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Opinion No. 191. 

Schools and School Districts-College 
Junior-Junior College-Budget, ' 

School-Levy, School. 

Held: Funds for the operation and 
and maintenance of iunior col­
leges may be provided for under 
Chapter 158, Laws of 1939 by 
inclusion 0 f the neces~ary 
amount in the high school 
b~dget and/or by charging tui­
tion for each student, which tui­
tion should not exceed $125.00 
per year. Both of these methods 
may be followed simultaneously 
in raising the necessary funas. 

Mr. E. W. Popham 
County Attorney 
Dawson County 
Glendive, Montana 

Dear Mr. Popham: 

August 9, 1946. 

You have requested my opinion con­
cerning the method ·of providing for the 
annuaJ expenses of a junior college. 

JUnior colleges may be established 
under the provisions of Chapter 158 
Laws of 1939. Section 9 of Chapte; 
158 reads as follows: 

"The county high school board or 
district high school board shaH be 
autho~i~ed to include in their budget 
a suffiCient sum to operate and main­
tain the junior college departments 
as herein provided, the amount of 
such budget to be left to their deter­
mination. Such boards are also em­
powered in their discretion, when 
they sha!l. deem it necessary, to 
charge tUItion at a maximum rate of 
not exceeding one hundred twenty­
five and no/l00 ($125.00) dollars 
per year for attendance at junior col­
leges established under the terms of 
this act." 

From the above it is apparent that 
two sources of revenue are availabl~ 
for the operation and maintenance of 
the junior college department. First, 
the board of trustees of the high school 
may provide in their budget for such 
expenses and a levy made in the same 
manner as a levy for high school pur­
poses. The second method is to charge 
tuition which cannot exceed $125.00 per 
year for each pupil attending the junior 
college. . 

The use of the phrase "the amount 
of such budget to be left to their de­
termination" indicates that the legis­
lature does not contemplate limiting 
the nec~ssary funds for the operation 
and mamtenance of the junior college 
and gave broad discretionary powers to 
the. board in fixing the budget for 
junior colleges. 

It is therefore my opinion that funds 
for. the operation and maintenance of 
JUnior colleges may be provided under 
c;hapter 158, Laws of 1939, by inc1u­
sl.on of the necessary amounts in the 
~Igh ~cJ"lOol budget and/or by charg­
I,;g tUItIOn for each student, which tui­
tion shall not exceed $125.00 per year. 
~oth of these methods may be followed 
simultaneously in raising the necessary 
funds. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOML Y, 
Attorney General 

Opinion No. 192. 

County Commissioners-Elections­
Nominations-Candidate, When 

One Becomes a. 

Held: To .comply with Article XVI, 
Section 4. Montana Constitu­
tion, a person seeking office of 
county commissioner must actu­
ally have lived and maintained 
a home. where he was person­
ally present. within his particu­
lar commissioner district for at 
l~ast two years preceding the 
time when he files his petition 
for nomination. Removal of 
such residence from his particu­
lar commissioner district-sub­
sequent to his filing the petition 
for nomination but prior to elec­
tion-;-does not disqualify such a 
c~ndidate for county commis­
Sioner, so long as he remains an 
elector of the county he seeks 
to represent. 

Mr. M. L. Parcells 
County Attorney 
Stillwater County 
Columbus, Montana 

Dear Mr. Parcells: 

August 9, 1946. 

You have stated this problem: 
An unexpired term on the board of 

county commissioners is to be filled 
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at the general election. The vacancy 
is in commissioner district number 
three. X filed a petition for nomi­
nation for the office. At the time he 
filed, he owned land in district num­
ber three, owned a home therein, and 
lived there. However, after filing 
his petition for nomination, X rented 
a farm outside co·mmissioner district 
number three and moved to the new 
location with his family. Question: 
Is X still qualified, under Montana 
law, to seek the office of county com­
missioner from commissioner district 
number three? 

Article XVI, Section 4, of the Mon­
tana Constitution, provides in part: 

" ... the member or members of 
the board (of county commissioners) 
to be elected, shall be selected from 
the residents and electors of the dis­
trict or districts in which the vacancy 
occurs, but the election of such mem­
ber or members of the board shall 
be submitted to the entire electorate 
of the county, provided, however, 
that no one shall be elected as a 
member of said board, who has not 
resided in said district for at least 
two years preceding the time when 
he shall become a candidate for said 
office. 

"When a vacancy occurs in the 
board of county commissioners the 
judge or judges of the judicial dis­
trict in which the vacancy occurs, 
shall appoint someone residing in 
such commissioner district where thf' 
vacancy occurs, to fill the office until 
the next general election when a 
commisisoner shall be elected to fill 
the unexpired term. (Emphasis 
mine.) 

In Snyder v. Boulware. (1939) 109 
Mont. 427, 431, 432, 433, 96 Pac. (2d) 
913. Our court interpreted the word 
"resided," as used in the above-quoted 
section of our Constitution. The court 
ruled: 

. The word 'reside' may have 
a different meaning according to the 
connection in which the word is 
used. (54 C. J. 702). As used in 
Section 4, Article XVI, the word 
signifies the place where the candi­
date has actually lived and main­
tained a home and where he was per­
sonally present. This follows from 
the purpose of the provision. 

