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Opinion No. 158.

Bonds—Funds—War Bonds—Postwar
Building and Constructing—Roads and
Bridges, Postwar Construction.

Held: Funds realized from the sale of
bonds to be used “after the ter-
mination of the war” cannot be
used until a formal treaty of
peace has been ratified, or by
proper act of Congress or proc-
lamation of the President.

May 21, 1946.

Mr. Raymond Shelden
County Attorney
Carter County
Ekalaka, Montana

Dear Mr. Shelden:

You have requested my opinion con-
cerning the time funds realized from
the sale of bonds may be used for the
construction of roads and bridges.

There were three questions submit-
ted to the electors November 7, 1944,
One ballot provided for the issuance
of bonds in the sum of $96,000.00 “for
the purpose of constructing one com-
plete system of lateral and connecting
highways as a postwar program, to be
constructed after the termination of
the war.” Another ballot provided for
the issuance of bonds in the sum of
$64,000.00 “for the purpose of building
and constructing, as a postwar pro-
gram, to be constructed and built after
the termination of war, a system of
county bridges.” The third ballot pro-
vided for the issuance of $40,000.00 in
bonds for the purchasing road equip-
ment and there was no restriction as
to the time for the use of the funds.

The resolutions of the board of
county commissioners set out the bal-
lots in full and also provided that the
funds specified above would be used
in a postwar building program.

The intention of the board of county
commissioners must be gathered from
the recorded acts of the board as the
parol evidence rule has application to
the resolutions of the board of county
commissioners. In 29 Am. Jur. 1018,
the text states:
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“With but few exceptions, the au-
thorities are in harmony in exclud-
ing evidence of a different fact from
that recorded on the records of local
legislative bodies, offered for the pur-
pose of contradicting or altering such
record.”

The restrictions on the use of the
funds must be found in the resolutions
of the board, and such restrictions can
not be explained by extrinsic evidence
such as the statements of the commis-
sioners who passed the resolutions.

The terms “postwar” and “after the
termination of the war” fix the time
when the funds realized from the bond
issues so limited may be spent. In
Hamilton v. Kentucky Distilleries Co.,
251 U. S. 146, Mr. Justice Brandeis,
speaking for the court, said:

“In the absence of specific provi-
sions to the contrary, the period of
war has been held to extend to the
ratification of the treaty of peace or
the procalmation of peace.”

In 67 Corpus Juris 429, the text
states:

“War in the legal sense continues
until, and terminates at the time of
some formal proclamation of peace
by an authority competent to pro-
claim it . .. War may come to an
end by the simple cessation of hos-
tilities, although this has been said
to be not the normal course; but the
mere cessation of actual hostilities
does not terminate the war in the
legal sense, until followed by formal
pgoclamation or declaration of
peace.”

Our Supreme Court in State ex rel.
Mills v. Dixon, 66 Mont. 76, 213 Pac.
227, held the first world war was ter-
minated by the treaty of peace and not
at the time of the cessation of hos-
tilities.

From the above authorities, it must
be concluded that the proceeds of the
bond issues which were designated for
use after the termination of the war
may be used for construction purposes
after the formal treaty of peace has
been signed or proper act of Congress
or proclamation of the President de-
claring peace.

Tt might be well to note our legis-
fature provided for postwar building
programs, and did not make the use of
the funds dependent on the termina-
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tion of the war, but on the termination
of the war emergency. In other words,
the legislature recognized the war
emergency preceded the termination of
the war and by enactment of provisions
for determining the end of the war
emergency made the funds available at
an earlier date. (Chapters 69, 131 and
148, Laws of 1945.)

The $40,000.00 realized from the
bonds issued to purchase road equip-
ment was not restricted as to time, and
it may be immediately used to pur-
chase such equipment and thus take
advantage of the war surplus which is
being sold by the United States gov-
ernment.

It is therefore my opinion that
funds realized from the sale of bonds
to be used “after the termination of
the war” cannot be used until a formal
treaty of peace has been ratified by
proper act of Congress or proclamation
of the President.

Sincerely yours,

R. V. BOTTOMLY,
Attorney General
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