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total amount of $21,934.40. As further 
justification for t\1is holding, the chair­
man of the finance and claims com­
mittee of the Senate stated that such 
was the intention of the legislature. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOMLY, 
Attorney General 

Opinion No. 19. 

Public Records-Certified Copies to be 
Furnished Without Charge, When, to 

Whom-Veterans' Bureau. 

Iield: Public officials having custody 
of records required by the Vet­
erans' Bureau for the purpose 
of determining eligibility for 
benefits made available under 
such bureau are authorized to 
furnish certified copies thereof 
to the applicant for such bene­
fits, or any person acting on his 
behalf or the representative of 
such bureau, without charge. 

Mr. Oliver Phillips 
County Attorney 
Lincoln County 
Libby, Montana 

Dear Mr. Phillips: 

March 14, 1945. 

You have requested my opinion 
whether the clerk of the district court, 
or any other public official, is author­
ized to furnish certified copies of mar­
riage certificates and other documents 
in his custody required by the army 
and navy departments in connection 
with payments to be received by mem­
bers of the armed forces. You call my 
attention to the provisions of Section 
16 of Chapter 58, Laws of 1943, known 
as Uniform Veterans" Guardianship 
Act. 

Section 16 of Chapter 58, Laws of 
1943, is very plain and unambiguous, 
and hence needs no interpretation. It 
provides: 

"When a copy of any public record 
is required by the veterans' adminis­
tration to be used in determining 
the eligibility of any person to par­
ticipate in benefits made available by 
the veterans' administration, the of­
ficial custodian of such public record 
s\1all without charge provide the ap-

plicant for such benefits or any per­
son acting in his behalf or the au­
thorized representative of the vet­
erans' administration with a certified 
copy of such record." 

The provisions of this section are 
specifically limited to copies of public 
records required by the veterans' ad­
ministration to be used in determining 
the eligibility of any person to partici­
pate in benefits made available under 
the veterans' administration. There­
fore, if a copy of a public record is 
requested for any other purpose and 
a statute provides for collection of a 
fee for such copy, the official having 
custody of such record must collect 
such fee. 

It might be noted that a public of:­
fidal may not collect a fee for any serv­
ice unless authorized by statute. (See 
State ex reI. Baker v. District Court, 
24 Mont. 425, 427, 62 Pac. 688.) 

The only other statute I find perti­
nent to this question is Section 5654, 
Revised Codes of Montana, 1935, which 
provides for recording discharge certi­
ficates without charge. (See also Opin­
ion 322, Volume 19, Report and Of­
ficial Opinions of the Attorney Gen­
eral.) Certified copies of discharge 
certificates for purposes mentioned in 
Section 16, Chapter 58, Laws of 1943, 
would of course come within the pro­
visions of this act and the clerk would 
be authorized to furnish the same with­
out charge. 

It is therefore my opinion public 
officials having custody of records re­
quired by the Veterans' Bureau for the 
purpose of determining eligibility for 
benefits made available under such 
bureau are authorized to furnish certi­
fied copies thereof to the applicant for 
such benefits, or any person acting on 
his behalf or the representative of such 
bureau, without charge. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOML Y, 
Attorney General 

Opinion No. 20. 

Fees-Clerk of Supreme Court­
Remittitur. 

Held: It is the duty of the Clerk of the 
Supreme Court to transmit a 
decision to the trial court, with': 
out charge, a remittitur, and a 
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