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Opinion No. 64.

Schools and School Districts—Trans-
portation—School Dormitory—
Dormitory—Board of Trustees.

Held: 1. A board of school trustees

does not have the authority to
require students to board and
room in a district dormitory in
lien of ‘furnishing transporta-
tion. Parents or guardians re-
ceiving transportation money
for students have discretion to
select the place where said stu-
dent may board and room,
which may or may not be the
district dormitory.
2. A board of trustees has not
the authority to withhold a por-
tion of the amount fixed by Sec-
tion 7, Chapter 152, Laws of
1941, as amended, for the dis-
trict dormitory, but must pay
the full amount to the parents
or guardians. .
3. A school board has no au-
thority to withhold the amount
payable in lieu of transportation,
if the students elect not to live
at the district dormitory.

September 6, 1945.

Mr. George D. Ore
County Attorney -
Petroleum County -
Winnett, Montana

Dear Mr. Ore:

You have submitted for my opinion
the following questions:

1. Can a board of school trustees
provide a dormitory for all students
in lieu of transportation payments?

2. Has a board of trustees the
authority to pay the one-third which
the state contributes for transporta-
tion to students who board them-
selves, or board with relatives, and
withhold the two-thirds which is the
county portion for the dormitory
fund?

3. If a student elects not to go to
the dormitory, will he be deprived of
transportation allowance?

In answering your questions, the au-
thority and powers of a board of trus-
tees must be kept in mind. In McNair
v. School District No. 1, 87 Mont. 423,
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288 Pac. 188, 69 A. L. R. 866, our

court said:

“The board of trustees, therefore,
constitutes the board of directors and
managing officers of the corporation,
and may exercise only those powers
expressly conferred upon them by
statute and such as are necessarily
implied in the exercise of those ex-
pressly conferred.”

In answering your first question, it
is necessary to consider Sections 1015,
1015.2 and 1262.83, Revised Codes of
Montana, 1935, as amended, which
grant school districts the power to
purchase or lease buildings for dor-
mitory purposes. However, there is
no express or implied power given
which would permit the board of trus-
tees to require students to live in the
dormitory instead of receiving trans-
portation aid.

Chapter 152, Laws of 1941, provides
for all transportation services or serv-
ices in lieu of transportation for stu-
dents. The furnishing of transporta-
tion or services in lieu thereof is in
the first instance in the discretion of
the board of trustees and is not manda-
tory. (See Opinion No. 111, Volume
19, Report and Official Opinions of the
Attorney General.) A board of trustees
which decides to furnish transporta-
tion must furnish it to all children who
live three miles or more from a public
school. There can be no discrimina-
tion between eligible children in the
giving of the services. (See Opinion
No. 213, Volume 19, Report and Offi-
cial Opinions of the Attorney General.)

Section 1 of Chapter 152, Laws of
1941, provides in part:

“School boards may in lieu of
transportation furnish supervised cor-
respondence study, supervised home
study; room, rent, or board; but any
sum expended in lieu of transporta-
tion shall not exceed the per pupil
cost set up by schedule in Section
7 of this act.”

Section 7 of Chapter 152, Laws of
1941, as amended, provides in part:

“The board of trustees may pay
to the parents or legally appointed
guardian of each child, eligible to
transportation under this act, board
or rent or provide transportation for

the child, the amount called for under
the following schedule in lieu of fur-
nishing bus transportation . .. "”

It is to be noted that the amount
paid in lieu of furnishing bus trans-
portation is paid to the parents or
legally appointed guardian. This would
preclude payment of the money to the
dormitory fund, and also there is no
statutory authority which would au-
thorize a school board to require el-
igible students to utilize the facilities
of the dormitory, and if they do not
use the dormitory, then the payment
in lieu of transportation shall be with-
held.

Therefore, your first question must
be answered in the negative as a board
of trustees has not the authority to
require the use of dormitory facilities
in lieu of transportation or payments
to the parents or guardians. However,
this does not mean that a school dis-
trict may not own or lease a dormi-
tory, but the district having supplied
the dormitory facilities, it is then a
matter of contract between the district

. and the parents of the students the

amount that shall be paid for room and
board. The amount received by the
parents under Chapter 152, Laws of
1941, as amended, may be used by the
parents in payment or part payment
toward the support of the child in the
dormitory in event the parents con-
tract to have the child live in the
dormitory.

Your second question is also an-
swered by the above quoted portion
of Section 7 of Chapter 152, Laws of
1941, as amended. The payment in
lieu of transportation is paid to the
parents or guardian and is not a divis-
ible amount. The full amount must be
paid to the parents or guardians, and
it is discretionary with the parents
whether the child board or room at
the dormitory or elsewhere, or whether
the parents transport the child. If there
were a withholding of the county por-
tion, the result would constitute a dis-
crimintaion against those children who
did not board or room at the dormi-
tory.

Your third question has been an-
swered by the foregoing as I have
stated that there is no power of dis-
crimjnation on the part of the board
of trustees. Also the board is without
the authority to require a student who
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receives services in lieu of transporta-
tion to live at the dormitory. The
amount paid under Section 7, Chapter
152, Laws of 1941, as amended by
Chapter 189, Laws of 1943, and Chap-
ter 116, Laws of 1945, is paid in lieu
of transportation and there is no pro-
vision or condition that the payment
will be made if the student does not
live at a dormitory. The board having
determined to furnish transportation or
services in lieu thereof, must proceed
under and in conformity with the pro-
visions of Chapter 152, Laws of 1941,
as amended. We must take the law
as the legislature has enacted it.

It is therefore my opinion:,

1. A board of school trustees does
not have the authority to require stu-
dents to board and room in a dis-
trict dormitory in lieu of furnishing
transportation. Parents or guardians
receiving transportation money for
students have discretion to select the
place where said students may board
and room, which may or may not be
the district dormitory.

2. A board of trustees has not the
authority to withhold a portion of
the amount fixed by Section 7, Chap-
ter 152, Laws of 1941, as amended,
for the district dormitory, but must
pay the full amount to the parents
or guardians.

3. A school board has no authority
to withhold the amount payable in
lieu of transportation, if the student
elects not to live at the district dor-
mitory.

Sincerely yours,

R. V. BOTTOMLY,
Attorney General
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