
and looking toward, the construction 
of a highway, but does not include 
the actual physical act of construc­
tion . . . When once 'laid out' ac­
cording to law, a highway does not 
become extinct through not being 
opened or used by the public." 

The roads in question having been 
"laid out" are public highways and 
continue to be so until abandoned in 
accordance with Section 1614, Revised 
Codes of Montana, 1935, and Chapter 
143 of the Political Code as amended. 
There is no indication in your letter 
that legal steps had been taken to 
abandon the road. 

Section 1622, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, makes it the duty of the 
board of county commissioners to cause 
public highways to be worked and 
maintained. (French v. County of 
Lewis and Clark, supra.) 

It is therefore my opinion that a 
county road which has been "laid out" 
is a public highway and must be worked 
and maintained by the county. 

Sincerely yours. 
R. V. BOTTOMLY, 
Attorney General 

Opinion No. 74. 

School and School Districts-Transpor­
tation of Private School Pupils­
Trustees-Schools-Pupils, school 

transportation. 

Held: School trustees have the dis­
cretionary power to permit DU­
pils attending private or paro-
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