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to the sheriff, undersheriff and Direc­
tor of U. S. Employment Office, all of 
whom are paid by the county. 

You also asked concerning the pay­
ment of witness fees in a criminal case 
to a justice of the peace who is not on 
a fixed salary, but receives remunera­
tion for his services from the fees paid 
into his office. 

Your question concerning the pay­
ment of juror's per diem is answered 
by Section 4933, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, as amended by Chapter 9, 
Laws of 1945, which reads: 

"Grand and trial jurors shall re­
ceive Six Dollars per day for attend­
ance before any court of record and 
Five Cents per mile each way for 
traveling from and to their residence 
and county seat. Any juror who is 
excused from attendance upon his 
own motion on the first day of his 
appearance in obedience to notice, 
or who has been summoned as a 
special juror and not sworn in the 
trial of the case, in the discretion 
of the court, may receive per diem 
and mileage." 

There is nothing in the above quoted 
section which precludes officers such 
as you enumerated from receiving per 
diem as jurors, and the payment is to 
be distinguished from the question con­
cerning the payment of fees to offi­
cials as witnesses in criminal cases. 
(See page 176, Volume 12, Report and 
Official Opinions of the Attorney Gen­
eral.) 

It is to be noted the legislature, by 
the amendment, has given a discretion­
ary power to the court in the payment 
of per diem to jurors who are excused 
on their own motion or who are cailed 
as special jurors and not sworn in. 

Your second question is answered by 
Section 4936, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, which provides: 

"For attending in any civil or 
criminal action or proceeding before 
any court of record, referee, or offi­
cer authorized to take depositions, or 
commissioners to assess damages or 
otherwise, for each day, three dollars. 
For mileage in traveling to the place 
of trial or hearing, each way, for 
each mile, seven cents; provided, 
however, that no officer of the 
United States, the state of Montana, 
or of any .county, incorporated city 
or town within the limits of the state 

of Montana shall receive any per 
diem when testifying in a criminal 
proceeding, and that no witness shaH 
receive fees in any more than one 
criminal case on the same day." 

The foregoing, in prohibiting the 
payment of witness fees to the enumer­
ated officers in criminal cases, does not 
in<;:lude township officers. Section 
4725, Revised Codes of Montana, 1935, 
enumerates the 'officers of a county 
which do not include justices of the 
peace. Section 4726, Revised Codes of 
Montana, 1935, provides that justices 
of the peace are township officers. It 
is immaterial whether the justice of 
the peace receives a fixed salary or not 
as to whether he is entitled to a Wit­
ness fee. A justice of the peace, be­
cause of the fact that he is a township 
officer., is entitled to a witness fee in 
a criminal case. 

It is therefore my opinion public 
officers are not precluded from receiv­
ing jurors' per diem by virtue of their 
public offices. 

It is also my opinion justices of the 
peace are entitled to receive witnesses' 
fees in criminal cases, as they are not 
such officers as are prohibited by 
statutes. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOML Y, 
Attorney General 

Opinion No. 147. 

School Trustees-Schools and School 
Districts-Consolidated School Dis­

trict-Trustees, School. 

Held: When two or more school dis­
tricts are consolidated, and a 
new district is formed, the 
county superintendent of schools 
must appoint three trustees to 
serve until the first Saturday in 
April succeeding, In the case 
of consolidation by annexation, 
the officers of the first or sec­
ond class school district shall 
continue to hold office until the 
end of the term for which they 
were elected. 

Mr. M. L. Parcells 
County Attorney 
Stillwater County 
Columbus, Montana 

April 26, 1946. 
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Dear Mr. Parcells: 

You have reguested my opinion con­
cerning the appointment of school 
trustees for a consolidated school dis­
trict. 

Section 1034, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, as amended by Chapter 201, 
Laws of 1943, provides in part: 

"Two or more adjacent school 
districts lying in one county may be 
consolidated either by the formation 
of a new district, or by the annexa­
tion of one or more districts to an 
existing district ... " 

It is apparent from the above quoted 
that the consolidation results in a new 
district; annexation results in the ex­
tinguishment of one district by its in­
corporation into another, which district 
continues to function as an enlarged 
district. 

If the proper steps are followed for 
consolidation of two districts, and the 
vote of the trustees and of the electors, 
if an election is held, is favorable, the 
county superintendent "shall effect the 
consolidation of such districts" by an 
order and "shall appoint three (3) 
trustees to serve until the first Satur­

. day in April succeeding." At the next 
annual school election trustees are reg­
ularly elected. The trustees of the dis­
continued districts relinquish their of­
fices, together with the records, funds, 
and effects of the old districts to the 
officers of the new district. 

Annexation occurs when a third class 
district is merged into an adjacent sec­
ond or first class district. The offi­
cers of the annexed districts turn over 
to the officers of the district to which 
they are annexed all records, funds, 
and effects. The act then provides: 

"The officers of the first or sec­
ond class district involved shall con­
tinue to hold office under the con­
solidated district until the end of the 
terms for which they were duly 
elected and their successors shall be 
regularly elected as provided by 
law." 

The provision for annexation has ap­
plication only when a third class dis­
trict becomes merged with a first or 
second class district. Consolidation 
occurs in all other situations when two 
or more districts are combined. 

I t is therefore my opinion: 

1. When two or more school dis­
tricts are consolidated, and a new dis­
trict is formed, the county superintend­
ent of schools must appoint three 
trustees to serve until the first Satur­
day in April succeeding. 

2. In the case of consolidation by 
annexation, the officers of the first or 
second class school district shall con­
tinue to hold office until the end of 
the term for which they were elected. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOMLY, 
Attorney General 

Opinion No. 148. 

Corporations-Co-Operative Marketing 
. Association-Incorporators, of 

Corporations. 

Held: Corporations incorporated under 
Chapter 40 of the Civil Code of 
Montana - Sections 6428 to 
6449.7, inclusive, Revised Codes 
of Montana, 1935-cannot be 
incorporators of a corporation 
being formed under said chap­
ter. 

Mr. Sam W. Mitchell 
Secretary of State 
State Capitol 
Helena, Montana 

Dear Mr. Mitchell: 

April 27, 1946 . 

You have requested an opinion on 
the following question: 

May a corporation incorporated 
under the Co-operative Marketing 
Association Act be an incorporator 
in the creation of another co-oper­
ative marketing association under 
the provisions of Chapter 40 of the 
Civil Code? 

In a majority of the decisions, it is 
generally held that one corporation 
cannot be an incorporator of another 
corporation unless that right is express­
ly given to the corporation by statute. 
(See 14 C. ]., pages 104 and 255.) 

This office held in Opinion No. 215, 
Volume 18, Report and Official Opin­
ions of the Attorney General, as fol­
lows: 

"A corporation in existence can­
not as a corporation be an incor­
porator in the formation of another 
corpora tion." 
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