"The object to be accomplished by 
that section was to disqualify those 
who were not familiar with the needs 
of the particular section of the 
county. To accomplish the purpose 
of the section, the word 'reside' must 
be held to mean an actual living in 
the district ... " 

The question then becomes: Since 
no one shall be elected a member of 
the board of county commissioners 
who shall not have resided in the dis­
trict for at least two years preceding 
the time when he shall become a can~ 
didate for county commissioner, just 
when does a person become a "candi­
date"? Does the filing of the petition 
for nomination constitute one a candi­
date? Or must a person succeed in 
acquiri1ilg a party nomination at the 
primary nominating election before he 
becomes a candidate? 

"A candidate is one who seeks or 
aspires to some office or privilege, 
or who offers himself for the same; 
a person offering himself to the suf­
frage of the electors; one put for­
ward for election. whether with or 
against his own will; one put for­
ward by others for an office; one 
who is selected by others for an 
office or place; a person considered 
worthy or likely to attain some dig­
nity, or to come to some place or 
end." 

29 C. J. S. 19 
9 C. J. 1272 

The ISupreme Court of Idaho dis­
cussed the question~"When is a Per-:­
son a Candidate?"~in the case of 
Adams v. Lausdon (1910) 110 Pac. 280, 
287. In that case the corrupt prac­
tices act of Idaho was the basis of 
suit, and much of the judgment of the 
court is not pertinent here. However, 
I subscribe to the reasoning of the 
Idaho court relative to constitutional 
interpreta tion : 

"In Leonard v. Commonwealth, 
112 Pa. 607, 4 Atl. 220, the court had 
under consideration the question of 
when a man became a candidate for 
an office under the provisions of the 
Constitution and statutes of Pennsyl­
vania, and in the course of the opin­
ion the court said: 'The word "can­
didate" in the Constitution is to b'e 
understood in its ordinary popular 
meaning, as the ;>eople understood 
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it those votes at the polls gave that 
instrument the force and effect of 
organic law. Webster defines the 
word to mean "one who seeks or 
aspires to some office or privilege, 
or who offers himself for the same." 
This is the popular meaning of the 
word "candidate." It is doubtless 
the meaning which the members of 
the constitutional convention at­
tached to it, and the sense in which 
the· people regarded it when they 
came to vote. We therefore say in 
everyday life that a man is a candi­
date for an office when he is seek­
ing such office. It is begging ~e 
question to say that he is only a can­
didate after nomination, for many 
persons have been elected to office 
who were never nominated at all ... 
When laws are made by a popular 
government, that is to say, "A gov­
ernment of the people, by the people, 
and for the people," we may safely 
assume that words in a statute or a 
constitution are used in a sense which 
the people who made the statute or 
constitution understood them ... As 
before observed, the constitution 
must be construed Iiberal1y so as to 
carry out, and not defeat, the pur­
pose for which it was adopted ... " 
(Emphasis mine.) 

In the text of Opinion No. 220, 
Volume 20, Report and Official Opin­
ions of the Attorney General, I made 
this statement: 

"The popular conception of the 
word candidate is a person seeking 
office. Under our election system 
a person definitely becomes a seeker 
of the office at the time such person 
files his nominating petition or other­
wise files such papers as the law 
requires for having the name placed 
on the ballot at a primary or general 
election." 

In that opinion I stated a candidate 
for county commissioner must have re­
sided within his particular commissiori­
er district for a period of at least two 
years next preceding the time when 
he shall file his nominating petition or 
otherwise place before the clerk and 
recorder his certificate of nomination 
under Sections 612 or 615, Revised 
Codes of Montana, 1935; and now I 
state the further opinion removal of 
residence from his particular commis­
sioner district. subsequent to his be-

coming a candidate by virtue of filing 
it petition for nomination but prior to 
election. does not disqualify a ·person 
seeking election to the office of county 
commissioner, so long as he remains 
an elector of the county he seeks to 
represent. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOMLY, 
Attorney General 

Opinion No. 193. 

Animals--Counties--Indians--Live­
stock-Livestock Sanitary Board. 

Held: (1) The county in which ani­
rnal&-destroyed by order of the 
state veterinary surgeon or a 
deputy state veterinary surgeon 
by reason of their affliction 
with disease. as set out in Chap­
ter 75. Laws of 1943-were 
owned at the time they were de­
termined to be affected with 
such disease shall be liable for 
the county's Dortion of any in­
demnity to be paid therefor. 
The ownership and county lia­
ble for indemnitY ·are to be es­
tablished as provided by Chap­
ter 75. Laws of 1943. without 
reference to the assessmerit 'list 
or tax rolls, since Chapter 75 
makes no mention of taxation or 
assessment of destroyed animals 
as a condition precedent to pay­
ment of indemnity therefor. 

(2) VVhether cattle branded 
ID (Indian Department) are or 
are not the property of the 
United States is a Question of 
fact to be determined in the in­
dividual case from the particular 
facts involved. 

(3) Indemnity shall not be 
paid for animals belonging to 
the United States (Section 3278, 
Revised Codes of Montana, 
1935). 

Mr. T. R. Delaney 
County Attorney 
Lake County 
Polson. Montana 

Dear Mr. Delaney·: 

August 17, 1946. 

You have requested my 'opinion re­
gardinl:!' the riJ2"ht of your countv to 
pay indemnity for certain cattle which 
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