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Opinion No. 217. 

Board of Canvassers--Canvassing 
Board-Elections-Votes, Elections-­
Poll Books, Election-Tally Sheets, 

Election. 

Held: Board of canvassers must de­
termine successful candidate 
primarily from tally sheets be­
for it. Conflicting tally sheets 
from Precinct No.9 prevent de­
termination of election and 
Board must certify it is unable 
to determine from the returns 
which candidate was elected. 

November 8. 1946. 

Mr. Chester Onstad 
County Attorney 
Powder River County 
Broadus. Montana 

Dear Mr. Onstad: 

You have requested my opinion on 
the following: 

One of the clerk's tally books of 
Precinct No.9. Powder River 
County, Montana, properly signed by 
the judges and clerks, states that a 
candidate received two votes. and 
the other tally book, properlv signed 
by the judges and clerks states that 
the same candidate received eleven 
votes. In both books, the votes are 
tallied and written at the end of thc 
page. This relates to county can­
didates, and inasmuch as the race is 
very close, a proper interpretation 
would be the election or defeat of 
one of the candidates. Under this 
set of facts, what must the canvas­
sing board do? 

In the case of State ex reI. Moore v. 
Patch, et ai, 65 Mont. 218, 225, 211 Pac. 
202, the court held: 

"The board of canvassers is with­
out any authority under the law to 
consider any matter except that 
which appears upon the face of the 
returns. This is the law in this juris­
diction, as laid down bv Mr. Chief 
Justice Brantly in the case of State 
ex reI. Breen v. Toole. reported in 
32 Mont. 4, 79 Pac. 403. in which it 
is said: 'We agree with counsel for 
relator that under the law in this 
state the powers of canvassing offi­
cers are neither judicial nor quasi-

judicial; that they have no means 
given to them to inquire, nor any 
power to inquire, beyond the returns 
of the local election boards; and that 
their sole duty is to ascertain and 
declare the result. They cannot hear 
evidence touching the regularity or 
legality of any election, and decide 
controversies touching these matters 

(State ex reI. Leech v. Board 
of Canvassers of Chouteau County, 
13 Mont. 23, 31 Pac. 879; Pigott v. 
Board of County Canvassers of Cas­
Cade County, 12 Mont. 537, 31 Pac. 
536; Chumasero v. Potts, 2 Mont. 
242.) .. .''' 

In the case of Dubie v. Batani. 97 
Mont. 468. 477, 37 Pac. (2d) 662. our 
Supreme Court stated: 

"The returns of the votes of a pre­
cinct made in due form and signed 
by the proper officers are the best 
evidence as to the state of the vote; 
yet they may be impeached on the 
ground of fraud by whomsoever per­
petrated, or misconduct on the part 
of the officers of the election them­
selves, and the returns, until im­
peached, furnish prima facie evidence 
of the correctness of the results so 
returned. (Sommers v. Gould, 53 
Mont. 538, 165 Pac. 599.) If the 
impeachment of the returns be not 
required as a foundation of the 
admission of the ballots over ob­
jection, then in any election contest,. 
upon general allegations of fraud 
and misconduct, a contestant. with­
out any preliminary proof, would be 
permitted to offer the ballots and 
secure a recount by the court. If 
such is the law, there would be little 
occasion for the existence of a board 
of canvassers. Their function would 
be an idle form. Much time and 
expense would be saved by ordering 
the returns and the hallots to be 
delivered to the court for a re'ount. 
The legislature has not provided for 
this procedure. Before the ballots 
may be received in evidence over 
objection. the returns must be im­
peached to the extent that there is 
sufficient evidence to overcome the 
prima facie rase made Ilpon the pro­
duction of the returns." 

Tn the case of State ex reI. Lynch 
v. Batani, 103 Mont. 353. 361, 62 Pac. 
(2d) 565, the court repeats the rule 
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stated in State ex reI. Moore v. Patch, 
supra, and cites the case of Dubie v. 
Batani, supra, with approval, stating: 

"The tally sheets are und~r our 
law the primary evidence of the 
count of the votes." 

It, thus, clearly appears from the 
above cases the duties of the board of 
canvassers compel it to make its de­
termination of successful candidates 
primarily from the tally sheets before 
it. In the instant case where such de­
terminatiori is rendered impossible be­
cause of the patent conflict between 
the two tally sheets from Precinct No. 
9, it becomes necessary for the board 
of canvassers to certify it is unable to 
determine from the returns which of 
the candidates has been elected to 
office. 

Section 786, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, as amended by Chapter 23, 
Laws of 1945, reads as follows: 

"Upon the receipt of the packages 
or envelopes by the county clerk, he 
must file the package or envelope 
containing the ballots voted and de­
tached stubs and the package or 
envelope containing the unused bal­
lots, and must keep them unopened 
and unaltered for twelve (12) 
months, after which time, if there is 
no contest commenced in some tri­
bunal having jurisdiction about such 
election, he must burn such package, 
or envelopes, without opening or 
examining their contents." 

It is apparent from this section there 
is no power in the board of canvassers 
to refer to the ballots cast in making 
its determination. 

It is therefore my opinion that since 
the board of canvassers is bound by 
the checklists, certificates of registra­
tion, poll books, and tai1y sheets in 
making its determination (Section 788, 
Revised Codes of Montana, 1935) and 
since no final determination can be 
made from these instruments in the 
instant case, the certificate suggested 
above would seem to be the only 
proper course of action for it to take. 

Sincerely yours, 

R. V. BOTTOML Y, 
Attorney General 

Opinion No. 218. 

Dentists-Licenses, Dentists-Board of 
Dental Examiners-State Board of 

Health. 

Held: The term "REGULARLY 
LICENSED DENTIST" \Ulder 
Chapter 125. Laws of 1943. re­
quires that the director of the 
dental department of the State 
Board of Health shall be a den­
tist regularly licensed by the 
Board of Dental Examiners of 
the State of Montana. 

November 14, 1946. 

Dr. B. K. Kilbourne 
Executive Officer 
State Board of Health 
State Capitol 
Helena. Montana 

Dear Dr. Kilbourne: 

You have requested an opinion as to 
whether or not the director of the 
dental department of the State Board 
of Health must be a licensed dentist 
of the State of Montana. 

Your inqury centers around Section 
2, Chapter 125, Laws of 1943. This 
section provides: 

"The director of dental health shall 
be a regularly licensed dentist who 
shall have had at least one school 
year of training in an accredited 
school of public health." 

The answer to the question must be 
determined by interpretation of the 
term "licensed dentist," and with this 
consideration in mind, we must turn 
to Section 3115.5, Revised Codes of 
Montana. 1935. Although this section 
does not specifically define the term 
"licensed dentist." paragraph 3 of Sec­
tion 3115.5 provides: 

'.'All persons successfully passing 
such examination shall be registered 
as licensed dentists in the board 
register, as hereinabove provided, 
and, upon payment of an additional 
Twenty-five Dollars shall receive a 
certificate signed by the president 
and secretary of said board . . ." 
(Emphasis mine.) 

Thus it would seem that a "regularly 
licensed dentist" is one who has suc-
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