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action in which such county is a 
party." 
It must be noted from the above 

statute the power to employ special 
counsel resides in the board of county 
commissioners. Thus, no initial action 
may be taken by you in the employment 
or appointment of such special counsel. 
That brings us to the nepotism statute 
to which you refer in your letter. 

Section 456.2, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, provides: 

"It shall be unlawful for any person 
or any member of any board, bureau 
or commission, or employee at the 
head of any department of this state 
or any political subdivision thereof 
to appoint to any position of trust 
or emolument any person or persons 
related to him or them or connected 
with him or them by consanguinity 
within the fourth degree, or by af­
finity within the second degree. It 
shall further be unlawful for any per­
son or any member of any board, 
bureau or commission, or employee 
of any department of this state, or 
any political subdivision thereof to 
enter into any agreement or any 
promise with other persons or any 
members of any boards, bureaus or 
commissions, or employees of any 
department of this state or any of 
its political subdivivsions thereof to 
appoint to any position of trust or 
emolument any person or persons 
related to them or connected with 
them by cansanguinity within the 
fourth degree, or by affinity within 
the second degree." 

Taking into consideration the second 
sentence of the above quoted statute, 
it is my opinion it prohibits any agree­
ment between yourself and the members 
of the board of county commissioners 
with the purpose of appointment of 
your brother. 

Elucidating, you are thus prohibited 
from appointing your brother yourself 
even though authorized by the board 
of county commissioners to appoint 
a special counsel, and you are further 
prohibited from making any agreement 
with the board of county commissioners 
to appoint your brother. 

If the board of county commissioners 
were to appoint your brother upon its 
own initiative and without any sug­
gestion on your part and without any 
concurrence between the commissioners 

and yourself, it is quite possible he 
could be hired for this position without 
violating the nepotism statute. 

I t will be noted from the wording 
of the statute, the question of nepotism 
has nothing to do with compensation, 
but rather is dependent upon placing 
any such person in a position of "trust" 
or "emolument." At your suggestion 
I have referred to Volume 46 Corpus 
J uris, page 941, Section 45, in relation 
to this question. However, upon investi­
gation, the citation noted by that sec­
tion in reference to nepotism statutes 
was referred to in the case of Reddell 
v. State (Okla.), 170 Pac. 273 (1918) 
which in turn cites an Oklahoma nepo­
tism statute quite unlike the statute 
of this state in that it is not all con­
clusive of every position of "trust" or 
"emolument." It would not appear that 
that case or that section of Corpus 
Juris would have proper precedent for 
your problem. 

The nepotism statutes go to the ap­
pointing power, the individuals, the 
members of a board or commission. The 
nepotism statutes do not refer merely 
to permanent positions, but refer to 
any and all jobs, no matter whether 
permanent, temporary, ministerial or 
otherwise. It has been so held in 
Opinion No. 270, Volume 15, Report 
and Official Opinions of the Attorney 
General. 

The board of county commissioners 
may appoint any qualified person to 
such position so long as such person 
is not related to any member of such 
board in the prohibited degrees. 

I t is therefore my opinion you cannot 
employ your brother to assist you in 
the job of county attorney, nor can you 
make any agreement or promise with 
the board of county commissioners to 
employ your brother, even though such 
employment be without compensation. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOMLY, 
Attorney General 

Opinion No. 216. 

Special Election-Election, Special­
High School, Abolishment of-School, 
Abolishment of High School-Qualifi­

cations, Electors. 

Held: An election to abolish a county 
high school shall be submitted 
to the registered voters of the 
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COWlty, without the requirement 
that their names appear on the 
assessment rolls. The poll books 
for such election are the same 
as those used for the election of 
county officers, without the re­
quirement of the preparation or 
posting of a separate list. 

November 1, 1946. 

Mr. Edison W. Kent 
County Attorney 
Granite County 
Philipsburg, Montana 

Dear Mr. Kent: 

You have requested my opinion con­
cerning the procedure to be followed 
in the conduct of the special election for 
the abolishment of the county high 
sehool. You ask if thete are any special 
qualifications for the electors. 

Section 1262.19 to 1262.25, Revised 
Codes of Montana, 1935, cover the 
manner of holding an election to abolish 
a county high school. 

Section 1262.20, Revised Codes of 
Montana, 1935, states that the petition 
for abolishment of the county high 
school must be signed by 200/0 of the 
qualified electors "who are also assessed 
in their own names on the assessment 
books of the county for that year upon 
real or personal property." The quali­
fications of those eligible to vote on the 
proposition are to be distinguished 
from the qualifications of the signers 
of the petition to abolish, in that Sec­
tions 1262.21, and 1262.23, Revised 
Codes of Montana, 1935, provide that 
the question of the abolishment of the 
county high school shall be submitted 
to the "registered voters." No qualifi­
cation of being a taxpayer is included 
in the sections next above referred to 
concerning the right to vote on the 
abolishment of the high school. 

You did not advise me the date your 
high school was· established, but you 
will find that Chapter 76, Laws of 
1913, sets out a procedure for the. es­
tablishment of a county high school, 
and in that chapter it was provided that 
the petition for the creation of the 
high school must be signed by one 
hundred freeholders of the county, but 
the electors eligible to vote were "quali­
fied electors" and there was no re­
quirement that the voters on the ques­
tion be freeholders. In other words, 

in the establishment of a high school, 
there was not the requirement that 
the elector be a freeholder although the 
latter were the only authorized persons 
who could, by petition institute the 
procedure for such an election. 

Section 2, Article IX of the Mon­
tana Constitution, was amended in 1932 
by the addition to the qualifications to 
vote that: 

"If the question submitted con­
cerns the creation of any levy, debt 
or liability the person, in addition to 
possessing the qualifications above 
mentioned, must also be a taxpayer 
whose name appears upon the last 
preceding completed assessment roll, 
in order to entitle him to vote upon 
such question." 

The question of the abolishment of 
the county high school does not come 
within the above quoted portion of our 
cnstitution in that a debt or liability 
does not result from the abolishment 
of the high school. 

Section 1262.23, Revised Codes of 
Montana. 1935, provides in part: 

". : . such question shall be sub­
mitted to the registered voters of the 
county at the ensuing general elec­
tion in November, and the votes cast 
thereon canvassed and returns there­
of made in the manner provided by 
law for the election of county officers 
at that election ... " 

The above quoted indicates that the 
poll books used and the manner of 
conducting the election do not differ 
from the manner of electing county of­
ficers with the exceptions of the notice 
given under Section 1262.22 and the 
form of ballot as found in Section 
1262.23. 

It is therefore my opinion an election 
to abolish a county high school shall 
be submitted to the registered voters 
of the county, without the requirement 
that their names appear on the assess­
ment rolls. 

It is also my opinion the poll books 
for such election are the same as 
those used for the election of county 
officers, without the requirement of the 
preparation or posting of a separate 
list. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOMLY, 
Attorney General 




