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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 215.

Nepotism Statutes—County Commis-
sioners—County Attorney—Employ-
ment, Special Counsel.

Held: A county attorney cannot em-
ploy his brother to assist him
in the job of county attorney,
nor can he make any agreement
or promise with the board of
county commissioners to em-
ploy his brother, even though
such employment be without
compensation,

October 31, 1946.

Mr. Thomas R. Marron
County Attorney
Valley County
Glasgow, Montana

Dear Mr. Marron:

You have submitted the question
whether or not to employ your brother
to assist you in the job of county at-
torney would violate the nepotism
statute.

I must first call your attention to
Section 4486, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, entitled “Special counsel
to assist county attorneys.” This stat-
ute provides:

“The board of county commission-
ers has the power, except in counties
of the first class, whenever, in its
judgment ,the ends of justice or the
interests of the county require it, to
employ . . . special counsel to assist
in the prosecution of any criminal
case pending in such county, or to
represent said county in any civil
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action in which such county is a
party.”

It must be noted from the above
statute the power to employ special
counsel resides in the board of county
commissioners. Thus, no initial action
may be taken by you in the employment
or appointment of such special counsel.
That brings us to the nepotism statute
to which you refer in your letter.

Section 456.2, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, provides:

“It shall be unlawful for any person
or any member of any board, bureau
or commission, or employee at the
head of any department of this state
or any political subdivision thereof
to appoint to any position of trust
or emolument any person or persons
related to him or them or connected
with him or them by consanguinity
within the fourth degree, or by af-
finity within the second degree. It
shall further be unlawful for any per-
son or any member of any board,
bureau or commission, or employee
of any department of this state, or
any political subdivision thereof to
enter into any agreement or any
promise with other persons or any
members of any boards, bureaus or
commissions, or employees of any

- department of this state or any of
its political subdivivsions thereof to
appoint to any position of trust or
emolument any person or persons
related to them or connected with
them by cansanguinity within the
fourth degree, or by affinity within
the second degree.”

Taking into consideration the second
sentence of the above quoted statute,
it is my opinion it prohibits any agree-
ment between yourself and the members
of the board of county commissioners
with the purpose of appointment of
your brother.

Elucidating, you are thus prohibited
from appointing your brother yourself
even though authorized by the board
of county commissioners to appoint
a special counsel, and you are further
prohibited from making any agreement
with the board of county commissioners
to appoint your brother.

If the board of county commissioners
were to appoint your brother upon its
own initiative and without any sug-
gestion on your part and without any
. concurrence between the commissioners
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and yourself, it is quite possible he
could be hired for this position without
violating the nepotism statute.

It will be noted from the wording
of the statute, the question of nepotism
has nothing to do with compensation,
but rather is dependent upon placing
any such person in a position of “trust”
or “emolument.” At your suggestion
I have referred to Volume 46 Corpus
Juris, page 941, Section 45, in relation
to this question. However, upon investi-
gation, the citation noted by that sec-
tion in reference to nepotism statutes
was referred to in the case of Reddell
v. State (Okla.), 170 Pac. 273 (1918)
which in turn cites an Oklahoma nepo-
tism statute quite unlike the statute
of this state in that it is not all con-
clusive of every position of “trust” or
“emolument.” It would not appear that
that case or that section of Corpus
Juris would have proper precedent for
your problem,

The nepotism statutes go to the ap-
pointing power, the individuals, the
members of a board or commission. The
nepotism statutes do not refer merely
to permanent positions, but refer to
any and all jobs, no matter whether
permanent, temporary, ministerial or
otherwise. It has been so held in
Opinion No. 270, Volume 15, Report
and Official Opinions of the Attorney
General.

The board of county commissioners
may appoint any qualified person to
such position so long as such person
is not related to any member of such
board in the prohibited degrees.

It is therefore my opinion you cannot
employ your brother to assist you in
the job of county attorney, nor can you
make any agreement or promise with
the board of county commissioners to
employ your brother, even though such
employment be without compensation.

Sincerely yours,

R. V. BOTTOMLY,
Attorney General
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